Slovenski navijači se bodo verjetno lahko že nocoj veselili vrnitve
Slovenski navijači se bodo verjetno lahko že nocoj veselili vrnitve "risov" med elito svetovnega hokeja. Foto: BoBo
Žiga Jeglič in Robert Sabolič ter selektor Matjaž Kopitar
Selektor Kopitar pričakuje zahtevno tekmo z Ukrajino, ki je njegovi igralci ne poznajo, medtem ko jo Madžari poznajo do obisti. Foto: BoBo
Oleksander Pobjedonocev (Ukrajina)
Branilec Oleksander Pobjedonocev je edini hokejist na turnirju, ki je dosegel 4 gole, s petimi točkami pa zaseda 3. mesto med najučinkovitejšimi igrali turnirja v Stožicah. Foto: EPA
Ed Kastelic
Na znameniti pretepaški tekmi z Ukrajino so si disciplinsko kazen tekme pri Sloveniji prislužili Bojan Zajc, Miha Rebolj in Ed Kastelic. Številnim ljubiteljem hokeja še danes ostaja v spominu, kako je kanadski Slovenec "pometal" z Ukrajinci. Foto: MMC RTV SLO

Najprej scenarij, s katerim si risi že pred zadnjim krogom zagotovijo vrnitev v elitno divizijo: če Madžarska po rednem delu izgubi z Avstrijo, je Slovenija že naprej, ne glede na razplet tekem z Ukrajino in severnimi sosedi. Če Madžari v sosedskem obračunu dobijo točko, dve ali tri, morajo Slovenci za napredovanje osvojiti prav toliko točk. S tem bo tako sobotna tekma z Avstrijci lahko le prestižnega pomena, a najprej k Ukrajincem.

Napredovanje v elitno divizijo prinašata prvi dve mesti na SP-ju v Ljubljani!
V primeru dveh moštev z enakim številom točk odloča medsebojna tekma, ki se nikakor ne more končati z remijem (podaljšek 5 minut, nato "loterija").
V primeru kroga treh moštev ali več z enakim številom točk ravno tako odločajo medsebojne tekme. Ustvari se "podskupina", v kateri se najprej upoštevajo osvojene točke na teh medsebojnih tekmah, nato razlika v golih, nato število danih golov.


Selektor previden in spoštljiv
"Če sem lahko iskren: pred to tekmo z Madžari sem se Ukrajincev bolj bal kot Madžarov,"
je po pomembni zmagi v sredo selektor Matjaž Kopitar dal hitro vedeti, da ni v slovenskem taboru nikakršne evforije in da še kako dobro vedo, kako zahtevna zna biti tekma z Vzhodnoevropejci. Na njej bo znova v vratih začel Robert Kristan, prvo ime uspeha nad Madžari.

"Moštvo, ki nima več veliko izgubiti, lahko pa ogromno pridobi, je zelo nevarno," je Kopitar dobro opisal položaj Ukrajine, ki po porazu z Veliko Britanijo in presenetljivi zmagi Japonske nad Avstrijo zaseda zadnje mesto, ki vodi v izpad v dvizijo I - skupino B. "Z motivacijo ni težav, a je dobrodošla vsaka iskrica," se je Kopitar starejši ozrl na to, da Slovenija v svoji zgodovini še ni premagala Ukrajine.

Od zadnje tekme že skoraj 14 let
Ukrajina in Slovenija sta odigrali pet pravih prvenstvenih tekem, štiri na SP-jih in eno v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev takratne skupine A. Ukrajinci so dobili vse štiri tekme na svetovnih prvenstvih: 1994 6:1, 1996 4:2, 1997 3:2 in 1998 4:3 na Jesenicah.

Rekordnih 263 kazenskih minut v Tivoliju
Nazadnje sta se reprezentanci zares udarili 8. novembra 1998 v Ljubljani v "repesažu" za preboj v A-skupino. Pred zadnjo tekmo mini turnirja 4 reprezentanc (še Francija in Nemčija) je bilo odločeno že vse: Ukrajina je zmagala, Slovenija pa je obstala v skupini B. A kar bi morala biti tekma za prestiž, se je sprevrglo v največji boksarski spektakel, ki ga je doživela Hala Tivoli.

Povezava do prispevka o znamenitem rekordnem pretepu v Tivoliju
Privzeti predvajalnik morate nastaviti na RealPlayer.

Nabrane frustracije Slovencev z Ukrajinci in obratno so izbruhnile. Izredno živčna tekma (2:2) se je v zadnjih 20 minutah sprevrgla v vsesplošno obračunavanje in pretepanje, ki se je končalo z neverjetnimi 263 kazenskimi minutami za obe strani, kar je še danes nepresežen dosežek na članskih prvenstvih IIHF-ja.
Nadstreljali vse tri nasprotnike
Kaj takšnega seveda zdaj ne gre niti približno pričakovati, saj se ti dve generaciji hokejistov sploh še nista srečali, vseeno pa gre pričakovati tesno tekmo. Ukrajinci so na vseh treh tekmah nadstreljali nasprotnike (skupno na vseh treh tekmah s 102:71), a imajo silne težave z učinkovitostjo, predvsem pa s premalo zanesljivima vratarjema Igorjem Karpenkom in Mihailom Balabanom, ki je prevzel prvo vratarsko mesto. Opozoriti velja na njihovo učinkovito igro z igralcem več (5/17), pri čemer izstopa branilec Oleksander Pobjedonocev s 4 goli in podajo.

4. krog, danes ob 13.00:
VELIKA BRITANIJA - JAPONSKA

Danes ob 16.30:
MADŽARSKA - AVSTRIJA

Ob 20.00:

SLOVENIJA - UKRAJINA

Lestvica:                            
SLOVENIJA          3  3 0 0 0 11:5  9
AVSTRIJA           3  2 0 1 0 15:11 7
MADŽARSKA          3  2 0 0 1  9:6  6
JAPONSKA           4  1 1 0 2 12:12 5
VELIKA BRITANIJA   4  0 1 0 3  9:18 2
UKRAJINA           3  0 0 1 2  8:12 1