Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 31. minuti, ko je Aleksandrs Nizivijs s kazenskega strela mojstrsko ukanil Roberta Kristana. Foto: EPA
Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 31. minuti, ko je Aleksandrs Nizivijs s kazenskega strela mojstrsko ukanil Roberta Kristana. Foto: EPA
Aleksandrs Nizivijs
Aleksandrs Nizivijs je prejemal čestitke soigralcev. Foto: EPA
Martins Cipulis in Robert Kristan
Robert Kristan je takole obranil kazenski strel Martinsu Cipulisu v 15. minuti. Foto: EPA
Kaspars Daugavins in Robert Kristan
Kaspars Daugavins je bil vseskozi zelo nevaren za slovenska vrata. Foto: EPA
Rok Pajič in Armands Berzins
Rok Pajič se je zelo dobro boril, a nekateri njegovi soigralci so bili povsem razglašeni. Foto: EPA
Vrhunci s tekme Slovenija - Latvija

Že od prve minute risi niso bili zbrani. Delali so vse preveč napak pri podajah in si v prvih dveh tretjinah privoščili kar 16 minut izključitev. Vratar Robert Kristan je s sijajnimi posredovanji preprečil polom, saj so bili Latvijci za dva razreda boljši tekmeci. Razmerje v strelih je bilo 38:17 za igralce z Baltika, ki so v zadnji tretjini le še branili prednost dveh zadetkov. V petek bodo morali Slovenci prikazati povsem drugačen obraz, saj s tako igro ne bodo mogli obstati med elito svetovnega hokeja.

David Rodman zadel prečko
Že po 63 sekundah je bil izključen Anže Kopitar, Latvijci so zapretili, a je bil Kristan vselej na mestu. Prvi "power play" ob izključitvi Arvidsa Rekisa so risi odigrali zelo slabo. Zadetek bi jim skoraj poklonil vratar Edgars Masalskis, ki je nespretno zadrsal iz svojih vrat. V 7. minuti je takoj po sodniškem metu David Rodman zadel prečko. Ko je bil na klopi za kaznovane Dejan Varl, je Kristan zaustavil lepo priložnost Kasparsa Daugavinsa z bližine.

Kristan obranil kazenski strel
V 15. minuti je branilec Gutis Galvins pridrsal sam pred Kristana in bil nepravilno zaustavljen, Martins Cipulis je izvajal kazenski strel, a je vratar risov plošček odbil prek vrat. Latvijci so imeli precejšnjo premoč v prvih 20 minutah, razmerje v strelih je bilo 13:4 v njihovo korist.

Popolna nemoč risov z igralcem več
Tudi druga tretjina se je začela z novo izključitvijo na slovenski strani. Miha Rebolj je moral na kazensko klop zaradi nepravilnega zadrževanja s palico. Latvijci so z vseh smeri obstreljevali vrata, a sta bila Daugavins in Rekis nenatančna. V 27. minuti so imeli Slovenci igralca več (izključen je bil Raitis Ivanans), a so bili povsem nemočni. Organizirali niso niti ene akcije, v protinapadu pa je Herberts Vasiljevs že preigral Kristana, plošček pa se je odbil od vratnice.

Razpad sistema sredi druge tretjine
V 31. minuti je bil izklljučen Boris Pretnar, povsem sam je proti vratom krenil Daugavins. Podrl ga je Varl in Latvijci so imeli že drugi kazenski strel. Aleksandrs Nizivijs je počakal, da je Kristan padel na tla, potem pa prek njega plošček poslal v mrežo. Ob ''power playu" je Cipulis z desne strani podal do Aleksejsa Sirokovsa, ki je še drugič v 79 sekundah matiral nemočnega Kristana.

Slovenci preveč nediciplinirani
Popolna nezbranost v obrambi je pripeljala do naslednje izjemne priložnosti Latvijcev. Mikelis Redlihs je zadel vratnico. V 34. minuti je David Rodman izza vrat našel brata Marcela, ki pa ni uspel premagati Masalskisa. Še naprej so bili risi nedisciplinirani. Mitja Robar in Jurij Goličič sta se hladila dve minuti, Latvijci pa so želeli še tretji gol, a jim ga do konca druge tretjine ni uspelo doseči. O premoči hokejistov z Baltika govori razmerje v strelih na gol (31:7). Slovenci so imeli po 40 minutah že 16 minut izključitev, Latvijci pa le 6.

Tudi z dvema igralcema več brez idej
Na začetku zadnje tretjine so Slovenci vzpostavili ravnotežje. V 45. minuti je Georgis Pujacs v obraz udaril Kopitarja in si prislužil dveminutno kazen, 16 sekund za njim je zvezdnika Los Angeles Kingsov nepravilno oviral še Rodrigo Lavins. Risi v minuti in 44 sekundah z dvema igralcema več niso niti enkrat resneje ogrozili Masalskisa. Izgubili so prav vse sodniške mete in bili povsem nezbrani pri organizaciji igre v napadalni tretjini.

Sirokovs zabil še zadnji žebelj v krsto
V 51. minuti je od daleč poskušal Rok Pajič, a je bil Masalskis na mestu. Tudi Tomažu Razingarju ni uspelo ukaniti latvijskega čuvaja mreže. Do konca srečanja so Slovenci jalovo pritiskali. Selektor Mats Waltin je minuto in pol pred koncem iz igre vzel Kristana. 28 sekund pred zadnjim piskom sirene je Sirokovs dokončno potopil slovensko barko z zadetkom v nebranjeno mrežo.

Začetek dvoboja za obstanek v petek zvečer
Tekmec Slovencev v dvoboju za obstanek (na dve zmagi) bo najslabša ekipa iz predtekmovalne skupine C, še vedno lahko na zadnjem mestu končajo Slovaška, Nemčija in Norveška. Prva tekma bo v petek ob 21.30, druga v soboto ponoči ob 1.15, morebitna tretja pa v torek ponoči ob 1.15.

Skupina B, 3. krog:
SLOVENIJA - LATVIJA
0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Nizivijs 31./kazenski strel, Sirokovs 32., 60.

Streli: 17; 38
Obrambe: Kristan 35; Masalskis 17
Izključitve: 16 min; 12 min
Igralca tekme: Nizivijs; Kristan

KANADA - ZDA
5:4 (2:0, 1:2, 2:2)
Burns 9., Heatley 20., 60., Toews 21., Roy 44.; Parise 21., O'Sullivan 24., Brown 46., Pominville 47.

Lestvica:
KANADA 3 3 0 0 0 17:5 9 točk
ZDA 3 2 0 0 1 13:6 6
LATVIJA 3 1 0 0 2 3:11 3
---------------------------------
SLOVENIJA 3 0 0 0 3 2:13 0
A. G.
Vrhunci s tekme Slovenija - Latvija