Nemci so Slovence potisnili v neugoden položaj. Se bodo v sredo rešili proti Avstrijcem? Foto: epa
Nemci so Slovence potisnili v neugoden položaj. Se bodo v sredo rešili proti Avstrijcem? Foto: epa
Gaber Glavič in Marcel Goc
Marcel Goc je dvakrat premagal Gabra Glaviča. Foto: epa
Jan Benda, Anže Kopitar in Jochen Hecht
Anže Kopitar (v sredini) je bil med boljšimi v razglašeni slovenski reprezentanci. Foto: epa
Gaber Glavič, Tino Boos in Jurij Goličič
Slovenci so igrali najslabše na letošnjem prvenstvu. Foto: epa

Štiri zadetke so nasprotniki risov dosegli z igralcem več (izkoristili so prve štiri "powerplaye"), enega pa celo z igralcem manj.

Marcel Goc je že v 4. minuti kaznoval hudo napako soimenjaka Rodmana, ki je v napadu pak podal točno na palico hokejista San Joseja, temu pa po samostojnem prodoru ni bilo težko premagati Gabra Glaviča. Daniel Kreutzer in Jochen Hecht sta v 11. in 20. minuti, ko so imeli Nemci na ledu igralca več, v mrežo preusmerila močna strela Christopha Schuberta z modre črte.

Mrk od 28. do 34. minute
V drugi tretjini so v slabih šestih minutah in pol risi prejeli kar pet golov. Najprej se je znova izkazal Hecht, ki je prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je zadel Jan Benda. Sebastian Furchner je na 5:0 povišal po napaki Dejana Kontreca, Hecht je nato osamljen zadel še enkrat, Tino Boos pa po podaji Stephana Retzerja izza gola.

Zadetek za 8:0 je prispeval Goc v 34. minuti, v nadaljevanju pa je Glaviča v slovenskih vratih zamenjal Andrej Hočevar, ki je dobil prvo priložnost na prvenstvu. V drugem delu tekme varovanci Karija Savolainena več kot 15 minut (!) niso niti enkrat streljali proti vratom Roberta Müllerja.

Kontrec zadnji strelec
Na začetku tretje tretjine so risi le prikazali nekoliko več želje, res pa je, da tudi Nemci niso igrali več tako zavzeto. Kljub temu so v 49. minuti prek Tomasa Martinca zadeli še devetič. Nekaj trenutkov zatem je po lepem prodoru Jurija Goličiča častni zadetek za Slovenijo dosegel Kontrec.

Z zmago bi si Slovenci že zagotovili nastop med elito tudi prihodnje leto v Latviji, ker pa se to ni zgodilo, bodo imeli popravni izpit v sredo proti Avstrijcem. Če Nemci v torek premagajo Dance ali z njimi remizirajo, zadostuje risom za obstanek že remi, v primeru zmage severnjakov pa bodo morali Slovenci ugnati severne sosede.

Izjave po tekmi
Robert Ciglenečki:
"Sramota. Mislim, da danes nismo pokazali nič in da je to nekaj najhujšega, kar se je nam je zgodilo v zadnjih desetih letih. S pravim pristopom bi se z Nemci lahko enakovredno kosali. Mislim, da bo tudi kakšen pogovor med nami prav prišel."

Edo Terglav: "Sramota. Da gremo na takšno tekmo takole ... Brez zveze, da smo sploh tukaj. V glavi moramo urediti še veliko stvari, drugače bolje, da gremo že danes domov."

Selektor Slovenije Kari Savolainen: "Vsaka ekipa ima kdaj slabe trenutke. Štart tekme nam ni uspel, potem pa je večina igralcev popolnoma padla. Bili so frustrirani, videti je bilo, da sploh nismo organizirani. Nič ni bilo v redu."

Skupina za obstanek:
SLOVENIJA - NEMČIJA
1:9 (0:3, 0:5, 1:1)
Kontrec 50.; Goc 4. (z igralcem manj), 34., Kreutzer 11., (z igralcem več), Hecht 20. (z igralcem več), 29., Benda 28., Furchner 28. (z igralcem več), Boos 31. (z igralcem več), Martinec 49.

Torek ob 12.15:
NEMČIJA - DANSKA

Sreda ob 20.15:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Lestvica:                              
NEMČIJA          2  1 1 0 11:3  3 točke
DANSKA           2  1 0 1  7:7  2      
SLOVENIJA        2  1 0 1  5:12 2      
AVSTRIJA         2  0 1 1  5:6  1      
 V elitni diviziji obstaneta 2 ekipi.