Veteran Alejandro Valverde je pravi specialist za Valonsko puščico. Foto: EPA
Veteran Alejandro Valverde je pravi specialist za Valonsko puščico. Foto: EPA
Valverde novi rekorder na Valonski puščici

Na 80. dirki od Marche-en-Famenna do Mur de Huya, dolgi 196 km, je v zadnjih metrih ugnal člana ekipe Etixx-Quick-Step Francoza Juliana Alaphilippa in Irca Daniela Martina.
Wout Poels je s štirimi sekundami zaostanka končal na četrtem mestu, še sekundo več je v prvi večji skupini kolesarjev prikolesaril skozi cilj zmagovalec nedeljske dirke Amstel Gold Race Enrico Gasparotto.
35-letni Valverde je postal prvi s štirimi zmagami, potem ko si je do zdaj delil skupno prvo mesto s še četverico kolesarjev, ki so zmagali po trikrat. To je uspelo Morenu Argentinu, Eddyju Merckxu, Marcelu Kintu in Davideju Rebellinu.

Bob Jungels in Tim Wellens sta skušala z napadi že pred zadnjim izjemno strmim vzponom na Mur de Huy. Joaquim Rodriguez je v zadnjem kilometru napadel prehitro, tudi Martin je bil prehitro na prvem mestu, Valverde pa je v zadnjih metrih šinil iz zavetrja in v velikem slogu prišel do zmage.

"To je res moja dirka. Bil sem bolj živčen kot običajno, čutil sem, da se mi ponuja lepa priložnost. Bil sem pravi ob pravem času, hvala pa tudi moji ekipi, ki mi je omogočila napad," je dejal Valverde, ki ima tako na tej dirki zmage iz let 2006, 2014, 2015 in 2016.

"Lepo je, da sem po lanskem padcu spet na vrhu. Toda nisem povsem zadovoljen, v zadnjih nekaj sto metrih se z Julianom nisva mogla uskladiti o taktiki, te priložnosti pa Valverde ni izpustil iz rok. Vsako leto se pred dirko tolažim, da je Valverde še eno leto starejši, pa se mu nič ne pozna," je tekmeca pohvalil Martin.

Na dirki je nastopil le en Slovenec. Jan Polanc iz ekipe Lampre Merida je bil na koncu 111. (+ 5:58).

Sumljivi testi pri Henau
Ekipa Sky je kolumbijskega kolesarja Sergia Henaa za tri mesece umaknila z dirk. Klubski interni protidopinški testi so bili sumljivi, kot pravijo pri Skyu, pa na testu ni padel, ampak so ga umaknili iz preventivnih razlogov.

"Za to potezo smo se odločili bolj zaradi skrbi, kot pa da bi hoteli Henaa kaznovati. Teste smo naredili po njegovem prihodu s treninga v Kolumbiji, ker je tam treniral na visoki nadmorski višini, bi bil lahko to razlog za nepravilnosti. V preteklosti smo tako že ravnali, mislimo, da je to dobro za Sergia in za kolesarstvo, ki se želi očistiti. Vsekakor pa verjamemo svojemu kolesarju in mu povsem zaupamo," so zapisali pri Skyu.

Kolesar, ki je na Dirki po Baskiji zasedel drugo mesto, je razočaran. "Trdo sem delal, da sem se vrnil po lanski poškodbi kolena. Razočaran sem, saj sem v vrhunski formi, do katere sem prišel z napornim treningom, pri tem pa si nisem pomagal z nedovoljenimi rečmi," je dejal 28-letni Henao, ki tako ni mogel nastopiti na Valonski puščici, kjer je veljal za enega izmed favoritov.

Cavendish se je oddolžil Nizzolu
V drugi etapi Dirke po Hrvaški od Plitvic do Splita v dolžini 240 km je slavil Mark Cavendish (Dimension Data), ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od Italijana Giacoma Nizzola (Trek-Segafredo). Britanski šprinter je na ta način Nizzolu vrnil za poraz v uvodni etapi. Tretji je bil Avstralec Mark Renshaw (Dimension Data).

Marche en Famenne-Mur de Huy, 196 km:  
  1. A. VALVERDE       ŠPA     4:43:57 
  2. J. ALAPHILIPPE    FRA         vsi 
  3. D. MARTIN         IRS        isti 
  4. S. COLBRELLI      ITA         čas 
  5. W. POELS          BEL       +0:04 
  6. E. GASPAROTTO     ITA        0:05 
  7. S. SANCHEZ        ŠPA             
  8. M. ALBASINI       ŠVI         vsi 
  9. D. ULISSI         ITA        isti 
 10. W. BARGUIL        FRA         čas 
 ...                                   
111. J. POLANC         SLO        5:58 
Valverde novi rekorder na Valonski puščici