Žiga Jeglič je zadnji dve leti in pol nosilec slovenske reprezentance, po dveh izvrstnih sezonah v Ligi Ebel, pa
Žiga Jeglič je zadnji dve leti in pol nosilec slovenske reprezentance, po dveh izvrstnih sezonah v Ligi Ebel, pa "Jegla" že drugo leto igra za Södertälje. Foto: BoBo
Prvi napad: Jeglič - Tičar - Sabolič
Izkupiček prvega napada na Evropskem izzivu v Ljubljani: Robert Sabolič 5 podaj, Žiga Jeglič 3 goli, Rok Tičar pa 2 podaji. Foto: BoBo

Na 19 tekmah v Allsvenskan je Jeglič dosegel 2 gola in prispeval 6 podaj ter zbral 24 kazenskih minut in ima +/- razmerje -2, s čimer je sedmi strelec Södertälja, ki v 14-članski ligi zaseda 8. mesto. Mesto višje je Mora bratov Kopitar, ki pa za mesto zaostajata za Troja-Ljungbyjem Žige Pavlina.

Žiga Jeglič na tekmi z Ukrajino v Stožicah
Jeglič bo tako kot večina novembrskih risov zaradi klubskih obveznosti izpustil decembrski EIHC-turnir, nato pa ga februarja s Slovenijo čakajo olimpijske kvalifikacije z Belorusi, Danci in Ukrajinci. Foto: BoBo

Ob koncu Evropskega izziva smo se za MMC pogovorili s številko 8 slovenske hokejske reprezentance Žigom Jegličem, ki je zadel na vseh treh tekmah. 24-letni krilni napadalec zdaj drugo leto igra na Švedskem, kjer se s Södertäljem v drugi ligi bori za preboj med elito.

Organizatorji Sporto konference v sodelovanju z Anžetom Kopitarjem z dražbo palice, s katero je Hrušičan ekipo Los Angeles Kings popeljal do naslova najboljše ekipe v Ligi NHL, zbirajo sredstva za nakup invalidskega vozička za dečka Maja. Več tukaj.

Če bodo razrešili spor v NHL-u, bo levji delež bremena uspeha na olimpijskih kvalifikacijah padel ravno na napad JTS, ki je bil spomladi tudi med najzaslužnejšimi za vrnitev risov med elito svetovnega hokeja.


Kakšen je vaš kratek povzetek Evropskega izziva v Ljubljani?
Tri težke tekme, še posebej proti zelo disciplinirani Franciji, tako da smo lahko zadovoljni s tremi zmagami.

Kemija v napadu JTS je še vedno tu, četudi ste zdaj res razbiti na tri konce Evrope. Kako to?
Res je. Želimo se držati sistema igre, kot smo ga igrali že prej in ga tudi zdaj ne želimo veliko spreminjati - posebej prehode v srednjo in napadalno tretjino. Se pa zagotovo tudi zelo dobro počutimo med seboj, smo samozavestni in igra nam teče.

Koliko vam pomeni, da ste kljub prisotnosti Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka ostali prvi napad?
(Širok nasmešek.) Sem bil kar nekoliko presenečen nad tem. Celotni turnir smo sicer igrali na štiri močne napade, če je bilo tesno, na tri. Selektor ni dajal veliko prednosti enim ali drugim, saj se je le treba z vsemi fanti dobro pripraviti, ker nas čakajo zahtevni turnirji.

Ob morebitnem dogovoru v NHL-u in koncu "lockouta" bo na vas treh levji delež odgovornosti na Danskem?
To je tudi najbrž razlog, da smo še vedno imeli odgovornosti prvega napada, ki igra tako "power play" kot tudi "penalty killing". Zagotovo je bila to dobra priprava na to, kar nas letos še čaka na Danskem in Švedskem.

Vaša sezona na Švedskem pri Södertälju je kot vrtiljak. Kako poteka zdaj?
Začeli smo zelo zanič. Če se prav spomnim, ena zmaga na sedmih tekmah, zdaj s prihodom dveh igralcev iz NHL-a (Matt Read in Carl Hagelin), za 4 tekme je bil z nami tudi branilec Detroita Jonathan Ericsson, in treh izposojah iz prve švedske lige, nam pa je šlo res zelo dobro: zmagali smo 10 od zadnjih 12 tekem. Tako da zdaj prav super in upam, da bomo obdržali formo izpred reprezentančnega premora. Na koncu smo premagali tudi prva tri moštva z lestvice.

Ali je cilj Södertälja še vedno napredovanje v Elitserien?
Zagotovo. Mogoče nam malce šepa na branilskih položajih, imeli smo nekaj poškodb, zato tudi posoje iz prve lige in okrepitve iz NHL-a. A zdaj so vsi ti začasni igralci odšli, tako da me prav zanima, kako bo potekalo naprej. Preprosto moramo nabrati čim več točk za mesto v končnici.

Letos je Allsvenskan postala izredno močna liga, saj v prvi ligi blokirajo okrepitve iz NHL-a. Kako vi to občutite?
NHL-igralci želijo igrati v Evropi, številni zlasti na Švedskem, kjer se igra hiter hokej. Ker niso mogli priti v Elitserien - nekateri sicer so tam, če se ne motim trije, kar nekoliko mimo dogovora klubov - je marsikdo prišel v Allsvenskan. Če klubi uspejo zbrati za zavarovalnino in dodatno plačo, se hitro najdejo NHL-okrepitve.

Za konec - ne moremo mimo vaših Jesenic. Kako ste doživljali propad prvega moštva in oživitev na novih temeljih?
Za Jesenice se je kar pričakovalo, da se bo tako končalo, saj tako ni moglo iti naprej. Zdaj pozdravljam cilj in idejo HD Mladih, da ohrani moštvo za državno prvenstvo. Počasi, korak za korakom, mislim, da bo na Jesenicah znova zrasel močan klub.


Slovensko člansko reprezentanco čaka od 10. do 16. decembra nov turnir Evropskega izziva v Franciji. V Amiensu se bodo risi pomerili s Francijo, Dansko in Latvijo. A na decembrskem zboru ne bo kar 16 igralcev z novembrskega sklica, saj njihove lige ne bodo imele premora (EBEL, DEL, Allsvenskan, Serie A), zato bo selektor Matjaž Kopitar preizkusil številne mlajše igralce, tudi tiste, ki igrajo v ligi INL, kjer sodelujeta Triglav in Slavija.

Na 19 tekmah v Allsvenskan je Jeglič dosegel 2 gola in prispeval 6 podaj ter zbral 24 kazenskih minut in ima +/- razmerje -2, s čimer je sedmi strelec Södertälja, ki v 14-članski ligi zaseda 8. mesto. Mesto višje je Mora bratov Kopitar, ki pa za mesto zaostajata za Troja-Ljungbyjem Žige Pavlina.