SP v hokeju 2015
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 33 glasov Ocenite to novico!
Jan Muršak in Jan Urbas (Slovenija)
Tri tekme in trije porazi ter nič točk je izkupiček Slovenije v Ostravi. Zaradi boljše razlike v golih so Slovenci (-6) še pred Norveško (-10), ki je prav tako brez točk, medtem ko ima Danska eno. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kristan
Slovenija je za spremembo s prvima dvema tekmama dobro začela in hitro povedla, sočasno pa je v Robertu Kristanu imela vratarja, ki je moštvu dal vse možnosti za zmago. A zdaj je bila usodna zadnja tretjina. Foto: EPA
Slovaki do zmage tudi s taktičnim tveganjem selektorja: Vladimir Vujtek je v zadnji tretjini na klopi pustil kapetana in 1. centra Slovaške Tomaša Kopeckyja. Zaradi njegove vloge je slovaška javnost pred turnirjem kritizirala Vujtka. Foto: Reuters
Slovenija
Prva peterka je poskrbela za 14 od skupno 23 slovenskih strelov v okvir gola. Vsenavzoči Anže Kopitar je igral v vseh položajih, opravil izjemno delo v obrambi in dobil 19 od 31 bulijev. Foto: Reuters

Dodaj v

Nič objokovanja, začenja se troboj za obstanek

Hokejska kolumna po slabi polovici SP-ja 2015
6. maj 2015 ob 11:03,
zadnji poseg: 6. maj 2015 ob 11:18
Ostrava - MMC RTV SLO

Sodniki gor ali dol, z enim samim golom prednosti pred sogostitelji prvenstva, ki uživa fanatično navijaško podporo, je težko zmagati. Zdaj se gleda naprej, proti Norveški in Danski.

Da, sodniški poseg na začetku 3. tretjine pušča neprijeten občutek. Vrgel je kost za glodanje, ki jo je težko spregledati. Izključitev Aleša Mušiča, ker naj bi namerno premaknil vrata, in nalet Liborja Hudačka na Anžeta Kopitarja med "ubijanjem" kazni dve sekundi, preden je Slovaška izenačila, sta trenutka, ki sta prelomila tekmo.

Občutek poparjenosti, čeprav sem rekel in zapisal, da ne bom razočaran tudi ob izpadu iz elite, in ne ravno laskavo mnenje o glavnem sodniškem paru iz Rusije Olenin-Gofman, a turnir v Ostravi gre naprej. In prednost domačega ledu je dejstvo, ki ga ob pogledu na mesto in tribune med tekmami Slovaške ne gre spregledati in ga je treba tudi upoštevati, predvsem pa se držati besed samega selektorja: "Nič objokovanja. Kar se je zgodilo, se je zgodilo."

Kljub pobudi in resnim strelom le 1:0
Dejstvo je bilo, da je Slovenija po 40 minutah kljub izredno dobri igri in sijajnemu vratarskemu večeru Roberta Kristana vodila le z 1:0. Priložnosti je bilo obilo: v 1. tretjini so ploščki leteli pretežno tik mimo železnega okvirja vrat, v 2. tretjini je Jan Laco še na tretji tekmi zapored držal Slovake pri življenju. Če bi Jan Muršak pospravil veliki Lačev odbitek ali pa Anže Kopitar ob igralcu manj takoj podal do JM39, če, če, če ... Gol prednosti v hokeju pred zadnjo tretjino je malo več kot nič, že en srečen odboj ploščka in tu je izenačenje.

Po 1:1 v naslednjih šestih minutah niso risi prišli do res velike priložnosti, nato pa je 2. napad spustil Mariana Gaborika, da je v naletu prišel na Mitjo Robarja, ki je postal žrtev značilne poteze slovaškega ostrostrelca, in Slovaška je povedla z 2:1. Zvezdnik, nad katerim so se že kopičile kritike, je udaril za Slovake v pravem trenutku - pet minut pred koncem. Na koncu so Slovenci pritiskali, toda dva udarna napada sta le s težavo obdržala plošček v napadalni tretjini.

Vso tekmo igrali z dvema napadoma in pol
Zmanjkalo je svežine, pri čemer velja poudariti, da je Slovenija vso tekmo, že od samega začetka dejansko igrala le s tremi napadi: četrta peterka je odigrala največ tri minute in pol na celotni tekmi oz. samo pet izmen. Prav vsi drugi igralci so opravili vsaj 20 izmen, Sabahudin Kovačević in Anže Kopitar kar 32 izmen za 24 minut oz. 25 minut in pol igre! Res sta bila najboljša med risi, a huda obremenjenost se jima je poznala v končnem jurišu na 2:2.

"Dan pred tekmo smo bili prosti, prosti smo dan po Slovaški. Zaradi tega smo tudi igrali s skrajšano klopjo. To je potrebno, da smo držali korak z njimi," je po tekmi obrazložil selektor Matjaž Kopitar, zakaj je šel v to taktično različico, čeprav je po tekmi z Belorusijo sam poudaril, da z dvema napadoma in pol na svetovnem prvenstvu elitne divizije ne moreš igrati in zmagovati.

Kako vzeti Finsko, ko odloča Norveška?
Zdaj sledi še drugi daljši premor v napornem urniku sedmih tekem v desetih dneh, položaj v skupini B pa se je na slabi polovici skristaliziral: peterica držav, ki ima med 9 in 6 točkami, se bojuje za štiri četrtfinalna mesta, trojica Danska, Slovenija in Norveška pa se bo med seboj udarila za obstanek.

Ob vseh posledicah, ki bi jih imel vnovični izpad iz najboljše šestnajsterice za že tako načeti slovenski hokej, se je treba osredotočiti na severnjaška tekmeca. S Finsko v četrtek zvečer čim bolj enakovredno razporediti minutažo, tako kot proti Rusiji, da prva dva napada ne bi pregorela za ključni tekmi: prvi dan D za Slovenijo bo tako v petek ob 16.15 proti Norveški. Zdaj je na vodstvu reprezentance, da pripravi načrt, kako se spoprijeti z levi, da bodo risi 17 ur pozneje sveži za severne medvede.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako
Komentarji
Etienko
# 06.05.2015 ob 11:33
@mooodeeel

Bi se lahko prosim speljal v tvoj beden zafrustriran lajf nazaj,pa da nebi nič več pisal tukaj?
Awesomeness
# 06.05.2015 ob 11:06
RISI, naš ponos!
Uomo Tigre
# 06.05.2015 ob 11:14
Dajmo risi!

Sam da ne bodo spet kakšne sodniške kuhnje.
zarman
# 06.05.2015 ob 11:14
Vi ste naši, žal je tudi šport večkrat pokvarjen podobno, kot naši in svetovni politiki. Nekateri govorijo o poštenju, odločajo pa se tako, kot včeraj. Mene bi, v koži včerajšnjih sodnikov bilo pošteno sram!
plemeniti modrec
# 06.05.2015 ob 12:25
Mooooodeeeeeel pejt nazaj v svojo jamo,cas bi ze bil!
stigmella7
# 06.05.2015 ob 13:01
...glede na pogoje za hokej v Sloveniji...kapo dol! Respect!
živo
# 06.05.2015 ob 12:06
Ni predaje!!!
Tadex
# 06.05.2015 ob 13:16
Jokeci ki nikoli niste uspeli vstat iz kavča in dvigniti utripa preko 100 se zdaj perutite in generalite.... Dva kluba imamo v sloveniji od tega en delujoč in vi pričakujete da bomo na koncu še mleli vse iz elite.... Da se sploh kosamo z temi velikani hokeja je čudež in jim delamo družbo.... Sramota za vas da nas druge države bolj spoštujejo kot vi državljani lastne države...
Vsaka čast risom da sploh zastopajo jokece kot ste vi.... Saj vas poznamo.... vi ste sorta da ko pa komu kaj rata pa se postavljate poleg in iščete mesto med njimi.... Idite raje malce sami probat kaj je to hokej in pokažite torej kako pa je treba.... c c c
nanook
# 06.05.2015 ob 11:23
Tako kot pri FIN in USA je potrebno poskusiti na polno. Potem pa potencialno prilagoditi glede na potek tekme.
Samo Zakes
# 06.05.2015 ob 12:23
#Risi so eden redkih razlogov, zakaj je nekdo lahko ponosen na tole skrpucalo od državice!
Zmage in porazi, sodniške kraje ali kakrkoli drugega gor, ali dol...
Rui
# 06.05.2015 ob 11:58
Dobro z Finci začnemo na polno (1. tretjina), če se bo nabral zaostanek dva ali več pa je potrebno 1.2. napad maksimalno spočiti tudi pri obeh PP....
mr polh
# 06.05.2015 ob 11:45
Samo ponosni smo lahko, zaenkrat nas še noben ni ne vem kako nadigral, ok Rusija, ampak mi imamo 3 KHL-ovce, oni pa imajo KHL.
zarman
# 06.05.2015 ob 11:17
prlek, samo mi nismo Nemci, smo boljši!
420
# 06.05.2015 ob 15:54
mislim da so Finci kar pred Slovaki. bo sodijo v zgornji del k Kanadi, Švedski, Rusiji...
kapricar
# 06.05.2015 ob 13:50
mene so naši včer pozitivno presenetili. eni se sploh ne zavedate kaj pomeni slovaška v hokeju. in tko k sm že pred tekmo s slovaki reku, pomembne bodo tekme z norvežani in danci. đabe nam zmaga proti slovakom , če unedve pušimo. imamo vse v svojih rokah in verjamem v naše fante da jim bo uspelo obstati v skupini
Radenm
# 06.05.2015 ob 13:34
counsel, po moje je problem psiha. Na OI ni bilo pritiska. Saj se malo grdo sliši, ampak na OI so naši šli samo igrat hokej in nič drugega. V Ostravi pa je pritisk zaradi obstanka, in to nekoliko vpliva.

Sicer pa sem govoril s par kolegi s Finske, vsi ljubitelji hokeja, in se nas kar malo bojijo, oz. mislijo da jih lahko presenetimo, če jih ujamemo na levi nogi. Je pa res da bojo Finci morali igrat na polno zaradi četrtfinala.
counsel
# 06.05.2015 ob 13:03
Se strinjam s tem, da so po vsej verjetnosti bila naša pričakovanja pred prvenstvom previsoka.

Ampak vseeno...ko gledam rise na tem prvenstvu je to za cca. 30% slabša ekipa, kot na OI. Pa so praktično isti igralci. Poglejte kako igrajo obrambo (in tudi napad)...nobene ostrine in odločnosti, ki so jo krasile na OI.

Pač v športu pridejo tudi takšna obdobja...
Zagor te Nej
# 06.05.2015 ob 12:34
Sodniki gor ali dol, z enim samim golom prednosti pred sogostitelji prvenstva, ki uživa fanatično navijaško podporo, je težko zmagati.

Končno nekdo, ki reče bobu bob. Če so nas sodniki okradli ali ne, če hočeš zmagati moraš dati pač mal več golov, ne samo enega.
prlek
# 06.05.2015 ob 11:16
Če bomo proti Fincem in ZDA igrali na polno , bomo izpadli iz elite. Šparanje na teh dveh tekmah seveda ne pomeni obstanka, saj vemo kako je s kalkuliranji. Ampak možnosti bodo večje, če bomo nekaj energije privarčevali za ključni tekmi.
Nenazadnje so si tudi Nemci privoščili poraz 10:0
Heldarion
# 06.05.2015 ob 17:46
odziv

1. to je Mušič in ne Muršak
2. na posnetku se jasno vidi, da ga je Slovak porinil v gol (in se zraven se za dobro mero naslonil še na golmana malo)
monetaryanimal
# 06.05.2015 ob 14:33
biberkopf, realno je to da 48 minute so slovenci nadstreljali slovake in imeli več lepših priložnosti. skratka, bili so boljši in so odlično stali na ledu. bulije so dobival, tudi veliko večino dvobojev ob ogradi. bilo so črvsti in niso pustili resnih šans, je pa lix ubranu ene 3 resne strele. to je realno, kar se je zgodilo po tem je pa druga zgodba. poglej si statistiko in poglej si šanse, sej maš v kakem posnetku.
grobarrr
# 06.05.2015 ob 14:22
@Imre
Slovaki trentno ne sodijo več med "top" šest reprezentanc, so pa realno boljši od naših, pa čeprav se je ta razlika v zadnjem obdobju močno zmanjšala. Kdo so tisti mladi, ki bi v naši reprezentanci morali dobiti priložnost? Za takšne priložnosti in dokazovanje mladih igralcev so namenjeni EICH turnirji, ne pa SP. Napake pa lahko delajo igralci ki igrajo, ne pa tisti, ki sedijo na klopi.
biberkopf
# 06.05.2015 ob 14:12
toni,bodi malo realen,ni razlog v tem da so slovaki dosegli prvi gol ob ob pomoči sodnikov šele v 48 minuti,ampak zaradi čudežev Kristana na golu,kaj vse je ta včeraj ubranil...kapo dol za vrhunsko predstavo
Imre
# 06.05.2015 ob 14:01
@Arso
Tega se tudi sam bojim. Hokejska reprezentanca zelo spominja na nogometno iz časa prvega vodenja Katanca in jih kar nekaj še sedaj igra v reprezentanci. Je zaprta enklava približno 30 igralcev, ki so vedno in povsod zraven, od tega jih je 15 tistih najboljših, ki se jih uporablja, ostali pa so za mašilo. In že izmed teh ostalih je nekaj mladih, ki bodo v prihodnje hočeš nočeš morali nositi breme rezultatov na svojih plečih. Zakaj jih torej šparati namesto jih vreči v "areno med leve"?
Proti velesilam Rusom, Fincem, ZDA naj bi jih uporabljali, ker so možnosti za presenečenje minimalne. Ni mi pa jasno od kdaj so Slovaki našim enakovredna reprezentanca? Kot dolgoletni poznavalec hokeja bi rekel, da še vedno sodijo v "zgornji dom" elite, torej v rang Rusije, Finske in ZDA. Zakaj torej igranje dvema napadoma in pol proti njim? Morda je bilo res največ možnosti za enakovredno igro, a vseeno. Kdo pravi, da sta tretji in četrti napad slaba? Koliko točk je dosegel Muršak, ki igra skupaj z Anžetom in koliko tretji napad? Pravzaprav nisem videl neke slabše igre niti v tistih malo trenutkih, ko je bil na ledu četrti napad.
Pa, če pogledamo še branilce, se zdi, da so branilci prvih dveh par naredili večino napak, ki so botrovale zadetkom nasprotnikov. Kako so torej boljši od ostalih?
Dokler se bo uporabljalo le "svetih 15" igralcev, na odmevnejše rezultate težko računamo in tudi na svetlo daljno prihodnost reprezentance, če mladi ne bodo dobili priložnosti. Torej danes v elitni diviziji, čez 5 let v 2. diviziji??
atal
# 06.05.2015 ob 13:19
In ne vem zakaj nekateri že tolčete po trenerju. V takšnem razmerju vrhunskih posameznikov nas niti pokojni Viktor Tihonov ne bi izmazal.
atal
# 06.05.2015 ob 13:07
Pač realna slika, ne moremo samo s štirimi petimi vrhunskimi in enim izvenserijskim igralcem premagovati takšnih ekip. To je realnost, izjema bi bil kakšen zelo slab dan in nemotiviranost teh ekip. Lahko pa se kosamo z Danci in Norvežani, to pa.
420
# 06.05.2015 ob 12:53
nimamo se česa bati.jaz verjemem v to ekipo
sam-zee
# 06.05.2015 ob 12:24
Vtis do sedaj dober. Vsekakor lahko igramo z vsemi, kar je samo po sebi fantastično in še pred nekaj leti nepredstavljivo.

Rezultat pa slab. Do sedaj bi morali imeti vsaj točko. A verjamem v obstanek!
prešteta
# 06.05.2015 ob 12:17
kritizerji nekako bedno izpoadete...obupanci...
Quick
# 06.05.2015 ob 18:35
Ni bilo nobenega prekrska nd Kopitarjem iz strani Hudacka.Dejte ze prebolet.Kopitar je ze sam reku,da ni bilo nobenga "hita".Izgubili so,ker je kondicija sla v tri krasne v tretji tretjini.
yoda
# 06.05.2015 ob 18:27
Kje pa bo prenos četrkove tekme?

Na Valu 202 ;)
KiNgKoNg
# 06.05.2015 ob 17:54
Zdele so glihkar Rusi Norvežanom dal gol iz powerplaya, ki je bil posledica povsem zgrešene sodniške odločitve.

Zdele glihkar? Prvega maja, misliš?
fafaron
# 06.05.2015 ob 17:01
Kakor koli obrnemo, da sodnik ni pošten ... bi se moralo zgoditi samo enkrat v sodniški karieri. Saj gre lahko tudi ceste pometat. Vsako delo je častno. Bolj je častno pometanje cest, kot pa sodniška diskriminacija!

V drugih športih je še vedno slabše. Sodniško prirejanje tekem še vedno uživa preveliko strpnost, potem pa rihaja do še hujših nestrpnosti med že tako nestrpnimi navijači. Šport ni samo igra, to je življenje, in če se pravila igre zlorablja, je to že kapitalizem in imamo šport leše na treningih in v fitnesu. Bom predlagal redakciji, da v uvodni grafični najavi športnih poročil namesto besede "Šport" izpišejo besedno zvezo "Šport in kapital".

Že tako je folk vse bolj nestrpen, potem pa šport, športne organizacije in pa sodniki sovraštvo še podžigajo. Za tistih nekaj evrov, ki v primerjavi z zdravim rivalstvom in s sožitjem med narodi niso vredni nič!
grobarrr
# 06.05.2015 ob 16:49
@Imre
Še enkrat - Slovaki trenutno niti pod razno ne spadajo med "top" šest ekip. Generalno lahko razdeliš elito na top šest ekip in potem vse ostale (to naj bi bil ta "spodnji" dom elite). Ni mi jasno kje si našel Dance in Francoze, kot naj ekipi tega spodnjega doma elite? Če že iščeš te dve ekipi potem sta to na papirju Švica in Slovaška. Uvrstitev Slovakov v polfinale pa bo zame veliko presenečenje.
Robaus
# 06.05.2015 ob 13:59
Toni bi se predal Fincem...
biberkopf
# 06.05.2015 ob 13:58
Slovaki včeraj zasluženo,so bili kar velik del tekme,tudi ko se je igralo pet na pet,šetali rise ko malo deco,če ne bi Velemojster Kristan delal čudežev na golu in spravljal v obup slovaške napadalce bi bilo že ob polovici tekme ene pet komadov v slovenski mreži,sodniki gor ali dol,kapa dol risom za dosežen maksimum,ampak slovaki vseeno zasluženo,bolje so drsali imeli več priložnosti,tudi ob igri pet na pet,risi so za ene tretjino slabši kot na olimpijskih,takrat so zasluženo premagali slovake,včeraj bi se ob zmagi kvečjemu švercali na Kristanove obrambe.
Arso
# 06.05.2015 ob 13:05
Zelo težko bo. Verjamem, da toliko še zmoremo, da
ostanemo v elitni diviziji. Skrbi me, da bo kmalu kar
velika številčna menjava v reprezentanci mi pa sploh
nimamo igralcev, ki bi lahko uspešno igrali v eliti.
leond
# 06.05.2015 ob 12:42
Težka bo, sploh s samo dvema napadoma.
Zagor te Nej
# 06.05.2015 ob 12:37
Btw, vsi rusofili, zdaj vidite, kaj si Rusi mislijo o nas. Okradli so nas zmage. Vi pa še naprej podpirajte Ruse. Če bi sodili USA sodniki se to prav gotovo nebi primerilo.
dalton1
# 07.05.2015 ob 15:01
Že večkrat sem opazil prispevke na temo naše reprezentance, ampak osnovnega novinarskega pravila, kdaj je tekma na sporedu, nisem opazil nikjer, ali pa sem spregledal.
VZajcev
# 06.05.2015 ob 23:40
Risi, naš ponos!
Naši fantje so pošteni borci, vedno sem navdušen nad njihovo pripadnostjo in ekipnim duhom!
Sem iz Primorske, a že v rosnih letih me je oče večkrat peljal na tekme Jesenic in Olimpije. Če bi imel možnost, bi kot mulc postal hokejist. Naj živi hokej in poštena borba!
Arso
# 06.05.2015 ob 21:54
Danska je nekaj časa Rusijo precej mučila z
dobro pozicijsko igro. Vsekakor je tudi zelo
ranljiva in verjamem, da bo Kopitar našel
pravi recept. Samo naši igralci se ga bodo
morali 100% držati. Verjamem, da še imamo
motiv, voljo, energijo in znanje, da ostanemo
v eliti. A bo verjetno potrebno premagati Norveško
in Dansko, ker se mi zdi možna kuhinja Skandinavcev
v naši skupini.
Imre
# 06.05.2015 ob 21:19
@grobarrr

Vidim, da nisi dobro prebral mojega posta. Res pa je, da tudi jaz nisem posebej izpostavil in imenoval srednjega z. vmesnega doma kamor štejem Dansko in Francijo, po predstavah na tem SP zaenkrat bi lahko sem uvrstil tudi Belorusijo, čeprav so edini "resni" preizkus bili Slovaki.
Prave preizkušnje tako Slovakov, kot Belorusov še pridejo. Slabšo igro Slovakov trenutno bi bolj pripisal podcenjevanju nasprotnikov in "lako čemo" pristopu.
zamudnik
# 06.05.2015 ob 18:30
Za popestritev pa boš imel še par najdaljših možnih verzij zimzelenih glasbenih uspešnic in javljanja z morebitnih lokalnih frnikolarskih derbijev.
Heldarion
# 06.05.2015 ob 18:22
kingkong

Pardon, Dancem.
sumtb
# 06.05.2015 ob 18:12
Kje je pa kaj dežurni trol zbornaya ? Čaka skrit v kakšni luknjo da vidi če bodo rusi sploh prišli do četrtfinala ali bodo spet po OI končali v istem krogu kot Slovenija.
marjan1953
# 06.05.2015 ob 17:40
Podpis naslovu prispevka.
mr polh
# 06.05.2015 ob 16:58
Me prav zanima, kako se bo razvil Luka Zorko, fant je ogromen, pravi 'stay at home' branilec, upam, da se pravilno razvije in postane dolgoleten steber zadaj.
odziv
# 06.05.2015 ob 16:43
"https: //www.youtube.com/watch?v=92OkAfGHDMg"
Prebiram komentarje in gledam posnetek na 8' 50''
:)
Saj poznate Muršaka že od nekdaj. Večkrat se odloča za to, da
se s hrbtnim drsanjem s predelom tilnika zaleti v prečko gola, da bi
zavlačeval.
Če bi Stareta pustili k mikrofonu bi rekel:
"Glej ga, slovaškega pobalina, kako je porinil našega fanta! Muršaka je skoraj za glavo skrajšalo!"
.... se že veselim naslednjega obračuna s Slovaki ....
tomjaz11
# 06.05.2015 ob 16:10
barezi@ kako je pri 4. napadu odpovedalo če so igral samo 3 minute.
SP elitne divizije v hokeju na ...
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kazalo