Primož Roglič se veseli zmage na jugu Portugalske. Foto: EPA
Primož Roglič se veseli zmage na jugu Portugalske. Foto: EPA

To je tretja skupna zmaga na večdnevni dirki za 27-letnega Kisovčana, pred tem je še z novomeško Adrio Mobil pred dvema letoma slavil na dirkah po Azerbajdžanu in Sloveniji. Dirka po Algarveju, na kateri je bil Roglič lani peti, sodi med dirke evropske serije, kar je druga najvišja kategorija pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Višje so le dirke svetovne serije.

Čeprav je imel ob sebi predvsem šprintersko ekipo LottaNL-Jumba, je Roglič v zadnjih dveh etapah brez težav ubranil razliko pred tekmeci. Kot zadnji ga je v nedeljo poskušal ogroziti najbližji zasledovalec in nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski, skupaj s svojo ekipo Sky je zadnjih 25 kilometrov narekoval ritem in napadel tik pod vrhom in ciljem na Malhauu, toda zasavski kolesar je bil vseskozi tik za njim, vmes pa celo skočil predenj in v velikem slogu zadržal skupno vodstvo. Roglič je zadnjo etapo končal na petem mestu s 16 sekundami zaostanka za zmagovalcem, Portugalcem Amarom Antunesom. Kwiatkowski je v cilj prišel sekundo pred njim, skupno je zaostal 22 sekund.

Na seznamu zmagovalcev Dirke po Algarveju je Roglič nasledil številne izvrstne kolesarje, v zadnjih letih so to portugalsko preizkušnjo dobili Španec Alberto Contador (2009, 2010), Nemec Tony Martin (2011, 2013), Avstralec Richie Porte (2012), Kwiatkowski (2014) in Britanec Geraint Thomas (2015, 2016).Đ
Drugi Slovenec Simon Špilak (Katjuša) je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 49 sekund, v skupnem seštevku je pridobil eno mesto in zasedel končno 12. mesto (+2:41).
Novak peti v zadnji etapi Dirke po Andaluziji
21-letni Domen Novak, član ekipe svetovne serije Bahrain-Merida, se je na Dirki po Andaluziji izkazal s petim mestom v zadnji, peti etapi. Zmage se je po 151,5 km v Malagi veselil Belgijec Tim Wellens, skupno pa je z le sekundo prednosti pred rojakom Contadorjem slavil Španec Alejandro Valverde. Tretje mesto je zasedel Francoz Thibaut Pinot (+0:06).
Novak je bil član ubežne skupine šestih kolesarjev, ki so si prikolesarili dovolj prednosti, da so na koncu obračunali za etapno zmago. V skupni razvrstitvi je bil 69. (+22:14). Kristijan Koren (Cannondale Drapac) je osvojil 42. mesto v etapi (+1:45) in 66. mesto v skupnem seštevku (+21:53).