Jani Brajkovič bo imel na velikih dirkah pomoč kot še nikoli do zdaj. Foto: EPA
Jani Brajkovič bo imel na velikih dirkah pomoč kot še nikoli do zdaj. Foto: EPA
Jani Brajkovič in Borut Božič
Jani Brajkovič in Borut Božič sta poudarila izjemno sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO
Martin Hvastja in Grega Bole
Grega Bole pravi, da se po zdravstvenih težavah počasi vrača v formo. Foto: MMC RTV SLO
Koren v Francijo kot pomočnik
Brajkovič z visokimi cilji na Tour

"Vsa ekipa bo delala za Brajkoviča," je potrdil tudi kapetan ekipe, izkušeni Aleksander Vinokurov. Belokranjec, ki prihaja v vrhunsko formo v pravem času, cilja zelo visoko: "Imamo dobro ekipo, tako za ravninske etape kot tudi za preostala dva tedna. Lani smo imeli štiri kapetane, moštvo je bilo raztreseno. Letos bom veliko bolj zaščiten s strani klubskih kolegov. Menim, da bo precej lažje, potrebna pa bo previdnost v prvem tednu."

100 kilometrov vožnje na čas
Brajkovič meni, da je letošnji Tour veliko bolj uravnotežen kot zadnja leta. Nenazadnje bo skupaj s prologom kar 100 kilometrov vožnje na čas, ki bi morala njemu v primerjavi z glavnimi konkurenti prinesti nekaj sekund. "Na papirju bi mi to moralo ustrezati. Letos mi v vožnji na čas sicer ni šlo vse po načrtih, a sem prepričan da bom razen na prologu pridobil. Še posebej naporen bo zadnji kronometer, predzadnji dan dirke, ko bo potrebno maksimalno poganjati več kot uro."

Odločitev bo padla v Pirenejih
"Prvi teden bo potrebno biti previden, saj bo tam nekaj kratkih ciljnih vzponov, ki mi ne ustrezajo. Izgubiti moram čim manj sekund. Sledijo Alpe, kjer ne pričakujem večjih razlik. Te bodo nastale na prvem kronometru. Zmagovalca bodo dali Pireneji," meni Brajkovič.

Pod drobnogledom tri gorske etape
Še posebej bodo pod drobnogledom tri gorske etape. Enajsta se bo po treh napornih klancih končala z vzponom na La Toussuire. "Prevozil sem ga dvakrat. Ni ekstremno težak, se pa bo poznalo hribolazenje od prej. Tu ne pričakujem kakšne ekplozije," pravi Brajkovič. Vse pa bo drugače v Pirenejih. 16. etapa bo kraljevska z vzponom tudi na Aubisque in Tourmalet. "Tu bo šlo na nož," je prepričan Brajkovič. Cilj ne bo na vzponu, ampak v dolini, a Brajkovič meni, da se zaostanka v spustu ne bo dalo nadoknaditi. Dan pozneje bodo kolesarji "krvaveli" na ciljnem vzponu na Peyragudes, potem ko bodo že prej opravili z nekaj zahtevnimi klanci. "V obeh etapah bo šlo na vse ali nič," je še dodal Brajkovič.

Na Brajkoviča bo pazil tudi Božič
Brajkoviču bo v veliko pomoč rojak iz njegove ekipe Borut Božič. Novopečeni državni prvak bo poskušal do čim boljše etapne uvrstitve prvi teden, seveda pa bo njegova glavna naloga paziti na Brajkoviča. "Zelo dobro sodelujeva. V 99 odstotkih imava isto mnenje. Upam, da mu bom to pomoč lahko povrnil v Londonu," je o svojem dobrem prijatelju povedal Brajkovič.

Božič v zadnjem tednu ne bo silil v ospredje, če bo to zahtevalo preveč energije. Olimpijske igre bodo namreč že zelo blizu. Mojster šprinta Cavendish je že napovedal, da ga zadnji teden iz istega razloga najverjetneje ne bo več na Touru. "Lani sem bežal in izgubil orogmno energije. Letos bom na koncu bolj gledal, kaj se dogaja," je povedal Božič.

Bole bo pomagal Petacchiju in Scarponiju
Grega Bole
je imel letos veliko zdravstvenih preglavic, zato na Tour odhaja sproščeno. Njegova glavna naloga bo delovanje v "vlaku", ki bo pomagal šprinterju Alessandru Petacchiju in Micheleju Scarponiju.

Izrazita favorita Evans in Wiggins
Za Brajkoviča in Božiča sta izrazita favorita Toura Cadel Evans in Bradley Wiggins. Zadnji prihaja iz moštva Sky, ki je po Brajkovičevem mnenju najmočnejše in bo dalo dva izmed petih najboljših kolesarjev.

Koren v Francijo kot pomočnik
Brajkovič z visokimi cilji na Tour