Marko Baloh je DOS že osvojil med posamezniki, tokrat pa mu je uspelo še med dvojicami. Foto: Simon Maljevac
Marko Baloh je DOS že osvojil med posamezniki, tokrat pa mu je uspelo še med dvojicami. Foto: Simon Maljevac

Pred Rokom so dirko dobili še Jure Robič, ki je zmagal štirikrat, Marko Baloh in Christoph Strasser. Dirka je bila polna preobratov. Rok je začel na drugem mestu, za Avstrijcem Joachimom Ladlerjem pa je imel med 20 in 30 minutami zaostanka. Vmes je Roka prehitel še Thomas Ratschob, ki je kasneje dobil kazen. Na osmi časovni postaji v Šmarju pri Jelšah je Rok prevzel vodstvo. Ladler je padel v krizo in na koncu zaostal skoraj uro in pol. Tretji je bil Sandi Bayer.

Dirka je terjala nekaj odmevnih odstopov. Med drugim je moral s kolesa stopiti tudi Švicar Thomas Ratschob. Na najbolj vzhodnem delu trase letošnje Dirke okrog Slovenije, dolge 1.229 kilometrov, je pred sedmo časovno postajo v Moravcih odstopil Nemec Bernd Paul, ki je kolesaril na četrtem mestu. Po Moravcih je enako obvestilo prišlo še iz ekipe Švicarja Ratschoba, ki se je vodilnemu Ladlerju približal na dobrih sedem minut. Vzrok: Ratschob je trčil s spremljevalnim vozilom.

V kategoriji moških dvojic sta si Marko Baloh in Iztok Melanšek (Team Debitel) do Črnomlja nabrala več kot enourno prednost pred Tadejem Blatnikom in Urošem Komacem (Bicikel.com Extreme) in jo do cilja v Postojni, kamor sta prišla ob 10.39, zanesljivo zadržala. Med mešanimi dvojicami je zmagal TANteam, za katerega sta vozila Tanja Kavčič in Andrej Zaman.

"Že od začetka sva močno pritisnila na plin, saj sta nam bila Tadej Blatnik in Uroš Komac za petami. Na srečo sva štartala pred njima, kar pomeni določeno prednost. V današnji noči je bilo kar nekaj težav zaradi slabega vremena, vendar sva suvereno odvozila do konca. Marsikdo misli, da za zmago v konkurenci dvojic porabiš le pol moči glede na dirko posame znikov, vendar še zdaleč ni tako. Vesel sem, da je Iztok sprejel mojo ponudbo za skupno nastop in da sva uspešno oddelala tudi ta izziv," je povedal Baloh.