Primož Roglič je to sezono blestel v vožnji na čas, na Giru je celo dobil kronometer, tako da je pričakovano dobil nagrado za najboljšega slovenskega kolesarja v letu 2016. Foto: Reuters
Primož Roglič je to sezono blestel v vožnji na čas, na Giru je celo dobil kronometer, tako da je pričakovano dobil nagrado za najboljšega slovenskega kolesarja v letu 2016. Foto: Reuters
Roglič po odlični sezoni postal kolesar leta

27-letni Primož Roglič, naslednik Simona Špilaka z nagrado kolesar leta, je v svoji prvi sezoni v svetovni seriji navdušil zlasti na Dirki po Italiji, saj je zmagal na kronometru. Nobenemu Slovencu prej ni uspelo dobiti vožnje na čas na eni izmed treh tritedenskih dirk. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je bil 10., na evropskem prvenstvu v Franciji sedmi. Roglič je tudi najvišje uvrščeni Slovenec na UCI-jevi lestvici.

"V posebno čast si štejem. Brez ljudi, ki me spodbujajo in verjamejo vame, mi ne bi uspelo. Veselim se dela v prihodnje in upam, da jo še kdaj dobim. Sezona je bila dolga, prva med elito. Na vse gledaš drugače. Dirka po Algarveju je bila prelomna, ko sem videl, da lahko vozim z najboljšimi. Potem pa Giro, drugo mesto in zmaga," se je na nagrado in sezono ozrl Roglič.

22-letna gorska kolesarka Monika Hrastnik je nagrado prejela za naslov evropske podprvakinje v spustu. Od zlata je bila oddaljena le dobre tri desetinke. Trenutno je 17. na lestvici Mednarodne kolesarske zveze v spustu in 13. v štirikrosu.

Nagrade za posebne dosežke na področju gorskega kolesarstva je dobil Mitja Ergaver, svetovni prvak v štirikrosu in drugi na lestvici UCI v tej disciplini. Miha Čeh, mladi tekmovalec na BMX-u, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka v kategoriji do 8 let, je prejel priznanje za dosežek in spodbudo za nadaljnje delo. Odbor za gorsko kolesarstvo je podelil še priznanje za dosežke in prispevek h gorskemu kolesarstvu letos tragično umrli Zarji Černilogar.

Odbor za cestno kolesarstvo je nagrado za posebne dosežke podelil članoma mladinske reprezentance Jaki Primožiču, ki je na svetovnem prvenstvu v Katarju osvojil osmo mesto v kronometru, na prvem mestu je končala sezono na lestvici Procyclingstats med mladinci, in Tadeju Pogačarju, dobitniku brona na letošnjem EP-ju ter zmagovalcu dirke Giro del Lunigiana, ter Luki Piberniku za etapno zmago na dirki Eneco Tour za svetovno serijo, ter edini slovenski ženski profesionalni ekipi BTC City Ljubljana.

Najboljši ekipi leta sta postali Črn Trn med gorskokolesarskimi zasedbami ter Adria Mobil med cestnimi.

Najboljši parakolesar leta 2016 je postal Primož Jeralič, ki je bil na letošnjih paraolimpijskih igrah 10. na cestni dirki in v kronometru.

Kolesarska zveza je nad slovensko prestolnico podelila še nagradi za najboljša amaterska kolesarja, to sta postala Andrej Žavbi in Ajda Opeka.

Posebno zahvalo za dolgoletno delo na KZS-ju je dobila Tonka Švajger.

Roglič po odlični sezoni postal kolesar leta