Jeseničani v okviru nekdaj mladinskega kluba morajo v osmih dneh zbrati lep kupček denarja, da jih bodo sprejeli v avstrijsko hokejsko prvo ligo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Jeseničani v okviru nekdaj mladinskega kluba morajo v osmih dneh zbrati lep kupček denarja, da jih bodo sprejeli v avstrijsko hokejsko prvo ligo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Acroni Jesenice
Se bodo Jeseničani po letu premora vrnili v Ligo Ebel? Dokončna odločitev bo po novem padla v petek, 31. maja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jeseničani
Jesenice, ki so bile prvi tuji klub v Ligi Ebel, bodo imele po koncu Eurobasketa tudi povsem prenovljeno dvorano Podmežaklo, kar je še dodaten motiv za čimprejšnjo vrnitev v "prvo ligo". Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič

100 tisoč evrov pristopnine za "vrnitev" v Ligo Ebel.

Z osmimi glasovi za in tremi proti so na sestanku predsednikov klubov hokejske Lige Ebel dali hokejskemu društvu Mladi Jesenice priložnost, da postanejo 12. član razširjenega avstrijskega hokejskega prvenstva. Do 31. maja morajo Gorenjci zbrati sto tisoč evrov prijavnine, s čimer bi postali novi član Lige Ebel za sezono 2013/14.

Trije jasni in zahtevni pogoji
"Status starega jeseniškega kluba s tem pade. Potencialno novo jeseniško moštvo, ki bi igralo v Ligi Ebel v sezoni 2013/14, mora izpolniti vse pogoje pristopa novih klubov. To so višje bančne garancije, poplačilo nekaterih starejših dolgov in 100 tisoč evrov prijavnine v Ligo Ebel," je za Radio Slovenija osnovne tri pogoje potrdil Matjaž Sekelj, direktor HDD Olimpije in podpredsednik Lige Ebel.

Vrnitev obojestranska želja
Prošnjo za podaljšanje roka za izpolnitev pogojev sta ob predsedniku HD-ja Mladi Jesenice Mihi Rebolju podprla tudi slovensko športno ministrstvo in nekdanji glavni pokrovitelj razpadlega kluba Acroni Jesenice.

Vodilni možje lige so se v Celovcu sešli že v sredo, povabljen pa je bil tudi predsednik jeseniškega "mladega" kluba Miha Rebolj. Ni skrivnost, da si vodstvo Ebla želi Jeseničane nazaj v ligi. "Bil sem zelo toplo sprejet. Želja o sodelovanju v ligi je obojestranska, naš prvi cilj pa je, da se še za en teden podaljša rok glede končnega seznama udeležencev," je za MMC povedal Rebolj.

Bodo jeseniške zamere presežene?
Glavni kamen spotike so seveda finance oziroma kako bodo Jeseničani našli denar za sodelovanje v ligi. Na vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo v enem tednu, če bi vodstvo Lige Ebel podaljšalo rok, je Rebolj iskreno odvrnil: "Ne vem."

Ključ najverjetneje leži v Acroniju, dolgoletnem pokrovitelju jeseniškega kluba, ki, kot kaže, edini lahko zagotovi sredstva za sodelovanje v Ligi Ebel, pri tem pa je realno malo verjetno, da bo direktor Slavko Kanalec sprostil sredstva za drug klub in za ljudi, s katerimi se je znašel na bojni nogi.

Ne podružnično moštvo, temveč partner
"Železarjem" so se vrata Lige Ebel odprla z odhodom Medveščaka v prestižno Ligo KHL. Ravno naveza z Zagrebčani naj bi Jeseničanom olajšala vrnitev, saj Medveščak zaradi lastnih potreb potrebuje partnerski klub, kjer bi se lahko na ustrezno visoki ravni kalili in pripravljali nekateri njihovi podporni igralci. Na začetku se je veliko govorilo, da naj bi bile Jesenice kar podružnično moštvo, a so to v Zagrebu zanikali in zatrdili, da iščejo partnerja. Previdoma naj bi "medvedi" prispevali okoli šest igralcev in sredstva zanje, v zameno pa bi jih lahko v vsakem trenutku vpoklicali v KHL in obratno.

Dodatna težava v Ligi Ebel se je pojavila s finančnimi težavami Znojma, ki je ostal brez glavnega pokrovitelja, a so na sestanku ob Vrbskem jezeru Čehi prinesli zagotovila, da bodo na vsak način izpeljali prihajajočo sezono. Ne glede na to, ali bo v ligi 11 ali 12 klubov, se obeta izredno zgoščen urnik.

Izredno zgoščen urnik v novi sezoni
Tako Avstrijci kot Slovenci bodo namreč nastopili na olimpijskih igrah, za nameček pa bo na voljo manj dni zaradi SP-ja divizije I, kamor sta nazadovali obe reprezentanci. Ovira za zgodnejši septembrski začetek sezone je Eurobasket 2013 v Sloveniji, zaradi česar Olimpija in morebiti tudi Jesenice ne bi mogla začeti sezone na domačem ledu, ki bo zaradi košarke pripravljen šele proti koncu septembra.