Mark Parrish proslavlja tretji zadetek. Foto: epa
Mark Parrish proslavlja tretji zadetek. Foto: epa
Robert Kristan
Kljub sedmim ploščkom za svojim hrbtom je bil Kristan izbran za igralca tekme. Foto: epa
Erik Cole in Dejan Varl
Slovencem tudi taki prijemi niso pomagali. Foto: Reuters
Zadetek Američanov za 6:0
Ob golu v 52. minuti je Yan Stastny tudi sam končal v mreži. Foto: Reuters
Od leve proti desni: Dejan Varl, Mark Parrish in Robert Kristan
Pred slovenskimi vrati je bilo pogosto vroče. Foto: epa

Mreža Roberta Kristana se je zatresla že po 31 sekundah, ko je bliskovito akcijo kronal Mike Knuble. Po bledem začetku so Slovenci prikazali nekaj obetavnih akcij, a je bil vselej na mestu Rick Dipietro. Američani so ob koncu 1. tretjine dosegli še dva gola in srečanje je bilo praktično odločeno.

Tekma se za Slovence ne bi mogla začeti slabše, saj je po vsega pol minute zadel Knuble, ki je izkoristil zaspanost slovenske obrambe. Isti igralec je nekaj trenutkov kasneje sam pridrsal pred Kristana, a je bil slednji uspešnejši. Slovenci so se v nadaljevanju le otresli očitne treme in prikazali nekaj obetavnih akcij. Še najbližje golu je bil Peter Rožič, ki se je neoviran znašel pred Rickom Dipietrom, a je streljal naravnost vanj.

Američani so povišali vodstvo v 17. minuti: Adam Hall je pridrsal izza slovenskega gola in poslal plošček v mrežo tik za vratnico. Ko je že kazalo, da jo bodo risi odnesli le z dvema goloma zaostanka, sta minuto pred odmorom bliskovito akcijo izpeljala Doug Weight in Mark Parrish, ki je še tretjič ugnal Kristana.

Američani, ki so igrali s pol moči, so s polnjenjem mreže nadaljevali v 26. minuti. Kristan je v gneči pred vrati nespretno odbil plošček, do katerega je prišel Knuble in se še drugič vpisal med strelce. Le dve minuti kasneje so se Američani veselili 5. gola. Podaja Jeffa Halperna je v drsalko zadela Mitjo Sotlarja in presenetila Kristana. Slovenci so bili razbiti, za razliko od prve tretjine pa so delovali še bolj nemočno, saj v tem delu niso resneje ogrozili Dipietra.

V zadnji tretjini sta padla še dva zadetka. Najprej je po samostojnem prodoru zadel Yan Stastny (52.), nato pa se je z neposredne bližine minuto pred koncem med strelce vpisal še Brian Gionta. Slovencem kljub pogumnejši igri ni uspelo zatresti ameriške mreže. Naslednji nasprotnik varovancev Karija Savolainena bo v torek Kanada.

Kari Savolainen: "Videli ste razliko med najvišjo ravnijo hokeja in najvišjo v skupini B. ZDA nam ni dala nobenih možnosti, z njimi ni sramota izgubiti, nisem pa zadovoljen zaradi načina, kako smo igrali. Naša poglavitna naloga mora biti obramba, tokrat smo igrali preveč ofenzivno. Lahko igramo bolje, če se bomo iz te tekme kaj naučili."

Edo Terglav: "Nismo imeli discipline v igri in oni so to znali izkoristiti. To je bila najslabša tekma v zadnjem letu in pol, vsi smo jo težko pričakovali, a nismo odigrali tako kot bi morali."

Tomaž Razingar: "Izgubljali smo moči in na koncu nas je zmanjkalo, tudi napadalci smo morali igrati v obrambi, kar za prvenstvo ni značilno. Ampak to je čista realnost, ameriška ekipa je bila za razred boljša."

Peter Laviolette, selektor ZDA: "Vedeli smo, da bo Slovenija trd tekmec in zavedamo se, da nobene ekipe ne smemo vzeti zlahka. Gol takoj na začetku nam je pomagal, saj je imela Slovenija prednost zaradi številnih navijačev. Za nas je to dober začetek prvenstva in se že veselimo nadaljevanja."

Skupina B:
ZDA - SLOVENIJA
7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Knuble 1. (31. sekunda), 26., Hall 17., Parrish 20., Halpern 28., Stastny 52., Gionta 59.

Preostale tekme 2. dne