Če v velikem finalu ne bo metle, bo Anže Kopitar odigral jubilejno 500. tekmo v Ligi NHL (475 tekem v rednem delu - 434 točk - in 20 v končnicah - 20 točk). Foto: Reuters
Če v velikem finalu ne bo metle, bo Anže Kopitar odigral jubilejno 500. tekmo v Ligi NHL (475 tekem v rednem delu - 434 točk - in 20 v končnicah - 20 točk). Foto: Reuters
Adam Henrique
Adam Henrique (New Jersey) je postal šele drugi hokejist, ki je v eni končnici na dveh tekmah dosegel gol v podaljšku in s tem končal dve seriji. Predtem je to uspelo le še Martinu Gelinasu (2004). Foto: Reuters
Darryl Sutter
Darryl Sutter je eden od sedmih bratov Sutter. Šest od njih je igralo v Ligi NHL, najmanj tekem je igral Darryl (406), vsi skupaj pa natanko 4.994. Pozneje je večina opravljala tudi druge vloge (trenerji, menedžerji ...) Bratje so si sicer enotni v eni oceni - sami menijo, da je bil najbolj nadarjen hokejist Gary, a ta se je odpovedal profesionalni karieri in je raje skrbel za družino. Foto: Reuters
Martin Brodeur (New Jersey Devils)
Martin Brodeur za New Jersey igra vse od sezone 1991/1992 in je z Vragi osvojil vse tri naslove v klubski zgodovini. Foto: Reuters
Dustin Brown
Vodstvo LA-ja bi sredi sezone zaradi slabih iger skoraj prodalo Dustina Browna, ta pa je zdaj eden izmed glavnih motorjev ekipe. Foto: Reuters

V noči na četrtek (natančno ob 2.00 po srednjeevropskem času) se bosta na prvi tekmi finala Stanleyjevega pokala pomerila New Jersey in Los Angeles. Prvak bo postala ekipa, ki bo zmagala štirikrat. Do takrat vam bomo na MMC-ju pripravili več prispevkov. Za začetek vam prinašamo pregled statističnih sladkorčkov.

V prihodnjih dneh lahko pričakujete analitično napoved NHL-strokovnjaka Tonija Grudna.


17 ekip ima vsaj po en Stanleyjev pokal

LA Kingsi so še brez Stanleyjevega pokala. V velikem finalu so igrali le leta 1993, ko so klonili proti Montrealu. To je bil nasploh zadnji naslov za kakšno izmed kanadskih ekip. LA bi postal 18. ekipa z naslovom prvaka. Na drugi strani pa New Jersey lovi četrti naslov, s čimer bi na večni lestvici skočil na šesto mesto. Največ naslovov imajo Montreal (24), Toronto (13), Detroit (11), Boston (6) in Edmonton (5).

Filmska meka sedmo "popolno" mesto?
Los Angeles ima sicer prvake v vseh preostalih treh najbolj popularnih ekipnih igrah (košarka 11, bejzbol 5, ameriški nogomet 2). Do zdaj se s pokrom naslovov ponaša le šest ameriških mest: New York (56 = 9 ameriški nogomet, 35 bejzbol, 8 hokej, 4 košarka), Boston (34 = 3, 8, 6, 17), Chicago (26 = 11, 5, 4, 6), Detroit (22 = 4, 4, 11, 3), Philadelphia (16 = 3, 7, 2, 4) in Pittsburgh (15 = 6, 5, 3, 1).

Evropa vedno povezana s prvaki
Liga NHL se je peto leto zapored začela v Evropi. Naključje je hotelo, da je bil v teh tekmah vedno udeležen zmagovalec Stanleyjevega pokala. Vse skupaj se je začelo septembra 2007, ko sta se v Londonu pomerila prav Los Angeles in Anaheim. Ducksi so bili takrat aktualni prvaki (v finalu sezone 2006/2007 so ugnali Ottawo), v naslednjih treh sezonah pa je sezono v Evropi začela tista ekipa, ki je ob koncu sezone dvignila Stanleyjev pokal (Pittsburgh - 2008/2009, Chicago - 2009/2010 in Boston - 2010/2011). Če se bo tradicija nadaljevala, bi moral prvak postati Los Angeles, saj je letos sezono spet začel na stari celini - Kingsi so 7. 10. v Stockholmu premagali NY Rangerse.

Sutter še drugič izločil veliko trojico
Los Angeles je postal drugo moštvo, ki je na poti do velikega finala izločilo same zmagovalce divizij (1. Vancouver, 2. St. Louis in 3. Phoenix). Predtem je to v zdajšnjem formatu končnice (od leta 1994) uspelo le še Calgaryju. Flamsi so leta 2004 sicer tri najvišje postavljene nosilce izločali v nekoliko drugačnem vrstnem redu (3. Vancouver, 1. Detroit, 2. San Jose). Zgodba izpred osmih let ima z današnjimi Kingi še eno povezavo - takrat je bil na klopi Calgaryja Darryl Sutter, ki je sredi letošnje sezone prevzel LA. Calgary je v tistem finalu sicer izgubil proti Tampi Bay s 4:3.

Le še enemu osmemu nosilcu je uspelo v finale
Kopitarjeva ekipa je šele druga, ki se je kot osmopostavljena prebila v veliki finale. To je leta 2006 uspelo le še Edmontonu, ki pa ja pozneje klonil proti Carolini s 4:3. Le ena ekipa do zdaj je naslov osvojila, potem ko je v uvodnem krogu končnice igrala v gosteh. To se je leta 1995 pripetilo prav New Jerseyju, ki je bil postavljen za petega nosilca. Prvič bosta za Stanleyjev pokal igrali ekipi, ki sta v drugi polovici nosilcev (6. New Jersey, 8. Los Angeles).

Le dva poraza do finala ne prineseta pokala
Kralji so na poti do finala izgubili le dve tekmi (en poraz proti Vancouvru in Phoenixu). S tem so postali šele četrta ekipa v zdajšnjem formatu končnice, ki so na poti do velikega finala izgubili samo dve tekmi. Vsa preostala trojica je nato veliki finale izgubila (Detroit leta 1995 in Anaheim 2003, oba prav proti New Jerseyju, ter Pittsburgh 2008 proti Detroitu).

Osmerica od razočaranja do pokala
New Jersey se lani ni uvrstil v končnico. Ob morebitni zmagi nad LA-jem bi postal deveta ekipa v zgodovini Lige NHL, ki bi prvak postal le leto za tem, ko je ostal brez končnice. Osmerico takih ekip sestavljajo Montreal (1926 in 1971), Chicago (1934 in 1938), Detroit (1936), Toronto (1947), Pittsburgh (1991), NY Rangers (1994) in Carolina (2006).

Derian Hatcher bo dobil naslednika
Le en ameriški hokejist, ki je bil rojen v ZDA, je imel čast, da je kot kapetan svoje ekipe prvi dvignil Stanleyjev pokal. To je bil Derian Hatcher, ki je leta 1999 popeljal Dallas do naslova prvaka. Hatcher bo zdaj dobil naslednika, saj sta oba kapetana v tokratnem velikem finalu rojena v ZDA. To velja tako za Dustina Browna (Los Angeles) kot Zacha Parisa (New Jersey).

Vragi prihajajo iz sedmih držav, Kralji iz štirih
Stanleyjev pokal bo ob morebitni zmagi New Jerseyja obiskal sedem držav (v ekipi je po sedem Kanadčanov in Američanov, po trije Čehi in Švedi, dva Rusa ter eden Litovec in Ukrajinec), v primeru zmage Los Angelesa pa le štiri (15 Kanadčanov, osem Američanov, dva Rusa in Slovenec).