Joaquim Rodriguez, ki je blestel že na Vuelti, je potrdil sijajno formo v drugem delu sezone. Foto: EPA
Joaquim Rodriguez, ki je blestel že na Vuelti, je potrdil sijajno formo v drugem delu sezone. Foto: EPA

S tem uspehom je dirko pred koncem praktično že postal tudi skupni zmagovalec serije. Drugo mesto je po šprintu zasledovalne skupine zasedel Samuel Sanchez. Po 251 kilometrih od Bergama do Lecca je tretje mesto osvojil Kolumbijec Rigoberto Uran. Edini prijavljeni slovenski predstavnik Jani Brajkovič je bil eden številnih kolesarjev, ki dirke niso končali.

Gilbert po padcu odstopil
Dirka je potekala v deževnem vremenu, spolzko cestišče pa je bilo usodno za enega izmed favoritov, svetovnega prvaka in dvakratnega zmagovalca dirke, Belgijca Philippa Gilberta, ki je padel, nekaj časa še poskušal ujeti glavnino, a kmalu obupal in končal v avtomobilu svoje ekipe.

Njegovo nesrečo na izredno zahtevni preizkušnji je najbolje izkoristil 33-letni Rodriguez. Španec, drugi z letošnje Vuelte in zmagovalec klasične dirke za Valonsko puščico, je imel izreden motiv. Z vsaj devetim mestom v skupni razvrstitvi serije je prehitel vodilnega Bradleyja Wigginsa, ki je že končal sezono. Deset kilometrov pred ciljem je napadel, njegovemu ritmu pa nista bila kos ne Španec Alberto Contador ne lanski zmagovalec Švicar Oliver Zaugg. "Purito" si je prikolesaril deset sekund prednosti, ki jo jo zadržal vse do konca.

"Purito": To je zmaga kariere
"To je zmaga moje kariere. Bilo je težko, a ravno zato bolj sladko. S tem sem postavil piko na i fenomenalni sezoni," so bile prve besede Rodrigueza, ki bo po letu 2010 drugič postal zmagovalec svetovne serije (pred Wigginsom ima 91 točk prednosti), na zadnjo preizkušnjo, Dirko po Pekingu najbrž niti ne bo odpotoval.

Končni vrstni red, 251 km:             
 1. J. RODRIGUEZ      ŠPA      6:36:27 
 2. S. SANCHEZ        ŠPA        +0:09 
 3. R. URAN           KOL              
 4. M. SANTAMBROGIO   ITA              
 5. S. HENAO          KOL          vsi 
 6. R. HESJEDAL       KAN              
 7. B. MOLLEMA        NIZ         isti 
 8. O. ZAUGG          ŠVI              
 9. A. CONTADOR       ŠPA          čas 
10. F. KESSIAKOFF     ŠVE              
                                       
Jani Brajkovič je odstopil.