Philippe Gilbert je novi svetovni prvak na cestni dirki. Nasledil je Marka Cavendisha in končno upravičil vlogo favorita, ki jo je imel v zadnjih letih na tovrstnih preizkušnjah. Foto: Reuters
Philippe Gilbert je novi svetovni prvak na cestni dirki. Nasledil je Marka Cavendisha in končno upravičil vlogo favorita, ki jo je imel v zadnjih letih na tovrstnih preizkušnjah. Foto: Reuters
Philippe Gilbert
Belgijci so daleč najuspešnejši na cestnih dirkah. Pred Gilbertom je bil zadnji njihov prvak Tom Boonen leta 2005. Foto: Reuters
Borut Božič
Borut Božič je bil tokrat od Slovencev še najboljši. Foto: Marjan Kelner

Ampak še enkrat se je pokazalo, da se kar čez noč ne da, v kolesarstvu pa sploh ne. Ne bom se izgovarjal na padec, saj sem prepričan, da tokrat vsaj sam nisem bil pripravljen za kaj več. Vsekakor bi bil še nekaj časa v pomoč Borutu, prav dolgo pa ne.

Grega Bole
Philippe Gilbert in Tom Boonen
Philippe Gilbert in Tom Boonen sta skovala zmagovito taktiko. Foto: Reuters
Gilbert zasluženo do naslova prvaka

30-letni Belgijec, specialist za enodnevne klasike, je 1.500 metrov pred ciljem ob zadnjem vzponu na sloviti Cauberg silovito potegnil in si privozil neulovljivo prednost približno 100 metrov, tako da je že precej pred ciljem zmagoslavno dvignil roke v zrak. Nekaj podobnega kot predtem slovenski junak dneva Matej Mohorič, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci.

Žal se Slovencem med člani ni niti približno uspelo približati takemu dosežku. V zaključni štirideseterici ni bilo niti enega. Še najbližje je bil zadnji skupini Borut Božič (na koncu 82.), potem ko je skupinski padec 50 kilometrov pred ciljem "raztreščil" glavnino na koščke, zadaj so ostali ujeti tudi Slovenci z izjemo Božiča. Luka Mezgec je nekoliko bolj prišel v ospredje, ko je bil v skupini ubežnikov z Albertom Contadorjem na čelu ob koncu petega kroga, a nato odpadel.

Hvastija: Treba je gledati naprej
"Še vedno sem prepričan, da smo se v danih razmerah pravilno lotili tega nastopa. Vse do padca smo lahko računali skorajda na celotno ekipo za zaključek dirke. Takrat je bilo do konca še več kot uro dirkanja. Padec je preprečil, da bi se denimo najmanj Brajkovič in Bole vsaj poskušala priključiti in Božič ne bi ostal povsem sam. Po padcu smo hitro videli, kje smo, sploh ko je Borut upehal. Ni kaj, s tem, kar smo napravili, nikakor ne moremo biti zadovoljni, treba pa je gledati naprej," je ocenil slovenski nastop za Val 202 selektor Martin Hvastija.

Bole: Nisem bil pripravljen za kaj več
Grega Bole
je ob tem dodal: "Vsekakor je razplet pri vrhu pričakovan, sam sem si želel vsaj ob koncu popraviti vtis te sezone. Ampak še enkrat se je pokazalo, da se kar čez noč ne da, v kolesarstvu pa sploh ne. Ne bom se izgovarjal na padec, saj sem prepričan, da tokrat vsaj sam nisem bil pripravljen za kaj več. Vsekakor bi bil še nekaj časa v pomoč Borutu, prav dolgo pa ne."

Božič bi bil najraje tiho
"Če bi bil lahko, bi bil zdaj najraje tiho. To ni bil moj dan. Nekaj časa sem si le dopovedoval, da bo šlo. Toda ko se je ritem v zadnjih dveh krogih zares dvignil, enostavno ni šlo. Bom povsem odkrit, tudi če bi bila denimo Jani in Grega skupaj z mano, bi danes pobudo zagotovo prepustil njima in to vam pove vse. Očitno je dolga in naporna sezona opravila svoje," pa je povedal Božič.

Hagen je zaostal kar štiri sekunde
Po pričakovanjih se je vse na 267 km dolgi dirki z desetimi krogi začelo razpletati v zadnjih dveh krogih z zaključnim 1,2 kilometra dolgim in do 5,8-odstotnim vzponom na Cauberg. Glavnina je približno 25 kilometrov pred ciljem ujela ubežnike, Gilbert pa je na koncu imel prednost štirih sekund. Drugi je bil Edvald Boasson Hagen, tretji pa Alejandro Valverde.

"Samozaupanje in trening sta se obrestovala"
"Že od leta 2006 se poskušam dokopati do naslova. Tako rekoč sem bil vsako leto med favoriti, a se mi reči niso poklopile. In če bi kdo sredi poletja rekel, da bom letos svetovni prvak, mu marsikdo ne bi verjel. A jaz sem bil prepričan o sebi, trdo sem treniral, vedel sem tudi, da mi trasa letošnjega prvenstva ustreza. Samozaupanje in trening sta se mi obrestovala, zdaj bom končno nosil mavrično majico," je povedal veliki zmagovalec v cilju, potem ko je le v nekaj tednih sezono razočaranj spremenil v zmagoviti podvig.

Zlasti ni pozabil na Leukemansa
Odločilna akcija mu je uspela sredi zadnjega vzpona. "Proga je tako rekoč ista kot na dirki Amstel Gold Race, ki sem jo dobil lani in predlani. Z nje nimam le lepih spominov, ampak tudi izkušnje, te pa so mi danes prišle še kako prav. Vedel sem, kdaj napasti, seveda pa ne smem pozabiti tudi na ekipo, ki je opravila veliko delo. Tu bi izpostavil predvsem Bjorna Leukemansa," je dodal Gilbert, ki je z ekipo tako rekoč ves čas nadzoroval dirko. Tudi ob napadu Španca Alberta Contadorja, zmagovalca Vuelte, je sestavil ubežno skupino, s katero pa v svojih ciljih ni uspel. Prav tako kot še nekateri odlični kolesarji (Bradley Wiggins, Mark Cavendish, Chris Froome ...), ki cilja niso niti videli.

Cavendish odnehal 140 km pred ciljem
Branilec naslova Cavendish je že precej pred ciljem spoznal, da mu tokratna proga pač ne ustreza, in po približno 140 kilometrih dirke pokopal upe britanskih navijačev. Je pa zato vseeno doživel posebno prigodo. Več o tem tukaj.

Svetovno prvenstvo, Valkenburg:       
Člani, cestna dirka, 267 km:          
  1. P. GILBERT          BEL   6:10:41
  2. E. BOASSON HAGEN    NOR     +0:04
  3. A. VALVERDE         ŠPA      0:05
  4. J. DEGENKOLB        NEM       vsi
  5. L. BOOM             NIZ          
  6. A. DAVIS            AVS          
  7. T. VOECKLER         FRA      isti
  8. R. NAVARDAUSKAS     LIT          
  9. S. HENAO            KOL          
 10. O. FREIRE           ŠPA       čas
...
82. B. BOŽIČ SLO 2:53
115. J. KOCJAN SLO 8:55

Odstop: Koren, Brajkovič, Bole, Kump,
Mezgec.

Ampak še enkrat se je pokazalo, da se kar čez noč ne da, v kolesarstvu pa sploh ne. Ne bom se izgovarjal na padec, saj sem prepričan, da tokrat vsaj sam nisem bil pripravljen za kaj več. Vsekakor bi bil še nekaj časa v pomoč Borutu, prav dolgo pa ne.

Grega Bole
Gilbert zasluženo do naslova prvaka