Veselje dvojca Smith - Larsson, ki je poskrbel za izločitev še četrte zahodne velesile. Foto: Reuters
Veselje dvojca Smith - Larsson, ki je poskrbel za izločitev še četrte zahodne velesile. Foto: Reuters
Mike Smith (Phoenix Coyotes)
Chicago je v seriji s Phoenixom v zadnjih tretjinah trikrat izsilil podaljšek, tokrat pa se Blachkawksom tudi ob razmerju strelov 39:20 ni izšlo. Foto: Reuters
Derek Stepan (NY Rangers)
Derek Stepan je bil na prvih petih tekmah neopazen, zdaj pa je prispeval ključne tri točke k temu, da ni izpadel še 1. nosilec Vzhoda. Foto: Reuters

Vratar Mike Smith je z 39 obrambami poskrbel za sploh prvo zmago Kojotov v končnici, od kar se je klub leta 1996 preselil iz Winnipega v Phoenix. Uspeh "puščavskih psov" je nekaj posebnega tudi zato, ker so še vedno v lasti lige, klubska prihodnost tudi po treh letih od bankrota še vedno ni jasna, v zraku pa še naprej visi grožnja s selitvijo.

Za spremembo tokrat brez podaljška
Prvič v seriji Phoenix - Chicago zmagovalca tekme ni odločal podaljšek, to pa zato, ker je bil Smith v vratih gostov nepremagljiv, medtem ko so gostje povedli v 14. minuti prek branilca Oliverja Ekman-Larssona. Ofenziva Blackhawskov se je stopnjevala, ko so Kojoti v zadnji tretjini izkoristili tri priložnosti in slavili s 4:0 in s tem s 4:2 v zmagah izločili prvake izpred dveh let.

"To je velikanski dosežek za nas. Nekako najdemo pot do zmage," je ostal skromen Smith, ki je poskrbel, da so Kojoti dobili prav vse tri tekme v domovanju čikaških hokejistov United Center, v 2. krogu končnice pa bodo moči merili z Nashvillom.

Prvopostavljeni Rangersi ostajajo v igri
Na drugi tekmi večera je Ottawa doma z 2:3 izgubila proti NY Rangersom, ki so tako izenačili na 3:3 in izsilili sedmo tekmo, ki bo v četrtek zvečer v sloviti dvorani Madison Square Garden v New Yorku.

Junak "modrosrajčnikov" je bil mladi center Derek Stepan, ki je ob igralcu več najprej izenačil na 1:1, nato pa ob koncu 2. tretjine prispeval še dve podaji za vodstvo Rangersov s 3:1. Senatorji so ob koncu močno pritisnili in ob tem je Jason Spezza 39 sekund pred koncem na sporen način znižal na 2:3. Omenjeni gol je razbesnel predvsem vratarja Henrika Lundqvista, ki se še dolgo ni mogel pomiriti.

LIGA NHL - KONČNICA

VZHOD, 1. krog

OTTAWA (8) - NY RANGERS (1) - 3:3
2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
Neil 8., Spezza 60.; Stepan 29., Richards 38., Kreider 40.
Obrambe: Anderson 19; Lundqvist 25.

Torek:
NEW JERSEY (6) - FLORIDA (3) - 2:3
Sreda:
BOSTON (2) - WASHINGTON (7) - 3:3

PHILADELPHIA (5) - Pittsburgh (4) - 4:2


ZAHOD, 1. krog

Chicago (6) - PHOENIX (3) - 2:4
0:4 (0:1, 0:0, 0:3)
Ekman-Larsson 14., Brule 43, Vermette 54., Chipchura 55.
Obrambe: Crawford 16; Smith 39.

ST. LOUIS (2) - San Jose (7) 4:1
NASHVILLE
(4) - Detroit (5) 4:1
Vancouver (1) - LOS ANGELES 1:4