Andrej Tavželj se po petih letih in pol znova vrača k Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Tavželj se po petih letih in pol znova vrača k Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy
Olivier Roy bo v novi sezoni prvi vratar zeleno-belih. Foto: HDD Telemach Olimpija
Kaspitz prvi Avstrijec v Tivoliju

V pretekli sezoni je Tavželj zelo uspešno igral v drugi ruski ligi. "Z vodstvom kluba smo se že vse dogovorili. V naslednjih dneh bom podpisal pogodbo. Sezono zagotovo začenjam v Ljubljani. V pogodbi je tudi klavzula, ki omogoča odhod v tujino. Trenutno sem osredotočen le na treninge in igranje za Olimpijo," je pojasnil slovenski reprezentant, ki je med letoma 2005 in 2010 igral za zmaje.

Intervju z Rolandom Kaspitzem (prvim Avstrijcem, ki je podpisal za Olimpijo) si boste lahko prebrali v četrtek.

"Želel sem igrati v bližini doma. Z ženo sva nekaj let živela precej narazen. Imel sem ponudbo iz Belorusije, možnost vrnitve v Rusijo, torej le daleč od doma. Poklicali so me iz Olimpije in dobil sem možnost treniranja z ekipo. Hitro sem se vklopil. Predsednik Popovič in trener Dahlem sta bila hitro za sklenitev sodelovanja," je poudaril 31-letni Tavželj, ki je leta 2008 igral tudi v finalu Lige Ebel, ko je Olimpija za zeleno mizo izgubila naslov proti Salzburgu po vodstvu s 3:1 v zmagah.
V Tivoli se ne bi vrnil, če bi še vedno v pisarni sedelo staro vodstvo z Matjažem Sekljem na čelu. "Predsednik Popovič mi je predstavil novo zgodbo. V Tivoliju se obetajo drugačni časi. Zagotovo pod drugim vodstvom ne bi igral. Naloga novega vodstva je res težka, saj mora reševati dolgove iz preteklih let. Nekaj se je moralo zgoditi, prisilna poravnava je vsekakor boljša od stečaja. To bo težka sezona. Če bom vso sezono igral tukaj, bom potrpel in naredil vse, da se tudi ugled Olimpije začne dvigovati. Napisati moramo novo zgodbo tega kluba," je še dodal Tavželj.
Roy se privaja na nov slog življenja
Vratar Olivier Roy prvič nastopa v Evropi. "Zelo mi je všeč v Ljubljani, vsi igralci govorijo angleško, nimam nobenih težav. Ekipa je zelo dobra. Igral sem že na velikih ledenih površinah na Aljaski. Hokej se tudi tu igra podobno. Življenje je seveda popolnoma drugačno. Kultura je drugačna, slog življenja je tu zame nekaj popolnoma novega," je razlagal 24-letni čuvaj mreže, ki je pred sezono 2011/12 podpisal triletno pogodbo z Edmontonom, vendar pa priložnosti v Ligi NHL ni dobil. Ves čas je branil med ligama AHL in ECHL. Z Alasko je v sezoni 2013/14 osvojil Kellyjev pokal za zmagovalca Lige ECHL.
"Vem, da Olimpija lani ni imela dobre sezone. Upam, da bomo letos izboljšali lanske dosežke, veliko bo odvisno od mojih obramb. Klubsko vodstvo je novo, treba je gledati v prihodnost. Stare zgodbe niso pomembne," je še dodal Roy, ki rad gleda tekme Lige NHL, a ni velik navijač: "Nisem navijač nobenega kluba iz Lige NHL. Zelo rad gledam tekme LA Kingsov, ki znajo igrati pravi hokej v končnici. V mojem mestu večina navija za Montreal, ki pa tudi že več kot dve desetletji čaka na naslov."
Dahlem želi zadržati vse tujce
Trener Fabian Dahlem si želi, da bi v Tivoliju ostali vsi tujci. Kanadčana Stefan Chaput in Guillaume Desbiens že imata pogodbo, prav tako izkušeni Avstrijec Roland Kaspitz, na preizkušnji sta še Kristof Reinthaler in Fabian Scholz, Dahlem želi obdržati oba.
"Zadovoljen sem s potekom priprav. Najprej smo morali precej potovati, saj smo vsak dan trenirali na Jesenicah. Zadnje dni smo trenirali v Zalogu. Na srečo smo danes prvič v dvorani Tivoli. To precej olajša delo. Na prvi pripravljalni tekmi smo zelo dobro igrali proti Dunaju, igrali smo brez Kanadčanov, samo s tremi Avstrijci," je prva dva tedna priprav ocenil nemški strateg.
"Matt Harlow je dobil priložnost, zavedal se je, da bo težko igral v tako močni ligi. Ključno je, da je prišel Roland Kaspitz. Ima ogromno izkušenj v Ligi Ebel in z njim bomo vsekakor boljši tudi v "power playu". Vsi trije Kanadčani so pravi profesionalci in ne dvomim, da bodo prave okrepitve," je sklenil Dahlem.
Z železarji najprej pred zaprtimi vrati, nato pa še v Podmežakli
V petek bo v Tivoliju pripravljalna tekma med Olimpijo in Jesenicami, ki pa bo za zaprtimi vrati. Tako sta se dogovorila oba kluba, saj so dogovor sklenili šele pred kratkim. V nedeljo ob 19.00 bodo lahko ljubljanski navijači prvič videli zmaje na delu, ko v Tivoli prihaja MAC iz Budimpešte. Naslednji teden Olimpija v četrtek gostuje v Beljaku, v soboto pa v Podmežakli.

Kaspitz prvi Avstrijec v Tivoliju