Osem minut pred koncem je Žiga Pance vlil nekaj upanja, a je za preobrat zmanjkalo časa. Foto: Reuters
Osem minut pred koncem je Žiga Pance vlil nekaj upanja, a je za preobrat zmanjkalo časa. Foto: Reuters
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič je dosegel prvi slovenski zadetek na svetovnem prvenstvu na Češkem. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je v drugi polovici tekme skupaj z Janom Muršakom zaigral bolje in nekajkrat sta najboljša slovenska hokejista nevarno zapretila. Foto: EPA
Jan Muršak
Jan Muršak je neuspešno poskušal premagati klubskega soigralca Kevina Lalanda. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan je nekajkrat dobro posredoval in preprečil povišanje prednosti Belorusov, vendar je pri tretjem zadetku naredil napako. Foto: EPA
Američani so dosegli še drugo zmago. Po Finski so ugnali še Norveško (2:1). Foto: Reuters
Veselje Avstrijcev, ki so presenetljivo ugnali nekdanje svetovne podprvake Švicarje. Foto: EPA
Gostitelji so vknjižili prvo zmago. Za zmago Češke nad Latvijo (4:2) je zadel tudi legendarni Jaromir Jagr. Foto: Reuters

nstvo elitne divizije na Češkem začeli s porazom. Belorusija je bila v ČEZ Areni v Ostravi boljša s 4:2.

Belorusi, ki so na tem prvenstvu kar precej oslabljeni, so bili boljši v prvih dveh tretjinah. Risi so šele v zadnji zaigrali bolje, potem ko se niso znašli v prvih 40 minutah in takrat sprožili le deset strelov, v zadnji pa tri več kot prej v obeh skupaj. Strelca za Slovenijo sta bila Žiga Jeglič in Žiga Pance, a za preobrat je Sloveniji tokrat zmanjkalo časa in tudi moči. Druga tekma vrsto Matjaža Kopitarja čaka že v nedeljo ob 12.15, ko se bo pomerila z eno glavnih favoritinj, Rusijo, ki brani naslov.

Slovenija je igrala brez Jana Urbasa, ki je zbolel. "Bolezen Urbasa je spremenila načrte. Izkazalo se je, da nimamo rezerve za enega od šestih napadalcev v udarnih napadih," je po tekmi povedal selektor in dodal: "Za Rusijo bodo spremembe. Veliko bom spremenil. Ne moreš stati in čakati, da ti bo nekdo drug rešil tekmo. Začeli smo slabo, v drugi tretjini še slabše nadaljevali. Na koncu bi si celo zaslužili izenačenje, a v celoti je bilo premalo."

Mušič zapravil priložnost za vodstvo
Prvo tretjino so zasluženo dobili Belorusi, ki so bili agresivnejši. Razmerje v strelih je bilo 9:5 v korist Belorusije, ki je prvič zapretila prek Ivana Usenka v peti minuti, vendar je bil Robert Kristan na mestu. Kmalu za tem je imel veliko priložnost slovenski četrti napad. Luka Vidmar je v pravem trenutku lepo podal Alešu Mušiču, ki je zadrsal po sredini in se ob nepozorni beloruski obrambi znašel iz oči v oči s Kevinom Lalandom. Beloruski vratar je dobil dvoboj, nato pa je do odbite ploščice prišel Miha Štebih, njegov strel pa je Lalande ujel.

Po sedmih minutah si je Slovenija prislužila prvo kazen, dve minuti je presedel Klemen Pretnar. Risi so se sicer ubranili, a po izključitvi so pobudo prevzeli Belorusi. Dve lepi priložnosti je imel Aleksander Kitarov, na začetku 11. minute pa se je Kopitarjeva vrsta znašla v zaostanku. Dmitri Korobov je na modri črti najprej zgrešil ploščico, a jo potem le spravil do Andreja Stasa, ki je z obrata presenetil Kristana. To je bil tretji beloruski strel na slovenska vrata.

Hiter odgovor slovenske reprezentance
Le 34 sekund so risi potrebovali za izenačenje. Prvi slovenski napad je silovito krenil naprej. Rok Tičar je po desni zadrsal in streljal, odbito ploščico pa je Žiga Jeglič potisnil v mrežo. Minuto in pol pozneje je bil Kristan drugič premagan. Tokrat je prodiral Stas. Njegov prodor je Kristan zaustavil, a so bili slovenski hokejisti pred vrati premalo agresivni in Andrej Kosticin je plošček zbezal v mrežo. Risi so tretjino končali z igralcem manj, saj je bil po nespametnem prekršku izključen Andrej Tavželj.

Večino druge tretjine so bili Slovenci v podrejenem položaju. Belorusi so bili konkretnejši in so si znova priigrali več priložnosti. Razmerje v strelih je bilo v tem delu tekme 12:5. Premoč so kronali že po dobrih treh minutah nadaljevanja, ko je napako naredil Kristan. Slovenski čuvaj mreže je šel iz vrat, ko je po akciji Sergeja Kosticina poskušal izbiti ploščico. Hitrejši je bil Andrej Kosticin, v prazno mrežo pa je plošček pospravil kapetan Aleksej Kaljužni.

Goličič streljal mimo praznih vrat
Belorusi so po dobri polovici tretjine zadeli tudi okvir vrat, takoj za tem pa je z roko ploščico ujel Artjom Demkov ter potem streljal, a je bil Kristan na mestu. V drugi polovici tretjine so si nekaj priložnosti priigrali tudi Slovenci. Marcel Rodman je zadel zunanji del mreže, Tomažu Razingarju in Mitji Robarju pa je Lalande strel ubranil. Bolje je zaigral tudi drugi napad, ki je bil največji dolžnik v prvi tretjini. Kopitar in Muršak sta nekajkrat lepo sodelovala, ko je napadalec Los Angelesa lepo našel soigralca v napadu, Muršak pa je nato mojstrsko preigraval, a mu je v zaključku zmanjkalo nekaj moči in soigralec pri moskovskem CSKA-ju Lalande je bil uspešnejši. Najlepšo priložnost pa je zamudil Boštjan Goličič, ki je po natančni podaji Vidmarja z desne strani dve minuti pred koncem podstavil palico, a zgrešil prazna vrata.

Pance vlil nekaj upanja
Zadnjo tretjino so Slovenci začeli bistveno bolje in ves čas ogrožali beloruska vrata. Dejaven je bil predvsem napad Kopitarja in Muršaka, ki se jima je pridružil Razingar. Po spodbudnem začetku so si risi priigrali nekaj zrelih priložnosti, a je po dveh lepih kombinacijah Muršaka in Kopitarja Lalande zadržal ploščico. Gol priključka je Slovenija dosegla osem minut pred koncem, ko je Razingar z desne podal Pancetu na drugo stran, ta pa je premagal Lalanda.

Ob koncu je Kopitarjeva vrsta poskusila brez vratarja, prvemu napadu sta se na ledu pridružila tudi Kopitar in Muršak, slednjega pa je 40 sekund pred iztekom rednega dela spotaknil Lalande. Kopitar je dobil sodniški met in se takoj postavil na mesto drugega branilca ob Robarju, s katerim sta si izmenjala podaji, nato pa je Robar slabo oddal plošček in prvega slovenskega zvezdnika zadel v drsalko. Pozoren je bil Kitarov, ki je planil proti ploščici, hitro zadrsal, prehitel Robarja in jo pospravil v prazno mrežo.

V Ostravi ima svojega poročevalca tudi MMC. To je Toni Gruden, ki ga lahko spremljate tudi na Twitterju.

V slovenski skupini B je bila odigrana že tekma med Slovaško in Dansko. S 4:3 so po izvajanju kazenskih strelov slavili Slovaki, Danci pa so prišli do pomemben točke v boju za obstanek. Za podaljšek je dobri dve minuti pred iztekom rednega dela po samostojni akciji zadel Daniel Nielsen. V petminutnem dodatku sta mreži obmirovali, tako da so zmagovalca odločili kazenski streli. V šesti seriji je odločilni zadetek dosegel Marko Dano.

Presenetljivo so v Pragi s 4:3 Švico ugnali Avstrijci, ki so tudi slavili po kazenskih strelih. Minuto in 16 sekund pred koncem tekme so Avstrijci poskusili brez vratarja Bernharda Starkbauma in 26 sekund pozneje je podaljšek izsili Michael Raffl. Tudi tu sta mreži v dodatku obmirovali. V tretji seriji kazenskih strelov je zadel Konstantin Komarek, ki je lepo preigral Reta Berro in ploščico pospravil v mrežo, nato je podobno namero Romana Josija preprečil Starkbaum.


Skupina B, Ostrava::
BELORUSIJA - SLOVENIJA
4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Stas 11., A. Kosticin 13., Kaljužni 24., Kitarov 60.; Jeglič 11., Pance 52.

SLOVAŠKA - DANSKA
4:3 (0:0, 0:1, 3:2) - po kazenskih strelih
Seršen 49., Viedensky 50., Granak 52.; Björkstrand 26., Hardt 50., Nielsen 58.

NORVEŠKA - ZDA
1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Ask 7.; Lewis 13., Nelson 26.


Skupina A, Praga:
ŠVICA - AVSTRIJA
3:4 (1:0, 1:1, 1:2) - po kazenskih strelih
Du Bois 2., Ambuhl 26., Bieber 52.; Raffl 23., 60. Lebler 44.

FRANCIJA - NEMČIJA
1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Fleury 51.; Wolf 13., Reimer 60.

LATVIJA - ČEŠKA
2:4 (1:0, 1:3, 0:1)
Daugavinš 14., Redlihs 24.; Jordan 23., Kovar 25., Jagr 33., Voraček 46.



Odpri razširjeno statistiko v novem oknu