Hokej

Poudarki

  • V Pjongčangu tako kot v Sočiju z Rusi, Američani in Slovaki
Rok Tičar
Rok Tičar je na začetku druge tretjine dvakrat zatresel belorusko mrežo, uspešno pa je izvedel tudi kazenski strel. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je podal pri prvem zadetku, mojstrsko pa je izvedel kazenski strel. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak
Slovenski kapetan Jan Muršak je v Minsku dokazal svojo kakovost. Foto: www.alesfevzer.com
risi
V slovenskih vratih je odlično svoje delo opravil Gašper Krošelj. Foto: www.alesfevzer.com
selektor Nik Zupančič
Nik Zupančič je bil v Vojensu še pomočnik, v Minsku pa je v vlogi selektorja prišel do največjega uspeha v trenerski karieri. Foto: BoBo
VIDEO
Risi iz Minska z olimpijs...
VIDEO
Risi drugič zapored na ol...

Dodaj v

Nov mejnik slovenskega hokeja – izjemni risi drugič zapored na OI

Tičar dvakrat zatresel belorusko mrežo in dal odločilni kazenski strel
4. september 2016 ob 15:52,
zadnji poseg: 4. september 2016 ob 19:39
Minsk - MMC RTV SLO

Hokejska reprezentanca znova piše zgodovino! Drugič zapored bodo risi nastopili na olimpijskih igrah. Nastop v Pjongčangu so si zagotovili z zmago po kazenskih strelih nad Belorusijo (2:3).

Vozovnico za Soči si je pred dvema letoma in pol Slovenija priigrala v Vojensu. Tudi tam je ugnala Belorusijo in gostitelje tedanjega turnirja Dance. V Minsku si je pot v Južno Korejo utrla z visoko zmago nad Poljsko (6:1) in z uspehom nad favoriziranimi danskimi levi (3:0). Dvoboj z gostitelji turnirja Belorusi je bil pravi finale. Dve neporaženi reprezentanci sta se pred polno Minsk Areno pomerili za olimpijsko vozovnico.

V odlični tekmi so risi pokazali izvrstno predstavo. Prek Roka Tičarja so povedli z 2:0. Belorusi so se vrnili v igro, a nalet domačih hokejistov so Slovenci prekinili. Gašper Krošelj je bil zanesljiv, v zadnji tretjini pa so bili risi znova nevarni. Sprožili so tudi več strelov od gostiteljev (29:32). V podaljšku sta bili obe ekipi previdni in v igri 3:3 nista veliko tvegali.

Odločitev je tako padla po kazenskih strelih. Začel je Robert Sabolič, ki je streljal mimo vrat. Nato je Krošelj ubranil poskus Aleksandra Kulakova. Anže Kopitar je z mojstrsko potezo matiral Mihaila Karnauhova, a je odgovoril razigrani strelec dveh beloruskih golov Andrej Stepanov. Vendar je razpoloženi Tičar še tretjič plošček spravil v belorusko mrežo, Andrej Kosticin pa nato ni uspel premagati Krošlja in veliko veselje risov se je lahko začelo.


V prvi tretjini smo lahko spremljali dober hokej in igro v visokem ritmu. Uvodne minute srečanja so pripadle risom, ki so imeli že po treh minutah, ko je Andrej Kosticin naletel na Žigo Jegliča, igralca več na ledu, toda številčne prednosti jim ni uspelo izkoristiti. Belorusi so dobro odigrali v obrambi in slovenskim hokejistom je šele po minuti uspelo postaviti "powerplay" formacijo in nekajkrat so spravili plošček pred vrata, a je bila domača obramba na čelu s Karnauhovom na mestu.

Obe moštvi sta igrali disciplinirano v obrambi in brez večjih napak. Slovenci so sprožili en strel več (4:5), sicer pa je bila tretjina zelo izenačena. Belorusi so dvakrat nevarno zapretili ob koncu. Strel Geoffa Platta je Krošelj ujel v lovilko, ko je Ken Ograjenšek pozabil na Nikolaja Stasenka na levi strani, ta pa je podal pred vrata proti Stepanovu, ki je skušal ploščico zbezati v gol, pa je slovenski vratar ob pomoči Sabahudina Kovačevića tudi pravočasno posredoval.

V dobri minut dva gola Tičarja
Fantastično je Slovenija začela drugo tretjino. Roman Graborenko si je ob koncu prvega dela prislužil dvominutno kazen, po minuti druge tretjine pa se mu je na kazenski klopi pridružil še kapetan Andrej Stas. 40 sekund so risi potrebovali, da so izkoristili prednost dveh igralcev več na ledu. Kopitar je na desno podal Tičarju, ki je s težkega položaja odlično streljal in ploščico spravil za hrbet Karnauhova.

Domači navijači, ki so napolnili Minsk Areno, še niso dobro prišli k sebi, ko je sledil nov šok. Dobro minuto po vodilnem golu se je mreža gostiteljev znova zatresla. Mitja Robar je začel akcijo in podal Jegliču, ki je v prodoru lepo preigraval, a je Karnauhov njegov poskus odbil. Toda pozoren je bil Tičar, ki je pridrsal in odbito ploščico pospravil v mrežo.

Kranjc okrvavljen končal tekmo
Po zaostanku so Belorusi vse moči usmerili v napad. Ko je bil izključen Aleš Kranjc, je bila slovenska obramba nekajkrat na preizkušnji, toda Krošelj se je izkazal z uspešnimi posredovanji. Nato si je tudi slovenski vratar po neposrečenem posredovanju prislužil dvominutno kazen. Beloruski napadi so se stopnjevali. Nekajkrat so gostitelji streljali z nevarnih položajev in tudi tik pred vrati so bili zelo dejavni, a je Krošelj krotil vse ploščke in zaustavljal številne napade. Nato pa je pred slovenskimi vrati ob padcu Stas z drsalko po obrazu zadel Kranjca. Slovenski branilec, ki se ni več vrnil na led, je okrvavljen obležal na tleh, a se je beloruski napad nadaljeval, sodniki pa so igro prekinili šele, ko je Krošelj pokril ploščico. Zaradi krvi na ledu je bila druga tretjina predčasno končana.

Preostale tri minute so bile odigrane z zadnjo tretjino. V tem času so Belorusi izid znižali. Sodniški met, ki ga je najprej dobil Jan Muršak, so ponovili, namesto slovenskega kapetana pa je skušal ploščico pridobiti Miha Verlič, a Jevgenij Koviršin je bil uspešnejši. Aleksander Kulakov je takoj podaljšal do Stepanova, ki je ustrelil s prve in presenetil Krošlja. 12 minut pred koncem je Jan Urbas velemojstrsko preigraval in švignil med Kirilom Gotovecem in Nickom Bailenom, ki je nato slovenskega napadalca podrl, preden bi ogrozil Karnauhova. Urbas je imel na voljo kazenski strel, a je bil iz oči v oči uspešnejši beloruski vratar.

Belorusi izenačili ob igralcu več na ledu
Kmalu zatem je s palico po obrazu dobil Tičar, a so sodniške piščalke ostale neme. Je pa osem minut in pol pred koncem na kazensko klop moral Verlič. Le 13 sekund so Belorusi potrebovali, da so unovčili igralca več na ledu. Bailen je sprožil z modre črte. Krošelj je bil pokrit, a je ploščico zaustavil, vendar je ni zadržal in končala je za njegovim hrbtom. Strelec je bil Stepanov. Na drugi strani se je takoj priložnost ponudila Žigi Pancetu, ki se mu je odprl prostor pred vrati. Karnauhov je bil na mestu, ubranil pa je tudi strel Urbasa po odbiti ploščici.

Slovenija je podaljšek začela z napadalnim parom Kopitar–Muršak. Lepo priložnost je imel po protinapadu Urbas, ki je igral skupaj z Jegličem, po lepem preigravanju pa je zapretil Sabolič, ki je napadal skupaj s Tičarjem. Vse beloruske poskuse pa je uspešno zaustavljal tudi Krošelj, ki se je zares izkazal 18 sekund pred koncem podaljška, ko je z izvrstno obrambo preprečil gol po poskusu Platta.

Enaka skupina kot v Sočiju
Z zaključkom kvalifikacij so znane že skupine za Pjongčang. Slovenijo čakajo isti tekmeci kot v Sočiju. Igrala bo v skupini B z Rusijo, ZDA in Slovaško. Na zadnjih olimpijskih igrah so risi za preboj v izločilne boje s 3:1 ugnali Slovake, Rusi so bili boljši s 5:2, Američani pa s 5:1. V skupini A so Kanada, Češka, Švica in Južna Koreja, v C pa Švedska, Finska, Norveška ter Nemčija.

3. KROG
Belorusija - SLOVENIJA
2:3 (0:0, 1:2, 1:0) - po kazenskih strelih
Stepanov 39., 52.; Tičar 22., 23.

Kazenski streli:
Sabolič
Kulakov
Kopitar
Stepanov
Tičar
A. Kosticin


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

POLJSKA - DANSKA 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

2. KROG:
SLOVENIJA - DANSKA 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
BELORUSIJA - POLJSKA 5:3 (4:2, 1:0, 0:1)

1. KROG:
SLOVENIJA - POLJSKA 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
DANSKA - BELORUSIJA 2:5 (1:2, 0:0, 1:3)

Lestvica: Slovenija 8, Belorusija 7, Danska 3, Poljska brez točk.

T. J., <a href="https://twitter.com/#!/Tilen_Jamnik">@Tilen_Jamnik</a>
Prijavi napako
Komentarji
B in .
# 04.09.2016 ob 18:47
Belorusi kljub široki bazi, 6 kanadčanom, američanom, rusom ... na domačem terenu ne premagajo Slovenije, kjer jih večina niti ne more trenirati hokeja, ker ni pogojev.

Pa kdo ima še takšen talent in v katerem športu?
juk
# 04.09.2016 ob 18:52
Sam tale komentator na šport tvju je pa nekaj najboljšega kar sem poslušal v zadnjem obdobju. Komentira hokej s strastjo, vse pohvale.
SLOBloodPatriot
# 04.09.2016 ob 18:46
Risi imajo res MEGALOMANSKA VELIKANSKA JAAAAJCAAAA!!!!!! Psihično izjemno močne glave, marsikatera ekipa bi že popušila, ko so Belorusi izenačili, ampak RISI niso, so zdržali ogromen psihološki pritisk, iz svojega telesa so iztisnili zadnje atome moči in hladnokrvno zbombardirali Beloruse v kazenskih strelih!
Športna ekipa leta, zaslužijo si to nagrado!
adamski
# 04.09.2016 ob 18:37
Naj gre nekam vse skup. Tak dec kot sem jaz pa jočem. Spoštovanje za odnos in borbo na ledeni ploskvi.
poloneja
# 04.09.2016 ob 19:19
Pa ne smemo pozabit na Zupančiča, bravo Nik in ekipa!
pppp
# 04.09.2016 ob 18:37
Risi nikoli, ampalk res NIKOLI ne razočarajo!!! Čelade dol fantje!
SLOBloodPatriot
# 04.09.2016 ob 17:13
Kranjc skoraj izkrvavel, sodniki pa niso zaustavli igre.
resnica11
# 04.09.2016 ob 18:44
Za zjokat fajn. Ste vidli fante med himno. Vsi, prav vsi!!! To je čast. Ob maksimalni borbi in znanju. Spoštovanje!!!
divaca
# 04.09.2016 ob 18:43
Ma kšn fuzbal, hokej je naš nacionalni timski šport, ko sem gledu te naše borce-RISE, sem čist pozabu da žogobrcarji tut že igrajo in kako presenečenje ko končno pogledam že vodimo, aja ne zgubljamo 2.0 proti Litvi ! HOKEJ , TO JE NAŠ TEAM PONOSA !!!
borchica
# 04.09.2016 ob 21:16
Navijači smo se kar zgnetli skupaj kljub različnim kartam in se drli ko nori. Ne vem, koliko jih bo lahko govorilo jutri. Na TV se ni baje nič slišalo, ampak igralci so rekli, da so nas.

Kranjc zlomljena čeljust/ličnica in je že na operacijski mizi. Ko je prišel v bolnišnico, se ni ničesar spomnil, tako da ima zgleda tudi pretres možganov.

Jutri imajo funkcionarji in vodstvo Beloruske hokejske zveze sestanek s predsednikom Lukashenkom ob 11.00. Zgleda, da bo sranje.

Navijači smo počakali hokejsite ob izhodu iz dvorane in je bilo prav ganljivo. Objemali smo se, ko da je vsak rodil prvorojenčka.

Zdaj pa naprej v lajf.

Minsk je zakon! Risi pa še bolj!
parker123
# 04.09.2016 ob 18:48
BRAAAAAAAAAAAAAAAAVO! KAKŠNI MOJSTRI HOKEJA. Sedaj pa mislim, da bo pregorel telefon Krošljevemu managerju. Če ne dobi kluba v KHL, mislim, da morajo odpustiti vse GM-e v KHL-u ! Bom kar priznal po 2:2 sem mislil, da je konec. Vendar fantje so VELEMOJSTRI, dve izjemni ekipi plus sodniki na kolenih. IZJEMNO!!!
MinisterGregor
# 04.09.2016 ob 18:42
Kako odpeta himna. Čudo.
generusus
# 04.09.2016 ob 18:35
Eden izmed največjih uspehov slovenskega športa.
komar64
# 04.09.2016 ob 20:42
Novica, da gredo naši hokejisti na OI ima pol manj komentarjev kot ponesrečena tekma naših nogometašev z Llitvo? Ma kje mi živimo?
Martelanc
# 04.09.2016 ob 19:07
Veleslalom Kopitarja, projektil Tičarja, Krošelj iztegnil nogo do Pjongčanga!!! Neverjetno in več kot zasluženo, gol za 2:2 je bil čisti krompir, ane. Ta reprezentanca je kvalitetna, borbena, fanatična, srčna, kolektivna, in ima več jajc kot kitajsko državno prvenstvo v namiznem tenisu!!! Kapo do podna, imamo manj igralcev kot npr. Finska dvoran in gremo drugič zapored na olimpijske igre. Tako se igra za dres z državnim grbom, učite se ostale reprezentance,;} neka druga reprezentanca v hlevu v Sofiji igra 'derbi' z Bolgarijo in neka tretja reprezentanca v Vilni sramoti dres z državnim grbom, ampak to je specifičen šport, v katerem se lahko marsikaj zgodi. Bravo Risi, gas do daske, privoščite si, zaslužili ste si!
burkelca
# 04.09.2016 ob 18:50
Ce pa komu tolk privoscim, so pa to nasi hokejisti. Pa na koncu ponosno in z nasmehom na ves glas peli zdravljico. Neprecenljiv prizor!
nomenestomen
# 04.09.2016 ob 18:41
lej ta pevski zbor....pa to vidiš res kaka klapa so
stone77
# 04.09.2016 ob 17:20
padla je kri...slovenska kri...naša kri...

zdej pa do amena in brez pardona...vsi za enega eden za vse...

gremo Risi...gremo Slovenija....
bodirog
# 04.09.2016 ob 18:36
LIIITVAAAA! :) Boli me ******* za futballlllll....
juk
# 04.09.2016 ob 18:36
Tale komentator je fantastičen. Pa izjemni moštveni duh Risov. Kapo dol, iskrene čestitke
are
# 04.09.2016 ob 18:35
Ste pa dobri. Jaz sem že zdavnaj nehal gledat. Ne morem.
sonce12
# 04.09.2016 ob 19:49
Glede na to v kakšnem staneju je naš klubski hokej.............je to neverjeten uspeh ze drugič zapored. Zanimivo bi bilo slištu od ostalih velikih hokejistov ki bodo igrali proti našim kaj si mislijo o teh številkah ki so pri nas glede klubov, dvoran,igralcev........... Pa jasno pohvale Urošu res komentator ki bi ga poslušal v nedogled, zdej pa.poćasi ze NHL
juk
# 04.09.2016 ob 18:41
Kolk je Kopi vesel.
miki331
# 04.09.2016 ob 18:40
Sam kakšen penal je Tičar zabil! Epsko!!!
Ocelot
# 04.09.2016 ob 17:19
Ravno zato, ker hokej ni kot nogomet, bi moral sodnik vedeti, da hokejisti ne obležijo kar tako in da gre v teh primerih za poškodbo. Kranjc je bil v nevarnosti, da nezavarovan dobi še kak pak ob strelu Belorusov v glavo. Tu se ni za hecat. Sodniki so naredili napako in ogrozili tudi zdravje hokejista!
dingec
# 04.09.2016 ob 19:16
BRAVO RISI VSA ČAST..IZJEMNI BORCI IN SLOVENSKI PONOS! ČESTITKE IN SREČNO TER POGUMNO ŠE NAPREJ NA OLIMPIJSKIH KER STE SI TO ZASLUŽILI!!
pan
# 04.09.2016 ob 18:40
Znova mi naši hokejisti solzijo oči!
Hokejisti in odbojkarji - daleč od zvezdniškega nastopaštva in vselej s popolno predanostjo dresu z državnim grbom!
Takšno je njihov odnos, takšna je njihova igra - takšni so njihovi rezultati ! ! !
Slovenski Špartanci - neupogljivi!
SkodaOctavia
# 04.09.2016 ob 16:00
DAJMO SLOVENCI!!!! Pjongjang,Risi prihajajo!!!!!
odzajcatč
# 04.09.2016 ob 19:36
...moj poklon pobom, tako se igra in poje slovensko himno!!!!...sedaj mi pa fuzbalerji kvarijo večer in vikend!!
zerorez
# 04.09.2016 ob 19:24
Ravnokar je Nemcija premagala Latvijo in gre tudi na OI, iz druge skupine pa se Norveska. V dobri druscini smo. Bravo risi, carji ste! Pa da bo vse ok s Krajncem!
pisoJ zorbotit
# 04.09.2016 ob 19:04
Bravo Risi!

HVALA vam!

in še en BRAVO za odpeto himno! Neprecenljivo!
Tofko.
# 04.09.2016 ob 18:43
Jooooj kako sem vesel. Še posebej da sem to gledal, in ne amaterski fuzbal s katancom na čelu. Hvala vam RISI za to. Vi ste pravi šampijoni in edina ekipa ki se zmerm bori za svoj grb. SLOVENIJAAAAAAAAAAA
gorazd114
# 04.09.2016 ob 17:13
Lahk bi mu vrat prerezal majmun
sieg
# 04.09.2016 ob 16:59
Nevem če še kakšna kolektivna reprezentanca kot hokejska kaže toliko borbe za slovenski grb in ima toliko narodne zavesti kot naši hokejisti, še Kovačević je več Slovenca od Cesarja. In na način kako parirajo na papirju močnejšim ekipam, tukaj pa veliko zaslugo dajem trenerjem in strokovnem vodstvu, ki verjetno ne motivirajo igralce z besedami ..vi ste kje ste in ste dobri kokr ste lahko oni so predobri gremo samo odigrati pa 10 komadov dobimo pač dobimo oni so tam kjer so mi smo pa kle veliko slabši..ta reprezentanca je dosegla da se tudi oslabljena ni treba bati za zmage proti Madžarom, Italijanom, Avstrijcem in da ko smo v polni postavi se nas kar malo bojijo tudi večje ekipe.
fegro
# 04.09.2016 ob 19:19
RISI SLOVENIJA je ponosna na vas......
bad brains
# 04.09.2016 ob 19:13
Ernesto, to o labodjem spevu berem tule na forumu že 10 let. Poglej, na tem turnirju ni bilo Raze, enega Rodmana, drugi ni igral. Tudi Kristan ni igral. Pa so se našli novi. Krošelj recimo, pa cel četrti napad. In imamo še kar nekaj obetavnežev , ki v svojih najstniških letih igrajo po Evropi, tako da tem pravljicam o labodjem spevu hokejske reprezentance enostavno ne verjamem več. Očitno nam ta igra leži in bomo še dolgo krojili svetovno sceno. Včasih malo navzgor, drugič malo dol.
aikido
# 04.09.2016 ob 20:26
Čestitke vsem Risom (ja, z namenom z zelo veliko začetnico). Od prvega do zadnjega. Vsakemu, ki je k temu uspehu kaj doprinesel. Velika čast je, da lahko tole doživljamo. V času, ko je v večini športov denar daleč na prvem mestu, so Risi zgled vsem. Reprezentanca, v kateri ni enega, ki se ne bi na glavo vrgel za rezultat in uspeh. Zgled vsem, ste poslušali Tičarja, ko je povedal, da je že pred tekmo vedel, da bo? Ni omahovanja, ni predaje, borba. Velik zgled za vsakogar, tudi v vsakdanjem življenju. Hvala, v čast mi je, da sem lahko priča takim predstavam.
Strummer
# 04.09.2016 ob 19:32
Fuzbalerji se tudi na specialno olimpijado ne bi uvrstili.
B in .
# 04.09.2016 ob 19:07
Hokej bi moral biti prvi moštveni šport Slovenije in bi se tako morala do njega obnašati tudi država, mediji, rtv slovenija, sponzorji.
Izven reprezentančnih fantastičnih uspehov, pa je na klubskem slika povsem drugačna. Še slabša prihodnost se nam obeta, kot v košarki.
B in .
# 04.09.2016 ob 18:42
Fantazija ... nihče ne poje himne tako kot hokejisti, nihče!!!
Lesinar
# 04.09.2016 ob 16:49
TIČA VUN!!!!
jakec15
# 04.09.2016 ob 19:18
Brez besed. Ne spremljam veliko hokeja, ampak tako vesel in ponosen ob gledanju športa že dolgo nisem bil. Spoštovanje.
koman
# 04.09.2016 ob 18:42
Bolano, jokam od ponosa
načosir
# 04.09.2016 ob 18:42
Bravo! Kdo ve a pridejo nazaj z letalom da se jih gre sprejet na Brnik?
vrtnar_1
# 04.09.2016 ob 18:35
Toooooooooooo Olimpijske igre!! Čestitke risom
Voly
# 04.09.2016 ob 21:51
Po tako težkem in emotivno hudem turnirju, so že moje "baterije" povsem izpraznjene, kaj šele od igralcev in trenerjev! Toliko srčnosti in borbenosti, toliko žrtvovanja in metanja na glavo v športu še nisem videl! Kapa in klobuk dol, bojevniki!
Nima smisla nikogar izpostavljati, prav vsi so dali svoj delež v tem izjemnem uspehu! Upam samo, da si bo Kranjec hitro opomogel, da se bo že na Brniku lahko veselil s svojimi soborci!
In ko gledam koliko komentarjev ima današnji nogomet, koliko pa ta epska hokejska tekma, mi ni nič jasno! Očitno imamo Slovenci še vedno raje neuspeh, kot pa uspeh!
MLToronto
# 04.09.2016 ob 19:21
BRAVO RISI, ČELADO DOL, NAJBOLŠA EKIPA OD VSEH REPREZANTANC SLOVENIJE!
SRCE BIJE ZA RISE!
Bivši uporabnik
# 04.09.2016 ob 18:51
Najlepši prizor ko vidiš VSE BREZ IZJEM na vsa usta peti himno... redko še vidmo tako iskreno veselje na TV! Hokejska reprezentanca mi je bla vedno všeč, tud kadar niso mel najboljše zasedbe so se boril do konca, vedno se jim je pa kr na obrazih vidu tak timski duh, ki je res vreden spoštovanja in občudovanja. Bravo Risi, komaj čakam. Spet bomo bedeli cele noči...
generusus
# 04.09.2016 ob 18:40
Ko preklopiš iz hitrega hokeja na nogomet se zdi, da pri nogometu spremljaš počasne posnetke.
jurica
# 04.09.2016 ob 18:50
Danes ob 21.40 je posnetek na Šport TV2...
Za tiste junske podobne meni, ki smo podaljške imeli na mute, 90% pa zaprte oci...:(
Hvala risi!
Kazalo