Bojan Zajc je 14. oktobra 2013 po enajstih porazih na uvodnih 12 tekmah sezone odstopil. Zdaj je znova v vlogi glavnega trenerja zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Zajc je 14. oktobra 2013 po enajstih porazih na uvodnih 12 tekmah sezone odstopil. Zdaj je znova v vlogi glavnega trenerja zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem se je leto in pol bojeval z mlini na veter v Tivoliju. Po 75 porazih v Ligi Ebel in številnih težavah zunaj ledenih ploskev se je odločil za vrnitev v domovino. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar
Jure Sotlar se je zelo razveselil novega trenerja, saj se z Dahlemom nista razumela. Foto: www.alesfevzer.com
Popovič: Odstop Dahlema je bil presenečenje za vse
Bojan Zajc: Igralci morajo dobiti svoje


Fabian Dahlem, ki je v nedeljo po tekmi proti KAC-u v Tivoliju (2:3) odstopil, je v ponedeljek zamenjal odstavljenega trenerja Mannixa Wolfa v Heilbronnu in v torek zvečer pred 864 gledalci že debitiral z zmago v drugi nemški ligi (3:2 po podaljšku proti ekipi Riessersee).
50-letni Zajc je bil Nemčev pomočnik in zelo dobro pozna položaj v Tivoliju, kjer je klub v prisilni poravnavi in igralci niso redno plačani. Proti Gradcu (2:3) je lahko igral le s tremi napadi zaradi številnih poškodb in odhodov tujcev. Ostal je le še vratar Olivier Roy. Z njim bo Olimpija favorit v državnem prvenstvu, kjer pa jo čaka hud boj za naslov, saj se Jeseničani krepijo.


Kako bi ocenili srečanje proti Gradcu?
Zelo korektno smo odigrali tekmo. Imeli smo več strelov in tudi pobudo v zadnji tretjini, vendar štejejo le goli. Nekatere sodniške odločitve nam niso šle na roko. Fantom ne morem ničesar očitati, vse smo poskušali do zadnje sekunde. Žal se nam ni izšlo.
Kakšna so bila navodila pred tekmo?
Moramo igrati bolj sproščeno v napadu. V napadalni tretjini je treba kdaj tudi zavrteti nasprotnika. Pri "power playu" je treba čim več streljati in imeti vseskozi igralca pred vrati. Tako igra ves svet, ne bomo odkrivali tople vode. Vratarji so tako dobri, da "na suho" ne bodo prejeli zadetka, zato je treba vseskozi imeti enega igralca, ki zakriva prost pogled vratarju.
Večkrat ste bili že vlogi dežurnega gasilca v Tivoliju. Kaj je zdaj drugače? Imate tudi več izkušenj.
Od vsakega trenerja se naučim nekaj novega. Tudi od Dahlema sem se. Njegova najboljša lastnost je bila natančnost, res je bil delaven. Vsak trener ima svoj način vodenja. V zdajšnjem položaju je treba igralce le motivirati. Imamo še vedno dobro ozračje v garderobi, čeprav ima klub vsem dobro znane težave.
Še pet tekem je do konca drugega dela Lige Ebel. Boste spremenili taktiko v primerjavi s Fabianom Dahlemom? Kakšen bo vaš pristop?
Poskušam zadržati dobre stvari od prej. Vsekakor moramo biti bolj sproščeni v napadu. Zagovarjam agresivno igro, vendar je to zelo težko izvedljivo, če imaš le tri napade. Ne moremo pokrivati nasprotnika po celem igrišču. Na žalost imamo preveč poškodovanih, po reprezentančnem premoru bomo imeli na voljo več igralcev. Imamo zelo dobre drsalce, in to je treba unovčiti.
Dahlem je večino presenetil z odločitvijo o odhodu. Ste bili tudi vi presenečeni, da je sredi drugega dela Lige Ebel odšel v drugo nemško ligo?
Razumem ga, saj vemo, kakšno je stanje v klubu. Verjetno ni več videl luči na koncu predora. Dejstvo je, da je presenetil, a to je bil zadnji dan, ko so bili še mogoči prestopi. Pred odločilnimi boji so se v Heilbronnu odločili za zamenjavo trenerja. Ponudila se mu je možnost v Nemčiji, kjer je doma. Čaka ga težko delo, saj se Heilbronn bojuje za obstanek in je na zadnjem mestu v ligi. Mi želimo ustaliti klub in sezono pripeljati do konca. Verjamem, da bo vodstvo kluba izpolnilo vse obljube. Treba je preživeti to sezono.
Zdaj se bo spored obrnil v Ligi Ebel. V petek sledi gostovanje v Gradcu. Kakšne načrte imate?
Upam, da bomo lahko igrali s štirimi napadi. Upam, da se poškodovani igralci vrnejo. Le z visokim ritmom jih lahko presenetimo.
Naslednji teden sledi reprezentančni premor. Kako boste izkoristili proste dni?
Nekaj dni bo vsekakor prosto. Igralci si morajo spočiti glave. Ne smejo misliti o hokeju, malce morajo iz dvorane. Dobili bodo nov zagon, vrnili se bodo tudi poškodovani igralci in vse bo nato lažje. Zadovoljen bom z vsako zmago do konca Lige Ebel.
Predsednik Popovič je večkrat poudaril, da se bo finančno stanje izboljšalo. Kako težko je za trenerja prevzeti moštvo, kjer igralci niso redno plačani in so z mislimi tudi drugje.
Na žalost je tako. Vsi verjamemo, da bomo dobili denar od pokroviteljev, nato bo veliko lažje. Ne predstavljam si, da se bo tako stanje še vleklo dlje časa. Ne vem, katera ekipa v Evropi ima tako stanje, ki igra na taki ravni. Če bi se to zgodilo v Celovcu, bi se v treh tednih vsi pobili. Klub bi razpadel.
Torej lahko rečemo, da vaš pogon ni profesionalen.
Mi igramo v profesionalni ligi. Pogoji za delo so pa znani. Vodstvo kluba se trudi. Vemo, kakšne težave smo imeli v preteklosti. Vsi samo čakamo, da se stvari uredijo.
Boste imeli kakšnega pomočnika?
Za zdaj mi bo pomagal Jože Kovač, ki ima že funkcijo športnega direktorja. Bil je najmlajši jugoslovanski hokejist, ki je nastopil za reprezentanco, že pri 17 letih. Prekmalu se je umaknil iz hokeja, saj takrat do 28 leta ni bil mogoč odhod v tujino. Zelo dobro pozna hokej, vsak njegov nasvet pride prav.

V sezoni 2007/08, ko je Olimpija prvič igrala v Ligi Ebel, ste bili pomočnik Mika Posme. Takrat ste bili na pragu naslova. Kako gledate na padec Olimpije na ledu in seveda tudi v organizacijskem delu?
Vse je povezano z denarjem. Če bi imeli toliko sredstev kot v tisti sezoni, bi lahko pripeljali kakovostne okrepitve. Zdaj imamo domače igralce, le vratar Roy je tujec. To se ni zgodilo nikoli prej v zgodovini kluba. Ve se, zakaj se je to zgodilo. Ob mladih fantih potrebuješ napad, ki naredi razliko. Ne moremo si privoščiti zvenečih okrepitev. Pred osmimi leti smo si jih lahko, pripeljali smo Todda Elika, ki je vse skupaj obrnil na glavo. Bil je vodja na ledu. Zdaj imamo prave značaje v garderobi, da zdržimo v tem težkem položaju. Še vedno se borimo, fantje se mečejo pod plošček, in to je najbolj pomembno.
21. februarja se konča Liga Ebel za vas, nato pa bo na sporedu zelo dolg premor do začetka bojev za naslov državnega prvaka. Lani so naslov osvojile Jesenice, tudi letos vas čaka hud boj. Predvsem bo treba igralce psihično dobro pripraviti.
Verjamem, da se lanska zgodba ne bo ponovila. Če se bo finančni položaj uredil, bo precej lažje motivirati igralce. Nihče seveda ne živi od zraka.

Popovič: Odstop Dahlema je bil presenečenje za vse
Bojan Zajc: Igralci morajo dobiti svoje