Jan Polanc je postal drugi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji, kar mu je prineslo tudi zmago v glasovanju za ime tedna na Valu 202. Foto: EPA
Jan Polanc je postal drugi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji, kar mu je prineslo tudi zmago v glasovanju za ime tedna na Valu 202. Foto: EPA
Hvastija: Polanc je za velike dirke, ne za vaške veselice
Zgodovinska etapna zmaga Polanca na Giru

njegovi novi zmagi: postal je ime tedna na Valu 202.

23-letni slovenski kolesar je na peti etapi letošnje Dirke po Italiji presenetil z etapno zmago in oblekel še modro majico najboljšega hribolazca. Modro majico je v soboto sicer moral sleči, je pa trenutno kar tretji v razvrstitvi mladih kolesarjev, kar mu tudi veliko pomeni.

Prost dan je izkoristil za krajši kolesarski "izlet". "V nedeljo smo prišli v hotel šele ob 23. uri in šli pozno v posteljo. Kakšno uro ali uro in pol sem bil na kolesu, imel samo novinarske obveznosti, masažo ... Čim bolj sem poskušal odmisliti vse skupaj in se sprostiti," je za Val 202 opisal ležeren ponedeljek.

"Nisem si poškodoval le rame, ampak tudi koleno. Vsak dan gre na bolje. Sem vodilni in tekmeci mi morajo ukrasti sekunde. Nobene odločitve še ni bilo na letošnjem Giru, vseeno pa je vedno dobro biti vodilni," je o poškodbi, ki jo je ob padcu v ciljnem šprintu staknil v četrtek, povedal Alberto Contador, ki je prost dan izkoristil tudi za trening vožnje na čas. Skoraj 60 km dolg kronometer (Treviso-Valdobbiadene) bo v soboto, španski as pa bo spremenil položaj na kolesu, da bo čutil čim manj bolečin v ramenih.

Ozračje v ekipi Lampre je odlično, saj je etapno zmago slavil tudi Diego Ulissi. Je Polančev status v ekipi zaradi zmage v peti etapi kaj drugačen? "Ne. Ve se, za koga je treba delati. Nimam nič drugačne vloge, seveda pa je ekipa zadovoljna. Zmaga v prvem tednu je tisto, kar si vsak želi, saj si preostala dva tedna lahko bolj sproščen."

Da bo dirkal na italijanskem krogu, je Polanc izvedel zadnji hip. "Pet dni pred začetkom dirke! Najprej sem bil kar malo jezen, ker tega nisem imel v načrtu in sem imel druge cilje, a potem pač greš in izkoristiš vsako priložnost."

Ga je morda v peti etapi do zmage gnala prav ta jeza? "Ne, mislim da ne, je pa res, da sem se dan pred to etapo malce slabše počutil in sem si rekel, da bi šel najraje domov. A sem to slabo voljo spremenil v večjo motivacijo in sklenil, da nekaj naredim. Šel sem v beg in se je izšlo."

V skupni razvrstitvi je Jan Polanc na 31. mestu, bil pa bi višje, če si ne bi v drugi etapi zaradi padca nabral večjega zaostanka. "Iz dneva v dan napredujem v skupni razvrstitvi. Za menoj je zelo zanimiv in zelo težak teden. Lani, se mi zdi, Giro prvi teden ni bil tako zahteven."

Obetaven slovenski kolesar ni edini, ki tako razmišlja. Številni v karavani pravijo, da je Giro po zahtevnosti celo prehitel Tour de France.

Skupni vrstni red po 9. etapi:        
  1. A. CONTADOR      ŠPA     38:31:35
  2. F. ARU           ITA        +0:03
  3. R. PORTE         AVS         0:22
  4. M. LANDA         ŠPA         0:46
  5. D. CATALDO       ITA         1:16
  6. R. KREUZIGER     ČEŠ         1:46
  7. G. VISCONTI      ITA         2:02
  8. R. URAN          KOL         2:10
  9. D. CARUSO        ITA         2:20
 10. A. AMADOR        KOS         2:24
 ...                                  
 31. J. POLANC        SLO        20:15
 80. G. BOLE          SLO      1:04:32
153. L. MEZGEC        SLO      1:52:19
                                      
Hvastija: Polanc je za velike dirke, ne za vaške veselice
Zgodovinska etapna zmaga Polanca na Giru