Borut Božič (levo) je dosegel enega svojih največjih uspehov. Do zdaj je dobil etapo na Vuelti (2009), medtem ko je bil na enodnevnih dirkah dvakrat tretji. Leta 2009 na dirki Pariz-Tours in leta 2011 v Hamburgu. Foto: EPA
Borut Božič (levo) je dosegel enega svojih največjih uspehov. Do zdaj je dobil etapo na Vuelti (2009), medtem ko je bil na enodnevnih dirkah dvakrat tretji. Leta 2009 na dirki Pariz-Tours in leta 2011 v Hamburgu. Foto: EPA
Peter Sagan
23-letni Peter Sagan je dolg pobeg kronal z zmago. To je njegova prva zmaga na enodnevni dirki in šesta letos. Foto: EPA
Božič drugi na belgijski klasiki

32-letni Idrijčan, ki vozi za kazahstansko Astano, je v zimskih razmerah dobil šprint glavnine in se tako veselil enega svojih največjih uspehov. Za zmagovalcem Saganom, ki je pobegnil v zadnjih kilometrih že 75. izvedbe te preizkušnje na zahodu Belgije, je zaostal 28 sekund. Tretji je bil Belgijec Greg van Avermaet.

Božič: Največji uspeh v karieri
"To je gotovo moj največji uspeh v karieri. Zelo sem vesel, ker želja, pa delo sta bila usmerjena v to, da poskušam prvi del belgijskih klasik odpeljati dobro. Moja skrita želja je bila tudi zmagovalni oder na eni od teh klasik. Po petih letih mi je uspel ta rezultat, ki sem si ga zmerja želel na tej dirki, ki mi je zelo pri srcu. Zadnjih 20 kilometrov se nisem dobro počutil. Odločil sem se, da bom v šprintu čakal do zadnjega, nato pa napadel. Cel šprint mi je taktično uspel zelo dobro. Bilo je kar nekaj kolesarjev, ki so bili močnejši od mene, a sem jih uspel premagati, zato sem še posebej vesel," je za Radio Slovenija dejal Božič.

Dirka terjala davek med favoriti
Zaradi snega v okolici Genta so morali organizatorji dirko skrajšati za 50 kilometrov. Mnogi favoriti so odstopili, med njimi tudi Švicar Fabian Cancellara, Belgijec Tom Boonen in trije Slovenci Luka Mezgec, Grega Bole in Marko Kump. Kristijan Koren je bil 35.

Božič: To ni človeško
Tudi Božič je bil kritičen do izvedbe dirke v takšnih okoliščinah: "To, kar se je dogajalo tu in na Milanu - San Remu, ni človeško, ni smiselno. Tudi če nas imajo za sodobne gladiatorje, mislim, da si tega ne zaslužimo. Krivi pa smo sami, ker ne zavrnemo nastopa. Jaz lahko le upam, da ne bom tako zbolel, kot so nekateri po Milanu-San Remu. Bil sem namreč povsem premražen. Take razmere pa vendarle ne zmanjšujejo mojega uspeha. Rezultat v takih razmerah se mi zdi še več vreden. Na startu je bilo veliko dobrih kolesarjev, vsi so poskušali dirkati, nekaj časa so bili vsi v ospredju, a so uvideli, da ne bodo zmogli do konca."

Katalonija Danielu Martinu
Sedemdnevna dirka po Kataloniji pa je pripadla Ircu Danielu Martinu. Zadnja, krožna etapa po Barceloni ni spremenila vrstnega reda na vrhu. Dobil jo je Belgijec Thomas De Gendt, ki je slavil pred Špancem Diegom Lopezom in Hrvatom Robertom Kišerlovskim. Simon Špilak je skupno končal na 34. mestu.

Coppi in Bartali: Pavlin deseti
Dirko Teden Coppija in Bartalija je dobil Italijan Diego Ulissi pred rojakom Damianom Cunegom in Kolumbijcem Rubianom Chavezom. Zadnjo etapo je zmagal Italijan Damian Caruso, član Adrie Mobil Simon Pavlin je bil deseti.

UCI WORLD TOUR                       
                                     
Gent-Wevelgem, 190 km:               
  1. P. SAGAN         SLK     4:29:10
  2. B. BOŽIČ         SLO       +0:28
  3. G. VAN AVERMAET  BEL         vsi
  4. H. HAUSSLER      AVS            
  5. J. A. FLECHA     ŠPA            
  6. M. LADAGNOUS     FRA            
  7. B. EISEL         AVT        isti
  8. S. VANDENBERGH   BEL            
  9. J. POPOVIČ       UKR            
 10. A. BIPKAZACOVA   KOS         čas
...
35. K. KOREN SLO 0:44

DIRKA PO KATALONIJI 7. ETAPA
Vendrell-Barcelona, 122,2 km: 1. T. DE GENDT BEL 2:45:42 2. D. LOPEZ ŠPA vsi 3. R. KIŠERLOVSKI HRV isti 4. M. SCARPONI ITA čas 5. S. DUMOULIN FRA +0:21 ... 99. S. ŠPILAK SLO 6:15 Končni vrstni red: 1. D. MARTIN IRS 29:02:25 2. J. RODRIGUEZ ŠPA +0:17 3. M. SCARPONI ITA 0:34 4. N. QUINTANA KOL 0:45 5. B. WIGGINS VB 0:54 ... 34. S. ŠPILAK SLO 8:06
Božič drugi na belgijski klasiki