Alejandro Valverde, ki bo v torek praznoval 37. rojstni dan, ostaja kralj ardenskih klasik. Foto: EPA
Alejandro Valverde, ki bo v torek praznoval 37. rojstni dan, ostaja kralj ardenskih klasik. Foto: EPA
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde se je na zmagovalnem odru veselil z ženo Natalio. Pridužili so se tudi otroci. Foto: EPA
Valverde četrtič zmagal na klasiki v Liegu

36-letnik je v zadnjih 300 metrih ugnal Irca Dana Martina (Quick-Step). Tretji je bil Poljak Michal Kwiatkowski (Sky) s tremi sekundami zaostanka. 500 metrov pred ciljen je pospešil Davide Formolo, vendar ni imel dovolj moči.

Valverde je zaokrožil sanjski teden, saj je v sredo petič zmagal na Valonski puščici.
Več zmag ima le legendarni Merckx
"Zmago posvečam Micheleju Scarponiju, ki je bil moj dober prijatelj. Zelo ga bom pogrešal. Celotno denarno nagrado bom podaril njegovi družini," je poudaril izjemni Španec. Več zmag na dirki Liege-Bastogne-Liege ima le belgijska legenda Eddy Merckx, ki je slavil petkrat.

Sanjska sezona Valverdeja
Valverde, ki bo v torek dopolnil 37 let, je letos v sijajni formi. Dobil je že štiri večetapne dirke (po Kataloniji, Baskiji, Andaluziji in domači Murcii) in dve enodnevni klasiki. V sredo, 19. aprila, je Valonsko puščico dobil že četrtič zaporedoma in petič sploh. Na zaključnem vzponu na Mur de Huy je napadel ob pravem času, tudi pred štirimi dnevi je bil drugi Martin.

Mohorič na 93. mestu, Bole 145.
Najboljši Slovenec Matej Mohorič (Emirates) je bil v 103. izvedbi te klasike v skupini kolesarjev, ki so imeli sedem minut in 40 sekund zaostanka za zmagovalcem, zasedel je 93. mesto. Slovenski član Bahrain-Meride Grega Bole je bil 145. (+13:32).

Kolesarke so prvič nastopile na tej klasiki, najboljša pa je bila olimpijska zmagovalka Nizozemka Anna van der Breggen. Tekmovala je tudi ženska ekipa BTC City Ljubljana; na 31. mestu je končala Polona Batagelj (+2:48), 58. je bila Hanna Nilsson (+8:04), 59. Urša Pintar (+8:04), 69. pa Eugenia Bujak (+9:44).

Nibali zmagovalec Dirke po Hrvaški, Polanc peti
Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) je skupni zmagovalec tretje Dirke po Hrvaški. V zadnji, šesti etapi od Samoborja do Zagreba je bil četrti. Po zmagi na uvodni etapi je na zadnji drugič na dirki vse znova ugnal Italijan Sacha Modolo (Emirates), drugi je bil njegov klubski kolega Jan Polanc, ki je bil skupno peti.

Zadnja etapa je bila pretežno ravninska s ciljem na trgu Bana Jelačića, Nibali pa je z dvema sekundama bonifikacije osvojil skupno zmago. Španec Jaime Roson (Caja Rural) je izgubil skupno vodstvo zadnji dan, na koncu je zaostal le sekundo. Sledili so Čeh Jan Hirt, Avstrijec Felix Grossschartner in Polanc.

Nibali je s tem postal tretji zmagovalec Dirke po Hrvaški. Pred njim sta slavila Hrvat Matija Kvasina in Poljak Maciej Paterski.

Končni vrstni red, 258 km:             
  1. A. VALVERDE     ŠPA       6:24:27 
  2. D. MARTIN       IRS      isti čas 
  3. M. KWIATKOWSKI  POL         +0:03 
  4. M. MATTHEWS     AVS               
  5. J. IZAGUIRRE    ŠPA           vsi 
  6. R. BARDET       FRA          isti 
  7. M. ALBASINI     ŠVI           čas 
  8. M. YATES         VB          0:07 
  9. M. WOODS        KAN          isti 
 10. R. MAJKA        POL           čas 
...                                    
 93. M. MOHORIČ      SLO          7:40 
145. G. BOLE         SLO         13:32 
Valverde četrtič zmagal na klasiki v Liegu