Kolesarstvo
Tom Dumoulin
27-letni Tom Dumoulin je na ulicah Jeruzalema takole brzel zmagi naproti. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Dumoulin je takoj oblekel rožnato majico vodilnega. Foto: EPA
Jan Polanc
Jan Polanc je bil na 59. mestu najboljši Slovenec. Foto: EPA
VIDEO
Dumoulin na kronometru dr...

Dodaj v

Dumoulin v Jeruzalemu z zmago začel obrambo lovorike

V Izraelu še dve etapi
4. maj 2018 ob 16:32,
zadnji poseg: 4. maj 2018 ob 17:28
Jeruzalem - MMC RTV SLO, STA

Nizozemski kolesar Tom Dumoulin je dobil kronometer v Jeruzalemu, uvodno dejanje 101. dirke po Italiji, na kateri skupno zmago brani prav Dumoulin.

Dumoulin je 9,9-kilometrsko razgibano in tehnično zahtevno preizkušnjo, ki se je začela in končala ob obzidju t. i. starega mesta (Old City), prevozil v 12 minutah in dveh sekundah, s čimer je za dve sekundi ugnal Avstralca Rohana Dennisa in Belgijca Victorja Campenaertsa.

Padec Frooma na ogrevanju
Britanec Chris Froome, ki lovi edino še manjkajočo zmago na treh največjih dirkah, je z zaostankom 37 sekund osvojil 21. mesto. Froome je na ogledu trase oziroma ogrevanju padel in utrpel odrgnine, ki pa niso bile tako hude, da bi mu preprečile nastop. To ni bil edini padec na ogrevanju, Bahrain Merida je namreč pred začetkom ostala brez Konstantina Sivcova, zmagovalca letošnje Dirke po Hrvaški, ki bi moral biti glavni pomočnik kapetana ekipe Domenica Pozzoviva v gorskih etapah.

Dumoulin odgovoril ljudem, ki so spraševali, kako je pripravljen
"Videl sem, da se ljudje sprašujejo, kako sem pripravljen, saj me letos praktično niso videli. Sam sem vedel, da sem dobro pripravljen, a nisem bil prepričan, da kronometer lahko dobim. Zmaga je lepa, dosegel sem vse, kar sem si želel. Zadovoljen sem tudi, da so nekateri lovci na skupno zmago kar lepo zaostali. A to seveda ne pomeni prav ničesar. Kronometer mi je ustrezal, bil je zahteven, dirka pa se bo odločala drugje. Je pa vsekakor dobro za mojo glavo in če je ta prava, tudi noge bolje tečejo. Majico vodilnega je lepo imeti, a težko zadržati. Zato je ne načrtujemo braniti vsak dan. Dirka je namreč zelo dolga. Ni nujno, da bom majico odnesel v Italijo, saj so na voljo bonifikacijske sekunde, pravih sprinterjev pa tukaj ni,"
je povedal Dumoulin.

Jan Polanc 59.
Od treh Slovencev je bil najboljši Jan Polanc na 59. mestu (+0:56). Matej Mohorič je bil 79. (+1:03), Domen Novak pa 170. (+1:54).

V soboto od Hajfe do Tel Aviva
V Izraelu bosta v soboto (Hajfa-Tel Aviv) in nedeljo (Beeršeba-Ejlat) še dve etapi, nato pa se bo karavana preselila v Italijo, na Sicilijo. 
Jeruzalem, kronometer, 9,9 km:     
 1. T. DUMOULIN    NIZ    12:02
 2. R. DENNIS     AVS    +0:02
 3. V. CAMPENAERTS   BEL    0:02
 4. J. GONCALVES    POR    0:12
 5. A. DOWSETT     VB     0:16
 6. P. BILBAO LOPEZ  ŠPA    0:18
 7. S. YATES      VB     0:20
 8. M. SCHACHMANN   NEM    0:21
 9. T. MARTIN     NEM    0:27
 10. D. POZZOVIVO    ITA    0:27
 ...                  
 21. C. FROOME     VB     0:37
 59. J. POLANC     SLO    0:56
 79. M. MOHORIČ     SLO    1:03
170. D. NOVAK      SLO    1:54
A. V.
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 04.05.2018 ob 17:48
Froome je na ogledu trase oziroma ogrevanju padel

Inhalator mu je padel med špice
chelsea99
# 04.05.2018 ob 16:47
Aha, Froomov doping je pa kar pod preprogo ...
champions
# 04.05.2018 ob 16:44
Letos bo pa Froome videl čemu se reče borba. Bravo Tom.
sumtb
# 04.05.2018 ob 17:43
Giro v Izraelu na kateremu vozi dopingiranec ki ga sistem procesira zdaj že 8 mesecev.

Tule je prav toliko pravice kot kot pride Janković na levičarska sodišča.
rokers
# 04.05.2018 ob 17:13
Zanimivi rezultati na dokaj zanimivi trasi, z manj gledalci, kot bi se lahko pričakovalo. Prva dva seveda pričakovano in napovedano, čeprav sem mislil, da bo Tom prehitel Dennisa za kaj več. Naprej pa razlike za tako kratko traso, kar velike, nekatere celo zelo velike. Froome in Lopez, ki sta precej zaostala, sta oba padla na ogledu proge zato taki zaostanki. Precej zaostal tudi Aru, odlično Yates in Pozzovivo (ki je res v dobri formi, letos lahko celo naredi kaj več kot 6 mesto lani). Dumoulin bi verjetno rad izgubil majico, a mu ne bo uspelo, kar tako:) Jutri bo skoraj zagotovo šprint glavnine (en redkih), tako da majico lahko izgubi le če se mu kaj zgodi, v nedeljo pa so možni eshaloni, a več ali manj tudi šprint glavnine, kjer mora bit v ospredju. no sej verjetno bodo delale bolj ekipe sprinterjev, ki jih ni veliko, bo pa zagotovo na Siciliji v torek skušal spustit pobeg, ki bo pobral tudi roza majico. Razlike med favoriti za top10:
1.Dumoulin
2.Yates 20sek
3.Pozzovivo 27sek
4.Betancour 28sek
5.Pinot 33sek
6.Froome 37sek
7.Formolo 40sek (isto Ullissi in Poels)
8.Chaves 46sek
9.Bennet 49sek
10.Aru 50sek
11.Lopez 56sek
12.Woods 1:02
13.Meintjes 1:08
14.Gessink 1:09
15.Roche 1:14

Giro ni bil nikoli nakljonen SKYevcem, ne Froomu. Froome je prvič končal giro na začetku kariere okoli 40 mesta, kasneje je bil iz dirke izključen ker se je na Mortirolo vlekel, potem ko je prišel Wiggo na giro je odstopil, Landa isto, ter lani isto Thomas, pa tudi Portu ni uspelo. Giro je ponavadi manj predvidljiv od TdFja in bo je težjo kontrolirat dirko, tako da bo SKY kljub vsej pregovorni premoči imel težave.

Jutri pa klasičen šprint, drugače res ne more bit, ker imajo šprinterji malo prilik. Dobrih šprinterjev za razliko od lani je precej manj, glavni favorit pa verjetno Viviani, Mohorič bo delal za Bonifazia, lahko kaj rata Modolu, neveran je še Van Poppel, ter Nizzolo in Mareczko.
luxmundi
# 04.05.2018 ob 18:35
Bravo Dumoulin. Na kronometrih za klaso boljši od vseh favoritov. Bo pa zanimivo, kako bo vozil na Zoncolan in druge zahtevne vzpone. Lani je vsekakor dokazal, da zmore ne samo slediti tempu, ampak lahko tudi nevarno napade (no, če ga ravno ne tišči na potrebo haha)
Bubi
# 04.05.2018 ob 21:22
Beslic

Zato ker naši ne dajo €...
Sicer pa so se pred leti etape že začenjale/končevale v Sloveniji.
ElTorro
# 04.05.2018 ob 21:22
Vprašaj Izraelce, koliko so plačali organizatorjem za to.....
JoshauBoy
# 04.05.2018 ob 19:25
Jaz si bom sele danes vzel cas in preucil traso (pa potem morda napisal favorite za top 10 hah), vidim pa, da je nas rokers fajn napaljen za dirko :) ... super!

Kolesarju v mojem avatarju pa danes eno prvo mesto ni zadostovalo, je moral doseci kar dve prvi mesti - me veseli. Morda sem pricakoval da bo George Bennett odpeljal nekoliko hitreje, ker ga sam nekako pricakujem v resni borbi za stopnicke skupno - ce ne bo zadnji teden popustil. Casov Frooma in Lopeza danes nekako ne moremo ovrednotiti, kot je ze rokers zapisal.
profich
# 04.05.2018 ob 16:56
Froome slabši tudi zaradi posledic padca, definitivno pa sta zmagovalca dneva poleg Domoulina še Pozzovivo in sploh Yates.
ungarn
# 04.05.2018 ob 21:27
5,3mio za 3 etape.
Bubi
# 04.05.2018 ob 17:35
Pozzo pa Yates res neverjetno, glede na to da gre za hribolazca brez nekih TT sposobnosti.
skoro84
# 05.05.2018 ob 09:34
Dirka bo spektakularna, če ne bo "politične korektnosti", kakor je bilo lani. Spomnim se, ko je Dumoulina prijelo na wc, na najbolj ključni točki gira, ko se je res vse lomilo in namesto napada ostalih tekmovalcev, se je začelo čakanje in obračanje za ubogim Tomom. Zame največja katastrofa lanskega kolesarjenja. Potrebujemo staro zdravo tekmovalnost, kjer se kaznuje vsako napako nasprotnika, ker je sreča del tega športa od vedno. Predrta guma, padec, vročinska in prehrambena kriza, negotovost pri spustih in ostali mehanični problemi, so sestani del tega športa in prav je, da nasprotniki izkoristijo možnost napada, ko se kaj takega zgodi, predvsem vodilnemu v seštevku!!
rokers
# 05.05.2018 ob 08:02
Res Nizzola ni. Škoda, da so se letos ekipe odločile, da ne bodo vzele več šprinterjev - zasedba le teh je zagotovo najslabša odkar pomnim, le npr lani na vuelti je bila konkurenca še slabša. Pač trasa jim ni najbolj primerna, ampak sej tudi na TdFju ne bo preveč priložnosti za hitra kolesa. Imam občutek, da je le Quickstep dovolj močna in pripravljena za kontrolirat šprinterske etape (delno Lotto NL Jumbo in EF), zaradi tega pričakujem še manj šprintov kot bi jih lahko bilo. Danes zagotovo prvi favorit Viviani, kajti ima tudi super vlak, ko bo kak bolj kaotičen šprint pa lahko preseneti tudi Mohorič.

Še ena misel glede skupnega: začelo se je kar z velikimi razlikami, kar prinaša v igro še več napadalnosti, še bolj zanimivo dirko - če bo Froome zmagal s tako razliko, bi rekel obratno, da to lahko uniči dirko, tako bo to še boljše za spektakel: Aru in Lopez imata velik zaostanek in se zavedata, da bosta na naslednjem kronotu izgubila okrog 3min, zato bosta morala napadat ob vsaki priliki. Froome je v bistvu prvič v karieri ko ni najboljši v kronotu izmed resnih favoritov za skupno, tako da bomo mogli videt Frooma in SKY prvič v napadu, ne le obrambni poziciji. Tudi on se zaveda, da lahko v Roveretu na kronotu izgubi tudi minuto, kar mora prinest noter v hribih. Mislim, da nas zaradi tega in precej zanimive trase, čaka še veliko veliko napetega boja...

Lep giro vsem (ja Joshau sem napaljen, kot se za giro spodobi - to mi je najlepša dirka: lep ambient (od tega tudi na severu veliko poznam), bolj razgibana trasa kot na TdF, je bolj zanimiv tudi zaradi spremenljivega vremena (od vročine do snega), ter seveda si vedno ogledam kako etapo v živo). Pa še v primernem času je: zjutraj lahko kolesariš, plezaš, popoldne si ogledaš dirko - TdF: je pač v času dopustov in ni vedno prilike si ga ogledat. Je pa bil TdF zadnjih dvajset let zelo predvidljiv (4x Froome, 7x Armstrong, 2x Conti, še prej 5x Indurain), pri giru skoraj nikoli ne veš.
Alek
# 04.05.2018 ob 17:52
@rokers Nizzola ni na giru, mogoče bi tem, ki si jih naštel dodal še Sama Bennetta in Debusscherea, je pa šprinterska zasedba zelo slaba, definitivno prvi favorit Viviani. Škoda, da ni na giru Mezgeca, ki se mu letos dobro vrtijo noge.
drop dead
# 04.05.2018 ob 19:51
Tut Pinot je odpeljal odlično glede na njegove rezultate na ITT v preteklosti. Res upam da se uspe borit za zmago.
Alek
# 05.05.2018 ob 12:17
Tudi meni osebno je Giro najlepša, najzanimivejša dirka, mam pa nekak občutek, da bo Froom pogorel na celi črti, ker giro ni dirka zanj in zaradi afere, ki mu visi nad glavo. Zagotovo bo lepo sprejet ob cestah, tako kot je bil Conti, ki se po tistem ni nikoli več skup sestavil.
rokers
# 05.05.2018 ob 09:53
skoro: ne tega pisat boš zminusiran! jst sem lani rekel, da je bilo prav, da se ga nekaj malega čaka, če je kaka nesreča, potem pa gas. Sej no, čakali so ga nekaj, potem pa napadli, lahko prepozno. A to ni bilo ključno: če bi lani prej sodelovali Pinot, Quintana in Nibali bi ga lahko na zadnjih dveh hribovskih etapah še bolj distancirali kot so ga.
Mislim, da je prav, da se čaka ko je kaka nesreča (za katero ni kriv eden izmed favoritov), ko se ne gre na polno. Meni se je zdelo dosti bolj sporno nečakanje SKYa pri padcu pred Blockhausom (krivda motorista, ne pa SKYevih), kot pa ne-čakanje Dumoulina po potrebi.
Bolek
# 05.05.2018 ob 08:34
Avtor članka bi lahko vsaj na začetku članka napisal, da gre tu za Giro d'Italia, saj tudi njegovega imena in priimka nihče na prevaja, če ga napiše v tujem jeziku.
Anfield1892
# 06.05.2018 ob 00:22
Dirka po Italiji? Izrael? Kako se v komentar prilepi smeška, ki ponazarja bruhanje?
Alek
# 05.05.2018 ob 12:18
So pa mene včeraj pozitivno presenetili Yates, Ponzo in Betancour
leond
# 04.05.2018 ob 22:47
Sem pa izredno presenečen nad obiskanostjo TDY, ki tudi poteka zdaj.
Tuemsi
# 04.05.2018 ob 17:44
Domoulin je baje ze danes Quintani poslal vrecko z doloceno vsebino :)
Mate1234567890
# 04.05.2018 ob 17:01
Začetek dirke v Izraelu, to ni za nikamor. Pa na samo ena, kar tri etape. SRAMOTA
[MOD]Beslic
# 04.05.2018 ob 20:50
Zakaj pa mi ne bi imeli etape ne Giru, če ima lahko Izrael :/
Kazalo