Vratar Gaber Glavič (levo) je dobro zamenjal poškodovanega Roberta Kristana. Foto: epa
Vratar Gaber Glavič (levo) je dobro zamenjal poškodovanega Roberta Kristana. Foto: epa
Miha Rebolj, Grigorijs Panteljevs in Gaber Glavič
Če bi imeli Slovenci kakšno izključitev manj (skupaj jih je bilo za 18 minut), bi se morda tekma končala drugače. Foto: epa
Bojan Zajc si je nabral veliko kazenskih minut.
Bojan Zajc si je nabral veliko kazenskih minut. Foto: epa

Vsekakor so risi zapustili boljši vtis kot na prejšnjih dveh tekmah, za preobrat po zaostanku 2:0 pa zaradi številnih kazni (18 minut, Latvijci 8) le ni bilo realnih možnosti. Prvi nasprotnik v boju za obstanek bo v petek Danska.

V prvi tretjini, ko je Slovence reševal vratar Gaber Glavič (na koncu izbran za najboljšega v slovenski reprezentanci), je z igralcem več na ledu zadel Martins Cipulins, vodstvo pa je povišal Atvars Tribunčovs.

Upanje je Slovencem v 32. minuti vlil Jurij Goličič. Na slovenski gol v Innsbrucku je bilo treba čakati kar 143 minut, pomagal pa je tudi Arturs Irbe, saj je sloviti vratar nespretno posredoval. Girts Ankipans je na koncu z golom v prazna vrata odločil zmagovalca.

Slovenija je nastopala oslabljena, saj zaradi poškodbe nista igrala vratar Robert Kristan in napadalec Tomaž Razingar. Selektor Kari Savolainen se je odločil za spremembe napadalnih trojk. Iva Jana je prestavil v prvi napad, Jurij Goličič pa se je preselil med napadalce.

Izjave po tekmi
Kari Savolainen:
"Ponosen sem na svoje moštvo. Tekma je bila zelo dobra. Imeli smo težave s poškodbami in morali smo dvakrat sestavljati nove peterke. Zaradi preveč kazni smo porabili veliko moči in v zadnji tretjini nismo več mogli igrati na polno."

Jurij Goličič: "Mogoče smo imeli malo preveč izključitev. Sodnik je zelo favoriziral Latvijce. Malo so boljši, to je treba priznati."

Bojan Zajc: "V igri 5-5 smo dominirali in s tako igro se nam ni treba bati za obstanek."

Robert Ciglenečki: "Čestitke fantom! Borili smo se do konca, mislim, da smo prikazali eno najboljših iger do danes. Bili smo blizu, vendar spet daleč. Latvija je zmagala s pomočjo sodnika!"

3. krog, skupina B:
SLOVENIJA - LATVIJA
1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Goličič 23.; Cipulis 13., Tribunčovs 26., Ankipans 60.

KANADA - ZDA 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Nash 21., 32.,Thornton 53.; Knuble 26.