Kapetan Roman Červenka je v četrti seriji mojstrsko izvedel kazenski strel in zagotovil Češki drugo točko. Foto: AP
Kapetan Roman Červenka je v četrti seriji mojstrsko izvedel kazenski strel in zagotovil Češki drugo točko. Foto: AP

Trd in bojevit obračun se je po rednem delu končal brez golov, za odtenek več priložnosti so imeli gostitelji, a sta se vratarja Lukaš Dostal in Harri Sateri izkazala. Čehi so v 39. minuti zatresli mrežo. Strelec je bil Ondrej Palat, a so ga sodniki po ogledu posnetka razveljavili zaradi oviranja vratarja. Na drugi strani pa je Mikael Granlund v zadnji tretjini zadel okvir gola.

V podaljšku tudi ni bilo golov, pri kazenskih strelih pa so Finci zgrešili prve štiri poskuse, za domače pa sta zadela Ondrej Kaše in Roman Červenka.

Zanesljiva zmaga Švice
Švicarji so zmago nad Norveško dosegli po učinkoviti drugi tretjini, ko so v razmiku devetih minut Romain Löffel, Sven Senteler in Tristan Scherwey dosegli tri gole, naskoka 4:1 pa niso več izpustili iz rok.

Uspešen začetek Švedov
V Ostravi sta se na večerni tekmi merili še dve reprezentanci, ki računata prav na vrh. Švedska je ugnala ZDA s 5:2. Švedi so bolje začeli, zadela sta Joel Ek Eriksson in Lucas Raymond, a je nato Zach Werenski obudil upanje Američanov.

Švedski je povišanje vodstva zagotovil Marcus Johansson še v drugi tretjini, v zadnji je za ZDA spet znižal Brock Nelson. V zadnji minuti pa so Švedi izkoristili igro ZDA brez vratarja in na prazna vrata sta zadela Victor Hedman in Eriksson.

Nemci so bili zelo učinkoviti na prvi tekmi. Foto: EPA
Nemci so bili zelo učinkoviti na prvi tekmi. Foto: EPA

Učinkoviti Nemci ugnali Slovake
Nemčija bo skušala ponoviti lanski izjemen uspeh, ko je osvojila srebrno medaljo. Uvodna tekma proti Slovakom ni bila lahka (6:4). Slovaki so bili zagrizen tekmec, prišli do znižanja na 3:4, nazadnje pa morali priznati premoč, zmago Nemčije sta šele ob koncu potrdila Leo Pföderl in Tobias Eder.

Naslov branijo Kanadčani
Na lanskem svetovnem prvenstvu v Rigi in Tampereju so zlato medaljo osvojili Kanadčani, srebrni so bili Nemci, bronasti pa Latvijci. Na stavnicah je prva favoritinja Švedska, ki ji tesno sledijo Kanada in ZDA.

Razplet SP-ja bo kot običajno določil skupine prihodnjega SP-ja na Danskem in Švedskem, kjer bo v elitni druščini znova zaigrala tudi Slovenija.

Češka kot samostojna država tretjič gosti SP, če upoštevamo še Češkoslovaško, pa že enajstič. Vselej je bilo prizorišče SP-ja v prestolnici Pragi, medtem ko Ostrava tretjič gosti elito.


SKUPINA A, Praga:

ŠVICA – NORVEŠKA
5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Andrighetto 12., Löffell 25., Senteler 29., Scherwey 34., Niederreiter 52.; Vikingstad 15., Brandsegg Nygärd 59.

ČEŠKA – FINSKA
1:0 (0:0, 0:0, 0:0)
* - po kazenskih strelih

Sobota ob 12.20:
VELIKA BRITANIJA – KANADA

Ob 16.20:
AVSTRIJA – DANSKA

Ob 20.20:
NORVEŠKA – ČEŠKA


SKUPINA B, Ostrava:

SLOVAŠKA – NEMČIJA
4:6 (0:0, 2:3, 2:3)
Hrivik 17., Fehervary 39., Hudaček 55., Sukel 60.; Kahun 30., Müller 33., Kälble 40., Michaelis 45., Pföderl 57., Eder 59.

ŠVEDSKA – ZDA
5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Eriksson 9., 60., Raymond 24., Johansson 37., Hedman 60.; Werenski 33., Nelson 44.

Sobota ob 12.20:
FRANCIJA – KAZAHSTAN

Ob 16.20:
POLJSKA – LATVIJA

Ob 20.20:
ZDA – NEMČIJA
Prenos na TV SLO 2.