Alejandro Valverde je prvi prišel v cilj na Mur de Huyu. Foto: EPA
Alejandro Valverde je prvi prišel v cilj na Mur de Huyu. Foto: EPA
Daniel Martin, Alejandro Valverde in Dylan Teuns
Daniel Martin, Alejandro Valverde in Dylan Teuns na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Dirka po Hrvaški: Đurasek prvi, Polanc osmi
Valverde ostaja kralj Valonske puščice

Član Movistarja je na 200,5 kilometra dolgi dirki na sklepnem vzponu na Mur de Huy napadel v pravem trenutku in za sabo pustil vse konkurente. Drugo mesto je zasedel Irec Daniel Martin, ki se je na tej ardenski klasiki še drugo leto zapored uvrstil med najboljše tri, tretji pa je bil Belgijec Dylan Teuns.

Na 1,3 kilometra dolg klanec na Mur de Huy, ki ima povprečen naklon 9,6 odstotka, se kolesarji med dirko povzpnejo trikrat. Šest kilometrov pred ciljem je imel luksemburški prvak Bob Jungels, ki se je predtem pridružil prvemu nevarnemu ubežniku Italijanu Alessandru De Marchiju in ga hitro tudi pustil za sabo, 53 sekund prednosti pred glavnino.

A na predzadnjem vzponu je prednost začel ekspresno izgubljati, tako da so ga najmočnejši ujeli že na začetku zadnjega vzpona in o zmagovalcu je odločil šprint večje skupine. V njem je bil spet najboljši Valverde, ki je dosegel že deseto zmago v sezoni in 90. v karieri.

"Moč, samozavest in odlična ekipa, to je bil recept za zmago. Konkurenti so bili sicer močni, toda jaz sem v odlični formi in to je veljalo izkoristiti. Če sem lahko zmagoval v prejšnjih letih, zakaj ne bi tudi letos, ko imam še močnejše noge. V ekipi ni bilo nobene panike tudi pri begih, svoje so dodale še druge ekipe, Jungels ni imel pravih možnosti," je dejal 36-letni Valverde, ki je nadaljeval niz španskih zmag na tej dirki. Španci so zmagali na zadnjih šestih.

Slovenijo sta zastopala Matej Mohorič (UAE Emirates) in Grega Bole (Bahrain Merida), oba sta bila pomočnika in oba sta iz boja za visoke uvrstitve odpadla že pred zaključkom. Prvi je z zaostankom petih minut in 54 sekund zasedel 127. mesto, drugi pa je zaostal devet minut in pet sekund ter se uvrstil na 147. mesto.

V nedeljo bo v Ardenih še dirka Liege-Bastogne-Liege.
Batageljeva 15.
Na dirki deklet (120 km) je Polona Batagelj zasedla 15. mesto (+1:27), kar je njen najboljši izid v sezoni in eden največjih dosežkov v karieri. Zmagala je Nizozemka Anna Van den Breggen, olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira.

Hrvat Kristijan Đurasek (UAE Emirates) je zmagal na drugi etapi Dirke po Hrvaški od Trogirja do Biokova (123 km), potem ko je bil na sklepnem vzponu močnejši od Španca Jaimeja Rosona in Italijana Vincenza Nibalija. Đurasek je prevzel tudi skupno vodstvo. Njegov moštveni kolega Jan Polanc je zasedel osmo mesto, zaostal je 21 sekund. V skupnem seštevku je z zaostankom 31 sekund sedmi. V torek je prvo etapo od Osijeka do Koprivnice dobil italijanski šprinter Sacha Modolo.
 
Binche-Mur de Huy, 200,5 km:          
  1. A. VALVERDE        ŠPA    5:15:37
  2. D. MARTIN          IRS      +0:01
  3. D. TEUNS           BEL           
  4. S. HENAO           KOL        vsi
  5. M. ALBASINI        ŠVI           
  6. W. BARGUIL         FRA           
  7. M. KWIATKOWSKI     POL       isti
  8. R. MOLARD          FRA           
  9. D. GAUDU           FRA           
 10. D. ULISSI          ITA        čas
 ...
127. M. MOHORIČ         SLO       5:54
147. G. BOLE            SLO       9:05

Dirka po Hrvaški: Đurasek prvi, Polanc osmi
Valverde ostaja kralj Valonske puščice