Jani Brajkovič in Kristijan Koren na treningu pred nedeljsko cestno dirko. Za Slovenijo bodo nastopili še Borut Božič, Grega Bole, Marko Kump, Jure Kocjan in Luka Mezgec. Foto: KZS/Marjan Kelner
Jani Brajkovič in Kristijan Koren na treningu pred nedeljsko cestno dirko. Za Slovenijo bodo nastopili še Borut Božič, Grega Bole, Marko Kump, Jure Kocjan in Luka Mezgec. Foto: KZS/Marjan Kelner
Philippe Gilbert
Belgijec Philippe Gilbert je lani blestel na enodnevnih klasikah in dobil tudi dirko Amstel Gold Race. Letos je na prvo zmago sezone čakal do 26. avgusta, ko je zmagal na 9. etapi Vuelte. Foto: Reuters

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu na jugu Nizozemske se bo v nedeljo končalo z 267 km dolgo cestno dirko članov. Slovenija bo nastopila s sedmimi tekmovalci, v ospredju pa bosta poleg Brajkoviča še Borut Božič in Grega Bole. Božič, najboljši slovenski šprinter, je bil lani v Köbenhavnu sedmi. Zahteven šprint je bil po njegovi meri, pričakoval je še več, zato z dosežkom ni bil posebej zadovoljen.

Prenos nedeljske dirke članov bo na TV Slovenija 2.

Favoriti predvsem Belgijci in Španci
"Letos mi zaključek etape ni pisan na kožo, je pa pozitivno to, da bom na dirki povsem neobremenjen. Nič ne skrivamo, da je cilj deseterica. Zadovoljen sem s pripravljenostjo. Upam, da bo razplet v zadnjih kilometrih meni v prid. Izraziti favoriti so Belgijci in Španci, sledijo pa Italijani, Francozi, Avstralci in Američani. Ker imamo sedem kolesarjev, moramo dirkati čim bolj v ospredju in ne smemo čakati. Če se bo na koncu kaj zgodilo, moramo biti zraven," je za Radio Slovenija povedal Božič.

Cauberg bo naredil selekcijo
Trasa bo podobna kot na pomladanski klasiki Amstel Gold Race. Kolesarji bodo morali prevoziti deset krogov v okolici Valkenburga. Odločilen bo seveda zadnji vzpon na Cauberg. Klanec je dolg 1200 metrov, povprečni naklon skoraj osem odstotkov. Na koncu sta še slaba dva kilometra ravnine. Šprint glavnine ni najbolj verjetna različica. Dirka bi morala bolj kot Božiču ustrezati Gregi Boletu, ki pa je imel v letošnji sezoni veliko težav in verjetno ni v najboljši formi:

"Poskusil bom popraviti vtis celotne sezone. Potihem upam, da se bo vse poklopilo. Po 260 km dirkanja bo treba na koncu še enkrat na Cauberg in ta vzpon bo poskrbel za selekcijo," je povedal begunjski kolesar, ki med glavne favorite prišteva predvsem Belgijce na čelu z Gilbertom in Boonenom.

Bole rad malo potarna
Najboljši slovenski kolesar Jani Brajkovič po dolgi sezoni nima več svežine, zato ne razmišlja o vrhunskem dosežku, bo pa pravi pomočnik in nekako naslednik Gorazda Štanglja, ki je dolga leta poveljeval slovenski reprezentanci: "Nisem sposoben dirkati na vidnejši rezultat, bom pa naredil vse za preostale fante, da bodo v finiš prišli čim bolj spočiti. Borut Božič bi gotovo znal dirkati z najboljšimi, imamo pa še Marka Kumpa in tudi Grego Boleta, čeprav Grega vedno tarna."

Mohorič in Tratnik kandidata za vrh
Da bi Slovenija ponovila uspeh Andreja Hauptmana (3. mesto v Lizboni leta 2001), bi bilo potrebno tudi precej sreče. Več možnosti za medaljo bo pri mladincih, kjer sodi Matej Mohorič, srebrn v vožnji na čas, celo med vroče favorite.