Luka Pibernik in Martin Hvastija sta bila po vrhunskem dosežku razumljivo zadovoljna. Foto: Marjan Kelnar
Luka Pibernik in Martin Hvastija sta bila po vrhunskem dosežku razumljivo zadovoljna. Foto: Marjan Kelnar
Aleksej Lucenko
Aleksej Lucenko je dobil dirko mlajših članov, odličen pa je bil tudi Luka Pibernik (na fotografiji levo od Lucenka). Foto: Reuters
Mariane Vos
Mariane Vos je uspešno napadla ob zadnjem vzponu na Cauberg približno 5 kilometrov pred ciljem. Foto: Marjan Kelnar
Kolesarke
V skupinskem padcu sta kratko potegnili tudi Polona Batagelj in Urša Pintar. Foto: EPA
Pibernik blizu medaljam

Na svetovnem prvenstvu je v konkurenci do 23 let na 177 kilometrov dolgi dirki zmagal Kazahstanec Aleksej Lucenko. Hitro dirko so zaznamovali številni napadi, zelo aktivna je bila slovenska reprezentanca, a se je kazahstanska ekipa vedno pravočasno odzvala in pripravila teren za Lucenka. Glavnina je sicer na zadnjem vzponu na Cauberg razpadla, a se je za končno zmago v šprintu vseeno potegovalo še 52 kolesarjev.

Pibernik presenetil iz ozadja
Zelo dober vtis je pustila slovenska zasedba, končalo pa se je v nasprotju s pričakovanji. Evropski prvak Jan Tratnik, ki je meril zelo visoko, je poskušal s pobegi, vendar je potrošil preveč moči. Jan Polanc se je pri pripravi na šprint zapletel, se komaj rešil padca in več od 12. mesta ni mogel izvleči, čast pa je uspešno reševal Luka Pibernik, še lani mladinec. Kolesar iz Komende, ki je delovne navade pridobil tudi doma na kmetiji, je morda celo zapravil priložnost za medaljo, saj se je preveč oziral na Polanca.

Polanc se je zapletel
"Težko je reči. Vedel sem, da je Polanc boljši in mu poskušal pomagati. Mislim, da sem prav naredil, da sem ga čakal, potem ko se je 150 metrov pred ciljem zapletel z ameriškim kolesarjem in ni mogel šprintati. Prevzel sem odgovornost," je za Val 202 povedal slovenski prvak med mlajšimi člani in zavrnil namigovanja, da utegne že naslednjo sezono prestopiti v Adrio Mobil: "V Rogu se dobro počutim in ostal bom vsaj še leto dni."

Selektor Martin Hvastija je bil zadovoljen: "Vse čestitke Luki, neverjetno, da je izvlekel 5. mesto, potem ko je čakal Polanca. Poskušali smo narediti dirko čim težjo, saj nam je na papirju najmanj odgovarjal šprint. Tim Mikelj bi moral šprintati, a je imel krče."

Vosova navdušila občinstvo
V ženski konkurenci je slavila Nizozemka Marianne Vos pred Avstralko Rachel Neylan in Italijanko Eliso Longo Borghini. Vosova je tako olimpijskemu naslovu dodala še svetovnega. 128-kilometrsko preizkušnjo je zaznamoval skupinski padec, ki je bil usoden tudi za Slovenki Polono Batagelj in Uršo Pintar. Pintarjeva je morala zdravniško pomoč poiskati v bolnišnici. Obe sta odstopili, medtem ko je Petra Zrimšek končala na 61. mestu.

Mlajši člani, cestna dirka, 177,1 km: 
 1. A. LUCENKO          KAZ    4:20:15
 2. B. COQUARD          FRA        vsi
 3. T. VAN ASBROECK     BEL           
 4. H. HOULE            KAN           
 5. L. PIBERNIK         SLO           
 6. E. CHAVES           KOL           
 7. H. BOHORQUEZ        KOL       isti
 8. K. VAN BILSEN       BEL           
 9. W. WIPPERT          NIZ           
10. S. BENNETT          IRS           
...                                   
12. J. POLANC           SLO           
44. T. MIKELJ           SLO        čas
94. K. ŠTIMULAK         SLO      +0:31
95. M. DŽAMASTAGIĆ      SLO   isti čas
Odstop: Jan Tratnik

Članice, cestna dirka, 128,8 km: 1. M. VOS NIZ 3:14:29 2. R. NEYLAN AVS +0:10 3. E. L. BORGHINI ITA 0:18 4. A. NEBEN ZDA 0:33 5. A. VAN DER BREGGEN NIZ 0:55 6. R. RATTO ITA 3:40 7. L. VILLUMSEN NZL 4:37 8. J. ARNDT NEM vsi 9. E. JOHANSSON ŠVE isti 10. P. B.-BENTKOWSKA POL čas 61. P. ZRIMŠEK SLO 5:39
Pibernik blizu medaljam