Robert Kristan je v Tivoliju dobil dvoboj dveh najboljših vratarjev lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan je v Tivoliju dobil dvoboj dveh najboljših vratarjev lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Antti Pusa
Antti Pusa je imel na začetku zadnje tretjine lepo priložnost, da bi znižal na 3:1, a je zadel le okvir vrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä
Heikki Mälkiä ima ogromno težav s sestavo moštva. Tokrat je igral le s petimi branilci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philipp Lamoureux je dvakrat moral plošček pobrati iz svoje mreže. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veselje Olimpije po zadetku Žige Panceta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pascal Morency se je najprej stepel z Boštjanom Groznikom, na koncu pa se je sporekel še z Bradom Colom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jeseničani so nastopili brez štirih tujcev, ki so med tednom zapustili moštvo, in tudi Lukaša Hvile, ki se je sicer vrnil, a proti Beljaku še ni zaigral. Po uvodni pobudi gostov so domači "orli" izkoristili prvo dvominutno kazen železarjev, ki jim je kmalu zmanjkalo moči, saj so igrali le s tremi napadi. Beljak je slavil četrtič na zadnjih petih tekmah, Bernhard Starkbaum pa je drugič zapored ohranil mrežo nedotaknjeno. Tekmo si je ogledal tudi slovenski selektor Matjaž Kopitar.
Preobrat preprečile številne izključitve
Po vodstvu Medveščaka z 2:0, ko so imeli Zagrebčani tudi vse niti igre v svojih rokah, so zmaji nekoliko srečno prišli do gola in bili nato enakovredni gostom, vendar se izid do konca ni spremenil. Srečanje so zaznamovale številne izključitve.
V Ljubljani so veliko bolje pričeli Zagrebčani. Frank Banham, ki je svoj čas blestel v zeleno-belem dresu, je že v četrti minuti stresel vratnico, le minuto kasneje pa so gostje kronali pobudo. Z bekhend strelom je mrežo Olimpije načel Saša Martinović, plošček se je odbil od vratnice. Tri minute kasneje sta si v lase skočila Boštjan Groznik in Pascal Morency. "Groza" si je na drsalki Kanadčana tudi porezal roko, ki so mu jo morali poviti. Najlepši priložnosti za domačo vrsto sta v prvi tretjini zapravila Aleš Mušič in Anže Ropret.

Kristan znova odličen
V tretji minuti druge tretjine si je izključitev prislužil Justin Taylor, gostje pa so številčno premoč na ledu hitro izkoristili. Zmaji so slabo izbili plošček iz svoje tretjine, Andy Sertich in Banham sta lepo kombinirala ter našla Ryana Kinasewicha, ki je z močnim strelom pod prečko povišal prednost Medveščaka. Vsega 34 sekund so Ljubljančani potrebovali za znižanje izida. V gneči pred vrati Roberta Kristana je Žiga Pance plošček pospravil v mrežo.
Po golu so gostitelji le nekoliko bolje zaigrali. Kar minuto in 44 sekund so imeli dva igralca več na ledu, a je Kristan uspel preprečiti izenačenje. V 36. minuti se je Morency prerival še z Bradom Colom, nato se je napadalec Medveščaka še pregovarjal s sodniki in tako si je prislužil disciplinsko kazen igre. Dve minuti pred tem se je izkazal Jean Philipe Lamoureux, ko je z Banhamom dobil dvoboj ena na ena.
V 51. minuti so se Zagrebčani že veselili tretjega zadetka. Trije proti enemu so izpeljali protinapad, zadel je Joel Prpic, vendar je plošček v mrežo spravil po tem, ko je bil gol že premaknjen. Po pregledu posnetka so sodniki zadetek razveljavili. V 52. minuti je imel Matej Hočevar izenačenje na palici, vendar je že ležeči vratar gostov uspel preprečiti zanesljiv zadetek. Sicer so gostje v zadnji tretjini brez večjih težav zadržali priigrano prednost, ob tem pa so jim s številnimi izključitvami znatno pomagali tudi zmaji.
Železarjem kmalu zmanjkalo moči
Jeseničani so v Beljaku obetavno pričeli in si na uvodu priigrali tudi nekaj zrelih priložnosti. Po vsega minuti igre so imeli gostje še igralca več na ledu, a jim ni uspelo zatresti domače mreže. Po uvodnem naletu železarjev so Beljačani kmalu vzpostavili ravnotežje na ledu in po izključitvi Anžeta Kuralta tudi povedli. Po strelu slovenskega reprezentanta Grega Kužnika z modre črte je pred vrati Shayne Toporowski oviral Gašperja Krošlja in plošček je končal v mreži. Takoj po zadetku je nekoliko zavrela kri. Kuralt je priletel v vratarja Starkbauma in po jeseniškem napadalcu je takoj planil Kyle Wanvig, Marco Pewal pa si je pri tem prislužil dvominutno kazen.

Tudi drugo tretjino so gostje obetavno pričeli in v drugi minuti je Antti Pusa, ko so železarji imeli igralca več na ledu, zadel okvir vrat. Waving je v 33. minuti grobo naletel na Žigo Grahuta, ki je po udarcu v glavo obležal na tleh. Dve minuti so gostje potrebovali, da so praktično odločili tekmo. V 36. minuti je najprej streljal Gerhard Unterluggauer, a je Krošelj ubranil strel, nato je poskusil Kevin Mitchell, vendar je Ljubljančan v jeseniških vratih odbil plošček, ki pa ga je v prazno mrežo poslal kapetan Beljaka Pewal. Dve minuti kasneje so domači hokejisti izpeljali podobno akcijo. Krošelj je ubranil poskus Markusa Peintnerja, na 3:0 pa je povišal 19-letni Nikolaus Hartl.

Peintner postavil piko na i
Dokončno so Beljačani dvome o zmagovalcu razblinili na začetku 46. minute. Zaradi nepravilnega oviranja nekdanjega kapetana Jesenic Tomaža Razingarja je bil izključen Tomi Hafner. Hitro so gostitelji izkoristili številčno premoč: Mitchell je natančno podal Markusu Peintnerju, ki je "s prve" premagal Krošlja. V 38. minuti so imeli Jeseničani kar 1:50 dva igralca več na ledu, a je Starkbaum ohranil mrežo nedotaknjeno.

V nedeljo je v Tivoliju na sporedu večni derbi med Jesenicami in Olimpijo.

22. KROG:
TILIA OLIMPIJA - MEDVEŠČAK
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
3.200; Ž. Pance 24.; Martinović 5., Kinasewich 23.

BELJAK
- ACRONI JESENICE
4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
3.100; Kužnik 6., Pewal 36., Hartl 38., Peintner 46.

SAPA FEHERVAR - ORLI ZNOJMO
* 2:3 (0:0, 1:1, 1:1)
* - po kazenskih strelih

KAC CELOVEC - LINZ
5:3 (0:2, 3:1, 2:0)

SALZBURG - GRADEC
5:4 (1:0, 2:2, 2:2)

DUNAJ je prost.

Lestvica:                 *          
LINZ                20 16 1  3 +19 33
KAC CELOVEC         19 13 1  5 +18 27
SALZBURG            20 12 2  6  +3 26
MEDVEŠČAK           20 11 2  7 +13 24
TILIA OLIMPIJA      20 11 2  7  +7 24
SAPA FEHERVAR       20 10 3  7  +3 23
DUNAJ               20  8 3  9  -4 19
ORLI ZNOJMO         19  7 3  9 -18 17
VSV BELJAK          20  8 0 12  -9 16
GRADEC              20  8 0 12 -12 16
ACRONI JESENICE     20  5 5 10 -20 15
                                     
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih 
    strelih prinaša eno točko