Najboljši Kojot sezone in končnice je vratar Mike Smith, tako da se v finalu Zahoda obeta izjemen vratarski dvoboj Smit - Jonathan Quick. Foto: EPA
Najboljši Kojot sezone in končnice je vratar Mike Smith, tako da se v finalu Zahoda obeta izjemen vratarski dvoboj Smit - Jonathan Quick. Foto: EPA
Phoenix Coyotes, dvorana v Glendalu, Arizona
Dobro novico so navijači Kojotov slišali že pred tekmo - nekdanji predsednik San Joseja Greg Jamison se je uradno predstavil kot glavni kandidat za nakup kluba, ki je bankrotiral maja 2009 in je vse od takrat v lasti Lige NHL. Jamison naj bi poskrbel za novo najemno pogodbo z mestom Glendalom in poskrbel, da se Phoenix ne bo prisiljen preseliti v Seattle, Quebec ali kakšno drugo severnoameriško mesto. Foto: Reuters
Gol Marca Staala v podaljšku tekme NY Rangers - Washington *3:2
Sijajnemu novincu v vratih Washingtona Bradnu Holtbyju so soigralci in nasprotniki zakrili pogled na Marca Staala, ki je to izkoristil z zmagovitim golom. Foto: Reuters

Klub iz Arizone je tako prišel do največjega uspeha v zgodovini kluba in se bo zdaj s Kalifornijci potegoval za vstop v veliki finale Lige NHL. V rednem delu sezone sta se tekmeca iz Pacifiške divizije pomerila šestkrat, oboji pa so zmagali po trikrat, enkrat v podaljšku, Phoenix pa je zadnjo tekmo dobil po kazenskih strelih.

Smith skoraj tudi med strelci
Znova je bil junak dvoboja vratar Mike Smith, ki je ustavil 32 strelov in pomagal Kojotom do prve uvrstitve v finale Zahoda v 33-letni klubski zgodovini. Zadetka v trenutkih največje premoči gostov v 2. tretjini sta dosegla branilec Derek Morris in češki napadalec Martin Hanzal. Plenilcem je upanje 6 minut pred koncem vlil Colin Wilson, zadnji juriš gostov ni prinesel izenačenja, po umiku vratarja Pekka Rinneja pa bi Smith kmalu še dosegel gol v prazno mrežo.

"Občutek po zmagi je neverjeten! Za nami je veliko trdega dela in vesel sem, da se nam je trud le poplačal," je dejal domači branilec Keith Yandle in dodal: "Zadnja leta smo se bojevali za ta dosežek, vendar pa je preboj v konferenčni finale poplačal vsa prizadevanja."

Šest sekund oddaljeni od poraza
Na dramatični prvi tekmi večera na Vzhodu so bili NY Rangersi le 6,6 sekunde oddaljeni od poraza na 5. tekmi serije z Washingtonom. Capitalsi so kljub podrejenosti na ledu (streli 38:18 za gostitlelje) od 45. minute in gola branilca Johna Carlsona ob igralcu več vodili z 2:1.

Med zadnjim obleganjem Rangeresov je Joel Ward 22 sekund pred koncem rednega dela s palico zadel Carla Hagelina, za kar je prejel kazen 2+2 minute. Brez vratarja in ob razmerju 6 na 4 so "modrosrajčniki" v kaosu pred vrati Bradna Holtbyja nekako izenačili - sreča se je nasmehnila Bradu Richardsu, ki je izenačil tekmo le 6,6 sekunde pred iztekom 60. minute.

Staal dokončal popolni preobrat
V podaljšku so Rangersi nadaljevali z drugim delom "power-playja", John Mitchell je po 1:35 podaljšane igre dobil buli, branilec Marc Staal pa je zadrsal proti sredini in z "bombo" odločil tekmo. Prvi nosilce Vzhoda je zdaj zmago oddaljen od preboja v konferenčni finale, medtemo ko morajo Prestolniki obvezno dobilti 6. tekmo serije, ki se znova seli v glavno mesto ZDA.

VZHOD, konferenčni polfinale

NY RANGERS (1) - WASHINGTON (7) - 3:2
3:2 (1:0, 0:1, 1:1) - v podaljšku
Stralman 11., Richards 60., Staal 62.; Laich 29., Carlson 45.

Obrambe: Lundqvist 16; Holtby 35.

Torek:
NEW JERSEY (6) - PHILADELPHIA (5) - 3:1

ZAHOD, konferenčni polfinale

PHOENIX (3) - Nashville (4) - 4:1
2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Morris 24., Hanzal 36.,; Wilson 55.

Obrambe: Smith 32; Rinne 15.

LOS ANGELES (8) - St. Louis (2) - 4:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Izenačujoči gol Brada Richardsa v MSG-ju