Miha Rebolj je takole ustail Ricka Nasha. Foto: epa
Miha Rebolj je takole ustail Ricka Nasha. Foto: epa
Akcija pred slovenskim golom: od leve proti desni Dejan Varl, Gaber Glavič in Mike Fisher. Foto: epa
Gaber Glavič
Gaber Glavič je solidno opravil svoje delo. Foto: epa
Kanadčani so dosegli proti Sloveniji zadetek več kot ZDA. Foto: epa

Kanada je s pol moči risom zabila 8 golov in slavila z zadetkom več kot ZDA (7:0). V igri Slovenije bode v oči pred vsem brezidejna igra v napadu.

Selektor Kanade Marc Habscheid je pred tekmo napovedal, da svetovni prvaki ne bodo podcenjevali risov. Kanadčani so uresničili napovedi in od prve minute zaigrali "na polno". Gaber Glavič, ki je v vratih zamenjal Roberta Kristana, je moral po plošček v mrežo že v prvi minuti, ko je zadel Joe Thornton. Slovenski vratar je plošček že ustavil, a je kanadski napadalec potisnil žogo in drsalko Glaviča za golovo črto. Risi so se pritožili, sodnika pa zadetka nista razveljavila.

Pritisk kanadskih hokejistov tudi po zadetku ni popustil. V šesti minuti se je znova med strelce vpisal Thornton. Slovenci so zaigrali pogumneje šele v drugem delu prve tretjine. Ko je že kazalo, da lahko konkurirajo Kanadi, je nasprotnik še tretjič kaznoval slabo posredovanje reprezentantov Slovenije pred vrati Glaviča. Tako kot prva dva zadetka so tudi tretji zadetek Kanadčani zadeli z neposredne bližine. Strelec je bil Brendan Morrison. Ob koncu tretjine sta imela Tomaž Razingar in Marcel Rodman idealni priložnosti, da premagata Roberta Luonga, a je bil kanadski vratar pri obeh strelih zmagovalec.

Druga tretjina se je za rise začela tako kot prva. Kirk Maltby je v drugi minuti izkoristil napako slovenske obrambe in povišal na 4:0. Ritem igre je po zadetku Maltbyja upadel.

Kanada je obvladovala igro na ledeni ploskvi, Slovenija pa se ni preveč trudila, da bi ublažila poraz. V napadu so bili risi brez idej, Kanadčani pa so v 33. minuti zadeli v igri z igralcem več. Plošček je pred Glavičem v mrežo usmeril Simon Gagne.

V zadnji tretjini je Kanada s pol moči še trikrat zadela. Četrti gol na prvenstvu je dosegel Rick Nash, uspešna sta bila še Brendan Morrison in Ryan Smith.

V četrtek bodo Slovenci igrali z Latvijo. Zmaga bi jim že prinesla obstanek v najelitnejšem razredu.

Izjave po tekmi:
Kari Savolainen, selektor Slovenije: "Bil je podoben potek kot na prvi tekmi. Nekaj velikih napak, že v prvi minuti, in ni lahko začeti tekme z 0:1 že takoj na začetku. Kanadčani so tako močni, da smo imeli težave vsakič, ko so prišli v našo tretjino. Nismo imeli dovolj moči. Ampak mislim, da je bila to dobra izkušnja, kako moramo igrati proti takšnim ekipam. Ni lahko začeti tekmovanja proti takšnim ekipam, pa tudi igralci so bili malo preveč vznemirjeni, kajti napake so bile preproste in prav neumne. Ampak zdaj smo preživeli ti dve tekmi in skušali se bomo spet vrniti k naši igri."

Ivo Jan: "Konec koncev smo pokazali dokaj solidno igro, mislim, da smo lahko zadovoljni s tem, kar smo pokazali. Resda rezultat tega ne pove, ampak Kanadčani so le za razred boljši od nas in jim lahko samo čestitamo in želimo srečo za naprej."

Kris Draper, napadalec Kanade: "Igrali smo vseskozi, tudi potem, ko smo že imeli razliko v golih. To je bil najnižji nivo, ampak igrati moramo z vsakim tekmecem na tem prvenstvu. Skušali smo potegniti najboljše iz tega, naš 'power play' je dobro deloval. Zdaj prihajajo močne tekme, z ZDA, ki se je že zelo veselimo. To bo za vso ekipo pomemben test."

Skupina B:
KANADA - SLOVENIJA 8:0 (3:0, 2:0, 3:0)
Thornton 2., 6., Morrison 14., 47., Maltby 22., Gagne 33., Nash 45., Smith 55.

ZDA - LATVIJA 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Weight 40., Parrish 48., 60.; Sprukts 17.

Skupina D:
KAZAHSTAN - ŠVICA 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Pčeljakov 7.; Fischer 11., Jeanin 45.

ČEŠKA - NEMČIJA 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Kubina 8., Sykora 54.