Heikki Mälkiä je tudi v težkih časih ostal na klopi železarjev. V letošnji sezoni je imel že številne glavobole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä je tudi v težkih časih ostal na klopi železarjev. V letošnji sezoni je imel že številne glavobole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija - Acroni Jesenice
Večni derbi med Tilio Olimpijo in Acronijem Jesenicami vedno privabi ogromno gledalcev. Na sporedu je bilo že 445 derbijev . Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Christian Feichtinger
Christian Feichtinger je tokrat Jeseničanom še pogledal skozi prste, veliko vprašanje pa je, kako bo v naslednji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kontrec in Pretnar o težavah na Jesenicah
Kontrec, Varl in Mencinger o krizi jeseniškega hokeja
Jeseniški klub na tankem ledu
Hokejska saga na Jesenicah zaenkrat rešena

Na ponedeljkovem treningu v Podmežkli je bil med najbolj optimističnimi pomočnik trenerja Dejan Varl. "Jesenice so tržna znamka, ki je prepoznavna tudi v tujini. Skrajno neodgovorno bi bilo, da se to čez noč uniči," je povedal dolgoletni kapetan, ki velja za ikono železarskega kluba.

Mencinger: Število tujcev bo v prihodje omejeno
Za začasno reštiev nastalih težav je najbolj zaslužen jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je že usmeril pogled naprej: "Za naslednjo sezono smo se že odločili, da bomo pristopili k pomladitvi moštva. Igrali bodo le domači fantje in omejeno število tujcev."


Upravni odbor je na današnjem sestanku z igralci kluba dosegel dogovor, da bo klub vse obveznosti do njih poplačal v dveh delih. Prvi del obveznosti do igralcev bo izplačan do petka, drugi del pa do 3. februarja.
Feichtinger bo prisoten na torkovi tekmi
V zadnjih dneh je bil zelo zaposlen direktor lige Christian Feichtinger, ki bo tudi v torek prisoten na tekmi med železarji in Dunajem v Podmežakli. "Nihče izmed nas se ne bi rad znova znašel v takem položaju, ko gre tako na tesno. Po koncu sezone se bomo morali pogovoriti z Jeseničani o pogojih za sodelovanje v naslednji sezoni," je bil zelo jasen Feichtinger, ki je šel Gorenjcem na roko, saj je večkrat prestavil rok za zagotovitev petih pogojev.
Liga se bo že v prihodnji sezoni širila
Nobena skrivnost ni, da si v Ligo Ebel želi vstopiti avstrijski drugoligaš Dornbirn, tudi na Češkem in Slovaškem je veliko zanimanje ekip za vstop v razširjeno avstrijsko ligo, ki naj bi v naslednji sezoni omela 12 ali pa celo 14 moštev.


V Odmevih na TV Slovenija je voditeljica Rosvita Pesek gostila generalnega sekretarja Hokejske zveze Slovenije Dejana Kontreca in igralca Jesenica Klemna Pretnarja, ki si je zadnji trenutek premislil in ne bo odšel na Dansko. Ostal bo na Jesenicah tudi v tem težkem položaju za klub.

Slišali smo, da so vas skoraj potegnili z aviona za Dansko. Hoteli ste oditi. Ostajate ali ne?
Pretnar:
Po zadnjem sestanku, ki je bil v ponedeljek zvečer, ostajam na Jesenicah, to je zadnja odločitev.

Kaj pa vaši kolegi. Andrej Tavželj je odšel prejšnji teden na Slovaško, pa vratar Gašper Krošelj in Antti Pusa. Kako je z njima?
Pretnar:
Za Andreja lahko potrdim, da je na Slovaškem, je tudi že odigral eno tekmo, tako da njegova pot gre naprej. Gašper je včeraj odpotoval na Dansko, in tudi že mislim, da opravil prvi trening. Z Anttijem sva pa nazadnje pogovarjala in ostaja na Jesenicah.

Kaj zdaj to pomeni? Klub se rešuje, igralci pa zapuščajo ladjo?
Pretnar:
Vsak ima izbiro, kako nadaljevati kariero, in mislim, da je tako prav, da ima lastno izbiro. Igralci, ki ostajamo tukaj, se bomo poskušali dostojno boriti, pokazati, da nismo za odpad, ampak da lahko marsikoga premagamo in da lahko še dolgo igramo v tej ligi.

To verjamejo tudi vaši navijači. Ampak vaš kolega Tavželj je povedal, da od avgusta do januarja niste dobili niti ene cele plače. To drži?
Pretnar:
Da, vedno je denar malo kapljal. Nekaj ga je bilo, vendar na koncu smo morali bolj s srcem igrati kot za sam denar.

Kaj se je zgodilo v ponedeljek popoldne? Kakšna so zagotovila, da bo odslej drugače in kdaj naj bi vam povrnili dolg, ki ga imajo do igralcev?
Pretnar:
Kar cel dan so bili ti sestanki, tako da na koncu so zagotovila z občine, tudi župan je dal svojo besedo. Svoj podpis, da ta denar bo, in sicer 27. januarja in potem 3. februarja, naslednji petek.

Ampak o kakšni vsoti govorimo, koliko bo tega denarja za ekipo, za igralce?
Pretnar:
To pa ste vprašali na narobe naslov. Ne moremo točno povedati, ampak lahko rečem samo, da je zagotovil, da bo vse, kar je za nazaj, poravnano.

V petek je moj kolega Slavko Bobovnik gostil gospoda Lovšeta v Odmevih. Pred Kranjsko Goro je izbruhnil en velik škandal v SZS-ju med našo najboljšo smučarko Tino Maze in gospodom Lovšetom. Danes se tukaj pogovarjamo o najboljšem klubu v državi, devetkratnem državnem prvaku, 23-krat pa celo jugoslovanskem. Kaj se v športu dogaja, da so razmere takšne?
Kontrec:
Mislim, da se v športu dogaja isto kot v gospodarstvu, da pač denarja primanjkuje in podjetja – jeseniški pokrovitelji v tem primeru – kolikor sem jaz obveščen, nimajo denarja, da bi pokrivali svoje obveznosti do jeseniškega kluba, in zato denar kaplja tako kot kaplja, čeprav mi na hokejski zvezi težko komentiramo stanje v klubu Jesenic, tudi nimamo vpogleda v finančni položaj. Smo nekako kot posrednik vstopili v te pogovore in pogajanja in jaz sem zadovoljen, da nam je uspelo doseči dogovor med Ligo Ebel, med igralci in med vodstvom hokejskega kluba.

Kakšne inštrumente ima hokejska zveza, da pomaga kakšnemu klubu. Jih ima ali jih nima, je lahko samo mediator? Npr. finance …
Kontrec:
V bistvu jih nima. Vsi hokejski klubi v Sloveniji imajo finančne težave. Jaz se bojim, da če bi mi pomagali jeseniškemu, bi kmalu prišli tudi drugi na vrsto. Hokejska zveza ima v načrtu svetovno prvenstvo, ki bo v Stožicah, in za nas je to velik finančni zalogaj, tako da mi klubom težko pomagamo finančno, tudi nimamo na razpolago teh sredstev. V proračunu jih nikoli nismo imeli. V tem trenutku smo zagotovili Ligi Ebel, da bodo igrali do konca, in mislim, da je to velik uspeh, ker si ne predstavljam, če bi jih Liga Ebel izključila. Mislim, da bi bil slovenski hokej v velikih težavah naslednjo sezono, sploh pa letošnjo.

Tega si verjetno na Jesenicah ne predstavljajo.
Kontrec:
Jaz sem bil vesel, da so nam predstavili ta ultimat z druge ure na šesto. Mi s hokejske zveze smo jih prosili, da to naredijo, čeprav so s težkim srcem to naredili, ker pač pravega sogovornika na Jesenicah ni bilo. Ob 18h mi je bilo precej lažje, da sem zagotovil, da bodo jeseniški hokejisti odigrali teh osem tekem, ker v nasprotnem primeru bi hokejska zveza tudi nosila določene posledice.

Prej ste rekli, da mislite, da so razmere podobne kot v gospodarstvu, ampak za gospodarstvo približno vemo – so kupovali delnice, izčrpavali svoje podjetje, kaj se pa v športu dogaja? Ali se obljubljajo nagrade, za katere se sredstev ne more zagotoviti ali se pere denar? V čem je tisti glavni razlog, da se v športu pojavljajo take težave? Obljube, ki jih pozneje nekdo ne more izpolniti?
Kontrec: Mislim, da se v tem trenutku težko pere denar, ker ga ni. Morda so ga včasih in ti dolgovi so ostali še od prej, ko je bilo v športu veliko več denarja, kot ga je zdaj.

Predsednik Slavko Kanalec pravi, da je vsega kriva sezona 2007/08, takrat naj bi se nabrali stari dolgovi.
Kontrec:
To bi težko komentiral, a mislim, da stari dolgovi spodkopavajo precej športnih klubov. Včasih je bil položaj drugačen, v klubih je bilo več denarja in tudi pranje denarja je bilo možno. Ne vem, to je le predvidevanje. Denarja pokroviteljev zdaj ni več toliko, za sproti bi morda še bilo dovolj. Če bi pritiskali na pokrovitelje, bi lahko za naslednjo sezono rekli, da naslednjo sezono ne bodo več sponzorirali kluba. Moramo biti tolerantni do njih, posledično morajo imeti tudi igralci večje potrpljenje do kluba. Jaz jih razumem, saj sem bil včasih igralec. Treba je plačevati določene stvari kot občani in igralci se znajdejo v težavah.

Če bi se na Jesenicah res kaj usodnega zgodilo, bi bilo za HZS zelo težko sestaviti reprezenatnco.
Kontrec:
Ravno zato je Hokejska zveza Slovenije aktivno vstopila v reševanje tega problema, saj Olimpija in Jesenice dajeta jedro hokejske reprezentance. Vzgoja teh hokejistov sloni na klubih, in ne na hokejski zvezi. Če bi jeseniški klub razpadel oz. ne bi nastopal v Ligi Ebel, bi bil razvoj slovenskega hokeja precej težji. Posledično bi bila tudi reprezenatnca precej slabša. Letos je na sporedu svetovno prvenstvo v Stožicah, kar je za nas ogromen projekt. Želimo si napolniti dvorano, in ne predstavljam si, da bi ostali brez igralcev. Upam, da bodo vsi reprezentanti (vključno z Jeseničani) prišli v najboljši formi.

Kontrec in Pretnar o težavah na Jesenicah
Kontrec, Varl in Mencinger o krizi jeseniškega hokeja
Jeseniški klub na tankem ledu
Hokejska saga na Jesenicah zaenkrat rešena