Svetovni prvak Mark Cavendish je dobil prvi šprint glavnine na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Svetovni prvak Mark Cavendish je dobil prvi šprint glavnine na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Mark Cavendish
Mark Cavendish se je tudi brez pomoči moštvenih kolegov sijajno znašel v ciljni ravnini v Tournaiju Foto: Reuters
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je imel miren dan v rumenem, v torek ga čaka težje delo. Foto: EPA
Cavendish po šprintu dobil drugo etapo

Drugo mesto je zasedel Nemec Andre Greipel, tretji pa je bil Avstralec Matthew Goos. Cavendish je 50 metrov pred ciljem švignil mimo nekdanjega moštvenega kolega Greipla.
Cavendish lovi Armstronga in Darrigarda
"Moštvo je letos na Touru sestavljeno okoli Wigginsa, vse je podrejeno boju za rumeno majico. V zaključku etap sem precej bolj osamljen, a zaradi tega še precej bolj sproščen. Še nikoli nisem bil tako sproščen pred šprintom na Dirki po Franciji. Vsem sem dokazal, da lahko zmagam tudi brez močne podpore ekipe Sky," je bil zadovoljen Cavendish, ki je maja dobil že tri šprinte na Diki po Italiji. Zdaj ima le še eno etapno zmago manj od Lancea Armstronga in legendarnega francoskega šprinterja Andreja Darrigrada.
Božič si je poškodoval komolec
Borut Božič
je zasedel 17. mesto, čeprav si je v trčenju z avtom organizacijskega odbora poškodoval desni komolec. 31-letni kolesar Astane je v Tournaiju odšel v bolnišnico na podrobne preglede.
Njegov moštveni kolega Jani Brajkovič (oba Astana) je bil 48., Grega Bole (Lampre) 64., Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale) pa 142. Slovenci so etapo končali v času zmagovalca.

Cancellara v Francijo v rumenem
Skupni vrstni red se po ravninski etapi ni spremenil, v rumenem ostaja Cancellara. Najvišje uvrščeni Slovenec Brajkovič je na 14. mestu z 22 sekundami zaostanka za vodilnim Švicarjem. "Zelo sem vesel, da se bom v Francijo vrnil v rumeni majici. Upam, da bom imel močne noge v torek, saj nas čaka zahtevna etapa, ogledal sem si jo že spomladi," je dejal Cancellara.

Ubežniki brez pravih možnosti
Po tridesetih kilometrih etape so bili v begu Anthony Roux (FDJ-BigMat), Christophe Kern (Europcar) in Michael Morkov (Saxo Bank-Tinkoff Bank). Trojica je imela največ osem minut prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Argos-Shimano, Lotto-Belisol in Orica-GreenEdge. Sto kilometrov do cilja so imeli ubežniki še pet minut prednosti pred glavnino, a so jih kmalu ujeli.

13 kilometrov pred ciljem je bil ujet najbolj vztrajni ubežnik Roux do cilja, ritem je bil na čelu glavnine izredno hiter. Sledil je ciljni šprint, v katerem je svojo 21. etapno zmago na Touru in prvo letošnjo dosegel Cavendish, ki je etapo dobil, čeprav je ob koncu etape ostal brez pomoči moštvenih kolegov.

Vrečer šesti na Kitzbühler Hornu
Italijan Danilo Di Luca je zmagovalec kraljevske etape kolesarske Dirke po Avstriji v dolžini 157 km od Innsbrucka do Kitzbühler Horna. Z zmago je prevzel vodstvo. Od Slovencev je najbolje s ciljnim vzponom opravil Robert Vrečer, ki je z zaostankom 27 sekund osvojil šesto mesto.

"Moram biti zadovoljen z doseženim v etapi, čeprav nisem bil povsem najboljši. Ekipa je odlično opravila delo, saj sem vzpon začel na desetem položaju. Ves klanec sem kolesaril v svojem ritmu in se nisem oziral na napade tekmecev. V zadnjem kilometru mi je uspelo nekoliko zmanjšati zaostanek za najboljšimi. Klanec je bil nekoliko prestrm za moje lastnosti. Vsekakor bi bil lahko boljši, če bi imel 65 namesto 69 kilogramov. Upam, da se bo dirka odvijala po pričakovanjih in bom lahko po kronometru še višje v skupnem seštevku," je povedal Vrečer.

Simon Špilak in Jure Golčer sta ciljno črto prečkala minuto za Vrečerjem in zasedla 13. in 14. mesto.

2. etapa, 
Vise-Tournai, 207,5 km:
1. M. CAVENDISH VB 4:56:59 2. A. GREIPEL NEM 3. M. GOSS AVS vsi 4. T. VEELERS NIZ 5. A. PETACCHI ITA 6. P. SAGAN SLK 7. J. HUTAROVIČ BLR 8. J.-J. HAEDO ARG 9. M. RENSHAW AVS 10. T. FARRAR ZDA isti ... 17. B. BOŽIČ SLO 45. F. CANCELLARA ŠVI 48. J. BRAJKOVIČ SLO 64. G. BOLE SLO 68. B. WIGGINS VB 78. C. EVANS AVS čas 140. K. KOREN SLO

Skupni vrstni red po drugi etapi:
1. F. CANCELLARA ŠVI 10:02:31
2. B. WIGGINS VB +0:07
3. S. CHAVANEL FRA isti čas
4. T. VAN GARDEREN ZDA 0:10
5. E. BOASSON HAGEN NOR 0:11
6. D. MENČOV RUS 0:13
7. P. GILBERT BEL isti čas
8. C. EVANS AVS 0:17
9. V. NIBALI ITA 0:18
10. R. HESJEDAL KAN isti čas
...
14. J. BRAJKOVIČ SLO 0:22
99. K. KOREN SLO 2:29
118. B. BOŽIČ SLO 2:45
166. G. BOLE SLO 4:33









										

			
			
Cavendish po šprintu dobil drugo etapo