Kolesarstvo
Primož Roglič in Lora Klinc
Kolesarstvo postaja v Sloveniji vse bolj priljubljeno, Dirko po Franciji je v prenosu na TV SLO vsak dan spremljalo 100 tisoč ljudi. Ob sprejemu izjemnega Primoža Rogliča je bilo pred Mestno hišo v Ljubljani izjemno vzdušje. Foto: BoBo

Dodaj v

Si predstavljate: trije Slovenci med desetimi na Touru?

Kolesarska zveza težko dohaja vse slovenske uspehe
27. avgust 2018 ob 19:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sveži uspehi slovenskega kolesarstva vsiljujejo tudi vprašanje, kako dolgo bo Slovenija še "proizvajala" takšne talente, kot so Roglič, Mohorič in Pogačar, a strah je za zdaj odveč.

V nedeljo je Slovenija v enem dnevu dobila zmagovalca dveh dirk. Najprej je Tadej Pogačar kot prvi Slovenec zmagal na dirki Tour de l'Avenir (poslušalci Vala 202 so ga danes izbrali za ime tedna), nato je Matej Mohorič slavil na Dirki po Nemčiji. Da je že vsa sezona za Slovence izjemna (izstopa seveda 4. mesto Primoža Rogliča na Dirki po Franciji, kjer je dobil tudi kraljevsko etapo), potrjujejo tudi besede predsednika odbora za cestno kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije Tomaža Poljanca za Val 202:

"Fantastično, fantastično! Po pravici povedano, težko dohajamo vse rezultate naših kolesarjev. To je nad vsemi pričakovanji. Težko bi si pred sezono predstavljali, da se bo zgodilo nekaj takšnega. To je neverjeten bum. Matej Mohorič, ki je pred nekaj leti kazal izjemen potencial, je eksplodiral. To je to. Potem je tu Tadej Pogačar. Tour de l'Avenir je dirka prihodnosti, tu zmagujejo prihodnji šampioni, in v Tadeju smo dobili naslednjega Mohoriča oziroma Rogliča. Pogačar bo naslednje leto že v Svetovni seriji. Na Touru imamo lahko čez nekaj let tri kolesarje med najboljših deset."

Pa bodo slovenski klubi tudi v prihodnje poskrbeli, da se bodo razvijali tako odlični kolesarji? Bogdan Fink, direktor novomeškega kluba Adria Mobil, je optimist: "Takšne pomisleke že dolgo poslušamo, kljub temu pa število Slovencev v profesionalnih tujih ekipah narašča in čedalje boljši so. Tudi pri Rogliču je imel veliko zraven naš klub. Mi smo mu pomagali, da se je uveljavil na svetovnem prizorišču. Mislim, da je mladih kolesarjev ogromno, ne moremo pa pričakovati, da bomo imeli vsako leto ali vsaki dve leti vrhunske kolesarje."

Podobno meni športni direktor Adrie Mobila Srečko Glivar: "Kljub majhnemu številu kolesarjev se vedno najde nekdo, ki vleče voz. Tudi med mladimi se trenutno kažejo novi talenti. V Novem mestu že leta nimamo težav z vpisom (novih kolesarjev). Glede na to, da pridobivamo pokriti velodrom, računamo, da bo vpis še večji."

Mimogrede, novomeški velodrom je od petka pokrit, slovesno odprtje bo konec leta.

T. O., Povzeto po prispevku Dareta Ruparja za Naval na šport (Val 202)
Prijavi napako
Komentarji
klemy
# 27.08.2018 ob 20:38
Kolesarstvo v Sloveniji je v zadnjih letih res naredilo velik korak naprej. Me pa še vedno moti, da za večji del medijev praktično obstaja le Tour in ob tem svetovna prvenstva in olimpijske igre. Že sam naslov tega članka se mi zdi malo neumen... Recimo pogledamo Mohoriča za katerega se mi zdi, da bo težko kdaj napadal skupno zmago na Touru, je pa na drugi strani verjetno v nekaj letih sposoben konkurirati za zmage na verjetno vseh spomladanskih klasikah, Milano-San Remo, in podobno. In recimo če dobi recimo Pariz-Roubaix bo to vredno veliko več kot pa recimo 10to mesto na Touru.
Tako da upam, da bomo tudi na rtvju mogoče kmalu videli še katero od dirk world toura. Kolesarje imamo odlične, komentatorski par je super, gledanost pa tudi verjetno ne bi bila slaba
zmajmun
# 27.08.2018 ob 20:04
Glede na to da se jim moram kr naprej umikat na cesti, me niti ne preseneča da so tolk dobri ;)
infostriker
# 27.08.2018 ob 20:28
Slovenci smo svetovni športni fenomen! Tako malo nas je in tako pozitivno nori.

Hvala vsem športnikom za te čudovite uspehe - I FEEL SLOVENIA <3
okram23
# 27.08.2018 ob 19:49
Slovenci bi rabili zdaj eno protour ekipo :)
infostriker
# 27.08.2018 ob 20:52
@Hrk hrk

Brez panike, kolesarji trenirajo tudi pozimi :) 2019 bo šele super uspešno leto, zapomni si!
brehme
# 27.08.2018 ob 20:00
Možno, da tudi to zgodi, vendar se mora vse poklopit, in tekmovalci morajo še napredovati. Je blizu vrha še ogromno kolesarjev, če razmišljamo o Touru. Recimo Kwiatowski trenutno vodi na Vuelti, pa je na Touru le pomagač Thomasu in Froomu, in če gre v drugo ekipo bo nevaren za 10erico. So pa fejst fantje, ne spomnim se da bi bili v kakem športu tolk kul tekmovalci, kar se tiče Slovenije. Lahko se zgodi celo, da dobi kdo Tour, Giro ali Vuelro, ali pa na cestni dirki naslov na SP ali OI, morda že letos v Innsbrucku.
yesnoz
# 27.08.2018 ob 20:40
Mohoric ni ravno kolesar, ki bi ciljal na top 10 v generalni na touru, se pa strinjam da lahko vsaj trije cez nekaj let krojijo svetovni vrh.
kvadratura kroga
# 28.08.2018 ob 00:23
Pečečnik pusti fuzbal in naredi slo protur ekipo...imamo kolesarje in stroko in to svetovno klaso!
Rtv bi pa lahko prenasal tudi enodnevne klasike ki so pravi spektakli,če pogledate koliko je gledalcev vam je lahko takoj vse jasno,v Belgiji je kolesarstvo religija pa še kje drugje tudi.
Mohorič bo v prihodnje resen kandidat za vrh na takšnih dirkah...je pravi material,predvsem je pa glava na pravem mestu,zelo inteligenten kolesar...ni slučaj da je vedno na pravem mestu.
miško5lin
# 27.08.2018 ob 22:28
yesnoz

27.08.2018 ob 20:40
Mohoric ni ravno kolesar, ki bi ciljal na top 10 v generalni na touru, se pa strinjam da lahko vsaj trije cez nekaj let krojijo svetovni vrh.
--------------------------------------------------------------------------

Spet nekdo, ki že sedaj ve koliko bo letos snega...

Spomnite se kaj vse je bilo napisano za Rogliča in o njegovi nezmožnosti končati GT med najboljšimi ter kaj vse bi bilo bolje, da bi storil...
Še nekaj dni pred Tourom jih je bilo vse polno in polnih ust.

Vsi tisti, ki ga pa poznamo in smo verjeli vanj, še posebno to česa vse je zmožen smo pa izpadli kot ene velike črne ovce.
yesnoz
# 28.08.2018 ob 01:53
Ne dvomim v kakovost in razvoj Mohorica, pravim le (da ima trenutno in v bloznji prihodnosti) vecje moznosti pri osvajanju klasik ali pa dirk ala nemcija/beneluks, kot pa tritedenskih dirk, zato bi bilo logicno, da se usmeri bolj v to smer. Vem pa ne, kam in kako bo sel njegov razvoj, ima ogromen potencial in z veseljem bom pozrl svojo besedo, ce bo cez par let med top 10 na touru. :)
kolesar112
# 28.08.2018 ob 01:03
Ne sanjajte o slovenski world Tour ekipi, ker je to preprosto predrago. Tudi Joc Pečečnik je premajhen in še kdo drug. Veste morda, kdo je lastnik Bahrain Meride? In od koga je bila ekipa prevzeta? In na kakšen način bi tem gospodom, konkuriral npr Pečečnik, kot je eden zgoraj omenil. Lastniki so ljudje, ki imajo pod palcem miljarde ali pa krog ljudi, ki so miljarderji. Poleg tega se je potrebno tega biznisa tudi znati iti. Olag Tinkoff, Fernando Alonso in še nekateri Italijani (miljarderji), ki vemo koliko imajo, a niso mogli imeti/ obdaržati world Tour ekipe.
Digitalija
# 27.08.2018 ob 22:58
Poleg TdF je cel kup drugih dirk, pa ne samo 3-tedenski Giro in Vuelta. Dnevne klasike in nekajdnevne so prav tako pomembne in so v njih zmagovalci običajno drug tip kolesarjev.
Že samo pogled na letni UCI koledar dirk, zmagovalce ter rejting pove veliko o tem.

Ne glede na vse, imamo odlično generacijo kolesarjev, tudi kolesarke v slovenski ekipi niso od muh.
Mare63
# 28.08.2018 ob 06:53
Če nekdo trdi, da bi Slovenija morala imeti Pro Tour ekipo, o kolesarstvu nima pojma. Zakaj pa bi jo imeli. Za konkurenčno ekipo bi rabili okoli 10 mio eurov na leto ter vzpostavljene strukture od maserjev, do direktorjev . Taka ekipa bi morala nastopati praktično vsak teden na vsaj dveh dirkah. Za to potrebuješ najmanj 20 vrhunsko pripravljenih kolesarjev, tu tudi ni časa za vzgojo mladih. Kaj bi Adria Mobil imela od tega? In seveda, kdo bi dal denar? Lotto Jumbo, ki je v zgornjem povprečju Pro Tour ekip ima proračun okoli 13 milijonov, podobno kot Moviestar. Sky ima proračun okoli 25 milijonov. Skratka, pro tour ne pomeni le, da zbereš nekaj kolesarjev in se greš dirke. Poleg tega naši kolesarji vendarle niso taka špica, da ne bi potrebovali tudi odličnih tujcev v ekipi. druga stvar Mohorič med deset v GT nikoli ne bo zmogel. je enostavno drugačen kolesar . Vendar bi lahko kdaj ulovil rumeno majico in jo nosil kar nekaj dni - tudi to je velik uspeh. Sicer pa je za gorske etape pretežak. Bo pa raztural na enodnevnih klasikah v Italiji in na severu. Brez dvoma in zmage tam so enake - skoraj - zmagam na GT (brez Toura )
miško5lin
# 28.08.2018 ob 16:37
Če bi vsi tako razmišljali kot marsikateri komentator na tem forumu, potem iz Slovenskih športnikov ne bi bilo nikoli nič...

Ne bi imeli Primoža Rogliča. Zakaj? Zato, ker je začel šele pred šestimi leti kolesarit in vse kar je do sedaj dosegel ni logično, ker ni stopical po nekih stopničkah kot v šoli.

Nadalje ne bi imeli Tine Maze, Ilke Štuhec itd. Zakaj? Ker nimamo tega in tega itd...

Ne bi imeli Primoža Kozmusa, ker bi se že nekdo spomnil, da nimamo tradicije v metu kladiva itd...

Ne bi imeli košarkarjev, rokometašev, odbojkarjev, veslačev, jadralcev... Govorim o obeh spolih, da ne bo kdo prikrajšan.

Ne bi jih imeli iz razloga, če bi vsi ti športniki in njihovi trenerji tako negativno razmišljali kot nekateri na tem forumu...

Nič se ne da narediti.... In pridno razlagajo zakaj ne in vse tudi argumentirajo s samimi negativizmi.
Res je, če se nekomu nekaj ne da, ne more ali ne zna, potem je najlažje najti nešteto argumentov, da se nekaj res ne da.

Res pa je, da z glavo skozi zid ne gre. V tem je veličina velikih, pametnih in dobrih...
Vendar vse ob pravem času.
Mare63
# 28.08.2018 ob 11:04
@Trubadur

# 28.08.2018 ob 06:53
Če nekdo trdi, da bi Slovenija morala imeti Pro Tour ekipo, o kolesarstvu nima pojma....

Tako govorijo poranženci, zmagovalci pa iščejo rešitve.


Bedarija. To je enako kot bi dejal, naj KZS organizira Pro Tour dirko. In oo tvoji logiki so v Adrii Mobil torej poraženci. Enostavno, premalo je denarja v športu v Sloveniji, da bi si lahko privoščili tak projekt. Tujih sponzorjev ne bo - enostavno je problem s sponzorji tudi v največjih državah. In kaj bi slovensko kolesartsvo imelo od tega, da bi imeli GT ekipo? Ali bi bilo kaj bolje npr. za Tadeja Pogačarja? Enostavno to ne gre v sloveniji. Avstrija na primer nima GT ekipe, Švica ima le Katusho, ki je dejansko na ruskem naftnem dnarju, nemci imajo le eno, Francozi dve povprečni... in zdaj pride Slovenija in kar tako iz svojih kolesarjev organizira WT ali PCT ekipo. Italijani na primer nimajo WT ekipe. Tolk. verjetno se ti ne sanja, o čem govoriva. A če ponazorim, Slovenija lahko izobrazi odlične astronavte, svoje rakete v vesolje pa žal ne more poslati.
d_a_r_k_o
# 28.08.2018 ob 08:17
Da bo šlo po pravilih, znanju in sreči.
jaz jaz
# 27.08.2018 ob 23:31
Ko bi bila vsaj cestna infrastruktura pri nas kolesarjem bolj prijazna. Prakticno ni kolesarskih stez (rdece pobarvan plocnik pac ni kolesarska steza), marsikatera cesta bolj spominja na kolovoz kot na cesto. Kar presenetljivo, da imamo vseeno toliko dobrih tekmovalcev in mladih talentov.
ZooSlo
# 27.08.2018 ob 22:31

https://pbs.twimg.com/media/DliSZ4BXcAAQ
UTR.jpg

#Map of the Cycling World: countries resized by number of professional cyclists in the highest level, the WorldTour. Source: https://buff.ly/2LqrTgz
naskanaskic
# 28.08.2018 ob 14:12
Da na mladih svet stoji, je zelo dobro pokazal Tadej Pogačar, ki je dobil dirko prihodnosti oz. mini Tour de France. To je res izjemno, kar počenjajo letos naši kolesarji. Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku bodo vsi zelo nevarni za medalje. Je pa nekaj že jasno, da Sagan letos ne bo ponovno svetovni prvak, ker je trasa zanj pretežka. To je priložnost za naše, da pokažejo, kaj zmorejo in znajo in, da je kolesarstvo ta trenutek šport št. 1 v Sloveniji.
zapravico
# 28.08.2018 ob 07:08
Ja pač nimamo za formulo,je pa dober bicikelj
Trubadur
# 28.08.2018 ob 07:34
Mare63
# 28.08.2018 ob 06:53
Če nekdo trdi, da bi Slovenija morala imeti Pro Tour ekipo, o kolesarstvu nima pojma....


Tako govorijo poranženci, zmagovalci pa iščejo rešitve.
jasej1
# 27.08.2018 ob 21:16
@yesnoz

Trenutno res ne, čeprav lahko konkurira za več etapnih zmag. Je pa bil Roglič pri teh letih slabši, tako da se tudi Mohorič še lahko razvije v kolesarja, ki bo konkurenčen na 3-tedenskih dirkah.
ungarn
# 27.08.2018 ob 19:49
tude nekateri amaterji so zelo dobri, pa so malo vlak zamudile, ko so bili mlejši, ka bi prestopile med kako savo pa rog pa perutnino, adrija pa tak al tak samo južnjake voze.
VXp
# 27.08.2018 ob 20:54
"Si predstavljate: trije Slovenci med desetimi na Touru?" Se pravi 10 Slovencev, bravo genij.
Hrk hrk
# 27.08.2018 ob 20:47
Ne letajte previsoko,da ne boste pregloboko padli.
rangerno1
# 27.08.2018 ob 20:22
Nas ne zanima ta šport, podobno kot atletika... dopinge vsepovsod... športa in športnega duha pa nikjer.

Prevaranti bi rekel Dr. Andrej Stare!
Kazalo