Aleksander Ovečkin je dosegel edini ruski zadetek. Ploščico je tik ob koncu še enkrat spravil v mrežo, a na nepravilen način. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin je dosegel edini ruski zadetek. Ploščico je tik ob koncu še enkrat spravil v mrežo, a na nepravilen način. Foto: Reuters
Victor Hedman
Victor Hedman je zadel za 2:0, kar je bilo na koncu dovolj za zmago. Foto: Reuters

V dvoboju med Švedi in Rusi sta v prvi tretjini mreži mirovali. Po polovici srečanja pa so tri krone ob igralcu več povedle, ko je bil z močnim strelom z razdalje natančen Gabriel Landeskog. Dve minuti pozneje je po lepi akciji Henrika Sedina in Carla Hagelina streljal Victor Hedman in povišal na 2:0.

Zbornaja komanda je vse sile usmerila v napad. Ko je igrala že brez vratarja, je 33 sekund pred koncem z velike razdalje med nogama Carla Söderberga ter mimo Niklasa Hjalmarssona in Jacoba Marsktröma Aleksander Ovečkin ploščico poslal v mrežo. Ruski kapetan se je veselil tudi osem sekund pred koncem, a sodniki so upravičeno razveljavili gol, saj je zvezdnik Washingtona ujel odbito ploščico, ko jo je izpustil, pa je končala v golu, ne da bi se je Ovečkin dotaknil s palico.

Finska nemočna proti severnoameriški prihodnosti
Z igro so navdušili severnoameriški mladci, ki so s 4:1 premagali Finsko. Ves čas je bila selekcija najboljših hokejistov do 23 let iz Kanade in ZDA boljša od levov. Mladeniči so povedli ob začetku šeste minute, ko so imeli igralca več na ledu. Po levi je prodiral Auston Matthews, ki je streljal, mimo Pekke Rinneja pa je ploščico zbezal Jack Eichel.

Severna Amerika U-23 je izvrstno igrala v drugi tretjini, ko je popolnoma nadigrala Fince. Razmerje v strelih je bilo v tem delu igre 18:6, Finska pa je le s težavo prihajal iz svoje obrambne tretjine, saj so nasprotniki nanjo ves čas močno pritiskali. Na 2:0 je povišal Johnny Gaudeau, ki je ploščico v mrežo preusmeril po strelu Coltona Parayka. Natanko dve minuti pozneje se je med strelce vpisal Jonathan Drouin, ki je plošček potisnil v mrežo, potem ko je Rinne ubranil nekaj zaporednih poskusov, nato pa nemočen obležal na tleh. Tudi Nathan MacKinnon, ki je povišal na 4:0, je v mrežo pospravil odbito ploščico. Častni gol je za Finsko dobre štiri minute pred koncem dal Valtteri Filppula.


Skupina B:
RUSIJA - ŠVEDSKA
1:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Ovečkin 60.; Landeskog 31., Hedman 33.

FINSKA - SEVERNA AMERIKA U-23
1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Filppula 56.; Eichel 6., Gaudreau 26., Drouin 28., MacKinnon 35.

Torek ob 2.00:
SEVERNA AMERIKA U-23 - RUSIJA
Torek ob 21.00:
FINSKA - ŠVEDSKA

Sreda 21.00:
SEVERNA AMERIKA U-23 - ŠVEDSKA
Četrtek ob 21.00:
FINSKA - RUSIJA


Skupina A, ponedeljek ob 21.00:
ČEŠKA - EVROPA (Kopitar)
Sreda ob 2.00:
KANADA - ZDA

Četrtek ob 2.00:
KANADA - EVROPA (Kopitar)
Petek ob 2.00:
ČEŠKA - ZDA

EVROPA - ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
KANADA - ČEŠKA 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Po dve najboljši ekipi iz skupine se uvrstita v polfinale (24. in 25. septembra), finale pa bo odigran na dve zmagi (27. in 29. septembra ter morebitna tretja tekma 1. oktobra).