Fabian Cancellara je v nedeljo slavil zmago na Dirki po Flandriji, ki jo imajo številni za največjo enodnevno kolesarsko dirko na svetu. Foto: EPA
Fabian Cancellara je v nedeljo slavil zmago na Dirki po Flandriji, ki jo imajo številni za največjo enodnevno kolesarsko dirko na svetu. Foto: EPA

Za Dirko po Flandriji bodo skorajda vsi, ki so kadar koli nastopili na tej preizkušnji, vedno našli samo najlepše besede. Švicar Fabian Cancellara je včeraj na flamskih cestah pisal tudi zgodovino. Zmagal je že pred tremi leti, ko je tudi bila velikonočna nedelja, lani so ga s prizorišča odpeljali z zlomljeno ključnico, tokrat se je vrnil kot zmagovalec. Belgijec Tom Boonen ni imel te sreče. Trikrat je dobil Flandrijo, včeraj je sledil Švicarjevemu lanskemu zgledu in predčasno končal v bolečinah, ležeč na prašnem domačem asfaltu. Prav Boonen s poškodbami v tem letu nima in nima sreče.

Množica kolesarskih navdušencev se kljub vsem dopinškim aferam na spomladanskih klasičnih dirkah ni razredčila. Ob progi je običajno več kot pol milijona obiskovalcev. Po dveh preizkušnjah v flamskem delu Belgije bo v nedeljo podobno tudi na trasi med Parizom in Roubeixom. Sledila bo selitev na prizorišče zadnjega svetovnega prvenstva, v Valkenburg, sklepni del bo tudi tokrat v valonskem, torej francoskem delu Belgije, ko nam bo tretji teden v tem mesecu ponudil najprej Valonsko puščico in nato za konec še mater vseh dirk, najstarejšo od Liegea do Bastogna in nazaj.

Giro z malce slovenskim pridihom
V tem delu leta bodo specialisti za večetapne dirke, kot sta pri nas Jani Brajkovič in Simon Špilak, nastopali na svojih izzivih. Že danes se začne dirka po Baskiji, sledila bo še preizkušnja po Romandiji, maj pa bo znova zapisan Giru, ki bo letos skorajda znova pri nas in se bo zaustavil na prelazu Predel. Letošnje leto prinaša tudi stoto izvedbo Toura v juliju.

Ob vsem so v karavani še številni slovenski kolesarji, saj ne pomnimo, da bi jih bilo toliko v tujih majicah kot letos. Sredi poletja se bo slovenski tujski legiji priključil še obetavni Jan Polanc, ki bo odšel k Lampreju.

V nedeljo domači začetek sezone
Vsi najboljši v domačih klubih bodo v nedeljo le dočakali tudi krst na domačih dirkah v tej sezoni. Šenčur bo namreč po letih kriterijev ponudil enodnevno preizkušnjo, ki je tudi v koledarju mednarodne zveze. In prav to so preizkušnje, kjer se kalijo bodoči asi, ki bodo v beli kruh kolesarstva žal tudi morali ugrizniti na tujem.

Dare Rupar, Športna zgodba, Val 202