Kolesarstvo
Nairo Quintana in Alejandro Valverde sta prost dan izkoristila za trening kronometra. Foto: EPA
Simon Yates je prepričan, da na Vuelti ne bo doživel usode iz zadnjega tedna Gira. Foto: EPA

Dodaj v

Quintana: Kritike me ne bolijo, me pa včasih noge

Yatesa čaka težka naloga v zadnjem tednu
10. september 2018 ob 19:16
Torrelavega - MMC RTV SLO

V torek se začenja zadnji teden Dirke po Španiji. Najboljše štiri kolesarje loči manj kot minuta, na sporedu pa so še kronometer in tri gorske etape.

Simon Yates ima 26 sekund naskoka pred Alejandrom Valverdejem, tretji je Nairo Quintana, ki zaostaja 33 sekund. Na četrtem mestu je kapetan Astane Miguel Angel Lopez s 43 sekundami zaostanka. Ekipa Movistar ima dva aduta v igri za skupno zmago in to bi lahko bila velika prednost.

Quintana je pred dvema letoma dobil znameniti vzpon na jezera Covadonge, v nedeljo pa je na kraljevski etapi Vuelte izgubil nekaj dragocenih sekund. "Ne skrbi me za čas, ki sem ga izgubil na kraljevski etapi, sem pa konkurenci prepustil nekaj časovnih bonifikacij, česar ne maram. Kritike me ne bolijo, me pa včasih noge. In prav zato nisem napadal. V preteklih sem nekajkrat napadel, letos še nisem. Vseeno mislim, da je v zelo dobri formi," je poudaril Quintana, ki želi po razočaranju na Dirki po Franciji popraviti vtis.

Veteran Valverde se zaveda, da ni Miguel Indurain
Valverde si je privozil že pol minute bonifikacij, v zadnjem kilometru vedno šprinta. "Naša ekipa želi zmagati na Vuelti. Ne pogovarjamo se o tem, kdo je kapetan ekipe. Mislim, da smo v idealnem položaju. Realno gledano smo štirje v igri za skupno zmago, kar nekaj nevarnih kolesarjev je odpadlo na zadnjih treh gorskih etapah. V zadnjem tednu lahko zelo hitro nastopi slab dan, zato je ključno, da imamo dve železi v ognju," je pojasnil 38-letni Valverde.

V torek je na sporedu kronometer v Torrelavegi. Vodilni kolesarji v skupnem seštevku niso ravno specialisti za vožnjo na čas. "Zavedam se, da nisem Miguel Indurain. Torej si bom težko privozil veliko prednost pred tekmeci za skupno zmago. Poznam traso in mislim, da bi si lahko privozil nekaj prednosti pred tekmeci," je dodal španski veteran.

Yates pogorel v zadnjem tednu Gira
Yates je bil na najboljši poti do zmage na letošnji Dirki po Italiji. Rožnato majico je nosil do predzadnje gorske etape, ko je silovito napadel Chris Froome. Yates je popolnoma omagal na vzponu na Finestre in izgubil več kot pol ure.

"Počutim se zelo dobro. Nisem preveč utrujen. Najprej je na vrsti kronometer, odločilni pa bosta petkova in sobotna etapa v Andori," je bil kratek Yates.Skupni vrstni red po 15. etapi:   
 1. S. YATES      VB  64:13:33 
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +0:26 
 3. N. QUINTANA    KOL    0:33 
 4. M. A. LOPEZ    KOL    0:43 
 5. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:29 
 6. E. MAS       ŠPA    1:55 
 7. T. PINOT      FRA    2:10 
 8. R. URAN      KOL    2:27 
 9. I. IZAGIRRE    ŠPA    3:03 
 10. E. BUCHMANN    NEM    3:15 
 ...                  
146. L. MEZGEC     SLO  3:29:57 
147. L. PIBERNIK    SLO  3:31:50 
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
Glas_razuma
# 10.09.2018 ob 19:41
V preteklih sem nekajkrat napadael, letos še nisem. Vseeno mislim, da je v zelo dobri formi," je poudaril Quintana

Dajmo prebrat za sabo.
_runis_
# 10.09.2018 ob 19:25
realno povedano, ni samoumevno d bi kolesar lahko ves čas napadal
mstrgar1
# 11.09.2018 ob 14:53
Večina pobčkov tuki gor se ne zaveda, da je napasti eno, držati tempo in it 20+ minut v rdeče pa neka druga zgodba. Mal se na kolo vsest in pognat na bližnji hrib, niti ne rabte iskat epshih prelazov.. Spoznanje bo prišlo zelo, zelo hitro.
mstrgar1
# 11.09.2018 ob 14:51
Da je Quntana med favoriti na vseh GTjih, mene to ne čudi. Fant je nekajkrat v preteklosti pokazal predstave, ki so najbolj spomnjale na Pantanijeve fure in take stvari se ljudem vtetovirajo v možgane. Tega se ne pozabi in zato je vedno novo upanje, da ga bo na enem GTju ponovno razgonilo na klancih.
janipapillon
# 11.09.2018 ob 21:33
Itak je vse vezano na glavo.
Ne le mentalno. Ti zapišem primer:
še danes mnogi trenerji (tudi v medicini izobraženi znanstveniki) pripisujejo utrujenost pri stopnjevanju obremenitve mlečni kislini (nezmožnost stopnjevanja ali zadrževanja v visokem anaerobnem režimu, povišan nivo laktata), Nekateri pa že četrt stoletja+ vemo da klik "OF" prihaja iz možganov.

Pa naj moja teorija ne pije vode ... ampak, mislim, da se ti sanja ne koliko mladcev so trenerji zaJ..., s preforsiranjem; ob nepravem času preveč, preintenzivno, prehitro stopnjevanje, ... neracionalno izčrpavanje.
V glavnem, Nairo je car. Nisem njegov navijač, ga pa cenim, spoštujem. Za TDF sem upal, da se je bolje pripravil, k so ga mediji cel let pustili pri miru.
Jutri nov je dan :-)
janipapillon
# 11.09.2018 ob 10:09
Nikoli nisem bil njegov navijač, ga pa vidim kot velikega borca.
Do pljuvača @MMCkomentar, al pa do bit v nečem tako dober, da poleg ostalega zaslužiš še kak mio€, je zlo drugačna pot. Da pa počneš to kar poćne NQ je pa ...
CBGB
# 10.09.2018 ob 21:26
Miškolin...a tebe je potem dostikrat bolela glava? Lekadol sponzor?
lenoritis
# 11.09.2018 ob 22:42
Kot da nihče ni prebral naslova oz. razumel kaj je povedal. Zame Bob leta v kolesarstvu. S parimi besedami razložil, v katerem grmu tiči zajec.
janipapillon
# 11.09.2018 ob 15:41
miško5lin
Kakšen je njegov potencial ne vem.
Da ima relativno majhno "anaerobno kapaciteto" in veliko "aerobno moč" je, kdor ima znanje na področju športne vadbe, opazil prvič, ko ga je gledal napadati.
Na temeljih česa pa oceniš njegov potencial, brez vpogleda in analize njegove vadbe?

Na nobenem področju nimam niti približno takega znanja, kot okrog športne vadbe. Teoretik sem pa bolj švoh :-) ... pa sem v lajfu tud na čist drugih področjih v teoriji in PRAKSI kak "hud projekt" speljal.

Globalno gledano mogoče tvoja tisočka precej drži, @SLO pa je zadnja desetletja tako, da precej resno začne trenirat ter tekmovat okrog 50 dečkov/leto in izhajajoč iz tega je račun mal izkrivljen. BRAV FANTJE!
No, "uspeti" je relativen pojem in jest imam za zelo velik uspeh: biti tekmovalec v PCT ali WT ekipi. Nekomu je uspeh da je član bic ekipe in "vid mal sveta" kot športnik. Tud to podpišem.
Za bolj zahtevne je pa par uvrstitev na stopničke, z nekaj zmagami na največjih dirkah neuspeh; ker nikol ni tok dobr, da nebi bilo lahk še bolje. Pač. So pa mnogi od teh zadnjih ne tako zahtevni do samega sebe.
d_a_r_k_o
# 10.09.2018 ob 23:36
Zanimiva prostodušnost oziroma pišmeúharska drža.
miško5lin
# 11.09.2018 ob 17:32
Kruijswijk pa preseneča.

Pohvalno!
817263
# 10.09.2018 ob 22:53
Nemoreš napadat in gledat nazaj istočasno... Je pač prenevarno, če spregledaš kak ovinek ;)
Sam zdaj ko končno ni frooma, bi lahk biu končno 1x on glavni
janipapillon
# 11.09.2018 ob 11:56
Nism dobr razložil.
Skozi lajf ubiramo zlo različne poti.
Karkoli počneš v lajfu, pa da imaš tok jajc ko Quintana, si tok garač, pa še malček nadarjen in če te le malo zanima tudi €, si hitro milijonar. Tudi će so ti novci čisto sekundarnega pomena. Po se pa najdejo pisure, ki mu očitajo brezjajčnost :-)
Pa pisure, ki NQ kritizirajo ob njegovih skokih, tudi omenjena žena (mogoče jo celo poznam :-) ) nimajo pojma o anaerobni kapaciteti (Q ima relativno majhno)
Nekateri celo ne vidijo, da ni edini, ki gleda nazaj ob pospeševanjih; zadnjič sem polinkal dve fotki, ko je Rogla @TDF pogledoval nazaj na etapi, kjer je zmagal. Ja, vsi (po)gledamo nazaj.
miško5lin
# 11.09.2018 ob 11:04
janipapillon

Tukaj se ne gre koliko kdo zasluži. V kakšnih drugih športih bi še veliko več, če se že kdo ob to obregne pa veliko manj bi se bilo potrebno truditi.

Tu pišemo na kakšen način ter kako kdo vozi. Kar se pa potenciala tiče in z malo več borbenosti, bi lahko veliko več dosegel kot dosega.
Pred leti je celo žena nekega našega znanega kolesarskega strokovnjaka izjavila, da s tako defenzivno in nasploh čudno vožnjo nikoli ne bo toliko dosegel kot od njega pričakujejo ter kakšno bleščečo prihodnost mu napovedujejo.
Malce sem jo nejeverno gledal, saj je bil takrat veliko bolj čislan kot sedaj npr Bernal. Takrat je bil med drugim že drugi na TdF.
Očitno je to pobrala od moža, ker dvomim, da bi tako vizionarsko nekaj napovedala.
Kakorkoli že, te napovedi se očitno uresničujejo.
Moral bo zares nekaj spremeniti, predvsem v glavi, da bo izkoristil potencial, ki ga ima.

Je pa res, tukaj lahko vsi pljuvamo ali hvalimo, vendar mi smo samo opazovalci in potem pisarimo kar na cesti vidimo ter kar nam preko TV ekranov pokažejo.
Nekdo je pač bolj realen kot drugi ali bolj navijaški za svojega aduta ali pa mu kdo ni najbolj simpatičen in je lahko malce pristranski...
Pa tudi takoj se vidi kdo se na ta šport bolje spozna kot drugi, kar se iz določenih postov da hitro prepoznati.
miško5lin
# 11.09.2018 ob 16:51
Mi, ki pa spremljamo NQ le preko TV, se pa spomnimo, da je bil 2013 kot 23 letnik drugi na TdF, 2014 je zmagal Giro itd. Po neki logiki bi moral sedaj glede na odličen pedigre to nekako vzdrževati. Pa samo še nazaduje...

Dvomim, da so se mu v petih letih telesne sposobnosti zmanjšale, kvečjemu se ti z dozorelostjo povečujejo. To bi bilo praktično nemogoče. Torej tvoja teorija ne pije vode.
Zato preostane samo še "glava" in s tem povezan tudi njegov nelogičen način vožnje. Samo zato takšno rezultatsko nazadovanje. Druge logike očitno ni.
To ugotavljajo tudi drugi, ki so verjetno večji strokovnjaki kot jaz ali pa vsaj na tvojem nivoju, ker praviš, da res obvladaš.

Kar se pa tiče tisočke in osipa imaš pa prav, saj tuji strokovnjaki družno ugotavljajo, da je Slovenija fenomen.
Nekaj podobnega je tudi pri hokeju, v preteklosti so nekaj takega ugotavljali tudi za nogomet. Kje smo pa tu v nekaj letih pristali pa vidimo.
To se lahko zgodi tudi v kolesarstvu, saj je črta po kateri hodimo zelo tanka.

Kar se pa tiče uspeha v kolesarstvu, se pa strinjam, da je uspeh vsaj tekmovati v PCT ekipi.

Sam osebno veliko dam tudi na "glavo", na način razmišljanja, pogum, realno samozavest in motivacijo.

Zaradi te zadnje misli pa imamo Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in Tadeja Pogačarja...
miško5lin
# 10.09.2018 ob 22:53
CBGB

Samo noge...
Glava ne boli.
Hehehe
primorec1111
# 11.09.2018 ob 15:10
"V preteklih sem nekajkrat napadel, letos še nisem. Vseeno mislim, da sem v zelo dobri formi"
Ti to resno? Nimam nič proti Quintani ampak da si vsako leto eden izmed glavnih favoritov in potem ne pokažeš nič je že malo kriza. Tip ima 10 kilogramov manj od vsakega pa še vedno ga nabijejo v klanec. Seveda da ne govorimo potem o kronometru, kjer bi si moral privoziti 2 minuti prednosti v gorskih etapah, da bi imel vsaj šanse. Pa kako je bil nekaj let nazaj glavni favorit za zmago na Touru...LOL potem pa niti v klanec ni zdržal, kaj šele napadal..
miško5lin
# 11.09.2018 ob 12:49
Očitno res nisi dobro razložil.
Mislim, da tebe zanima primarno EUR ali $.

Vendar kogar je v kolesarski karieri le to zanimalo, se je v tem težkem športu kmalu izgubil. Dovolj denarja v tem športu je le logična posledica nekih uspehov, ampak le najboljših fantov, ki so res uspeli. To govorim v tem smislu, da če jih začne trenirati 1000, mogoče enemu ali največ dvema uspe.

NQ nima tega, nima onega, anaerobno kapaciteto ima relativno majhno itd.
Kaj pa potem po tvoje sploh ima, da je še vedno tako dober?

Jaz sem samo napisal, da ima potencial, vendar ga premalo izkoristi zaradi tega in tega. To in to napako pa praktično vsi opazimo, ki radi spremljamo kolesarstvo. Kar sem napisal o NQ ni moj unikum, to opaža vse več ljudi, ki spremlja kolesarstvo in marsikdo tudi napiše kakšen post o tem.

Ne vem kaj je v tem narobe.

Če pa slučajno poznaš tisto gospo, potem tudi njenega moža in sam niti slučajno ne bi pisal, da o nečem nima pojma.

Opažam, da si bolj teoretik, vendar to v kolesarstvu ni edino zveličavno. Ogromno je tudi trma, da zdržiš ključne trenutke npr v klanec ali ko se skupina trga, praksa in predvsem glava...
kojot9
# 10.09.2018 ob 23:30
Jah, tudi zame je kilka. Če bi imel več med nogami, bi verjetno imel že veliko več trofej. Tudi prejšnji teden bi lahko dobil etapo, pa se raje skrega in potuhne med svojimi Latinosi.
Sem mislil, da smo samo Slovenci takšni, da želimo , da sosedu krava crkne, ampak tile so vsaj na našem nivoju.
iluvatar
# 10.09.2018 ob 22:45
ma ta Kintana je res kr neki. Al so vsi našpikani, pa zato ne more, vedno je nek hud favorit, ko je pa treba, pa spravi skupi par kilometrov, pa konc.
miško5lin
# 10.09.2018 ob 20:17
Quintana

Kritike me ne bolijo, me pa včasih noge. In prav zato nisem napadal. V preteklih sem nekajkrat napadel, letos še nisem.

Kaj pa glava? Ali ga kaj boli?
Moj kolega je nekoč nekoga vprašal: "Ali to kaj boli, če si neumen?"

Je pa res eden največjih kekcev v karavani...
patriot44x2
# 10.09.2018 ob 19:44
Quintana je največja reva med kolesarji.
Kazalo