Rebeka Abramović je bila najbolj zaslužna za zmago Celjank. Foto: Aljaž Močnik
Rebeka Abramović je bila najbolj zaslužna za zmago Celjank. Foto: Aljaž Močnik
Celjanke dobile prvo tekmo finala

Gostiteljice so bile, z izjemo uvodnih minut, vseskozi v prednosti, a so jim kljub pobegom Kranjčanke dihale za vrat vse do zadnjega piska sirene. Prvič so resneje pobegnile že po slabih osmih minutah srečanja (25:9), a zanesljivega vodstva niso zadržale.

Kranjčanke so se v igro vračale po zaslugi razigrane Žive Zdolšek, ki je že v prvih 20 minutah dosegla 21 točk, vključno s polaganjem tik pred polčasom za znižanje zaostanka na 49:45. Nov pobeg so izbranke Damirja Grgića začele kovati v drugi polovici tretje četrtine. Rezultatu 59:54 je do 32. minute sledil delni niz 14:2, za nameček pa so Triglavanke vmes zaradi petih osebnih napak ostale še brez ameriške okrepitve Mariese Greene. Tudi to pa se v njihovi igri ni pretirano poznalo. Dve minuti pred koncem so se približale na 80:74, bližje pa ni šlo.

Pri Celjankah je bila s 24 točkami najboljša Rebeka Abramović, 16 točk pa je ob sedmih podajah dodala Helena Boada. Na drugi strani je Zdolškova tekmo končala pri 29 točkah.

Druga tekma bo na sporedu v nedeljo v Športni dvorani Planina v Kranju.


Izjavi po tekmi

Damir Grgić, trener Athlete Celja: "Na polfinalnih tekmah smo, ne glede na rezultat in nasprotnika, še dodatno dvignili formo. Nekako smo potrebovali ti dve tekmi, da smo še bolj utrdili samozavest, obenem pa finale pričakujemo maksimalno pripravljeni. Forma je zelo dobra. Sem mnenja, da Triglav pričakujemo zelo motivirani in željni dokazovanja. To je za trenerja najbolje oziroma najlažje, ko v takšnem vzdušju pričakuješ finale. Težko je reči, kako bo. Tako na psihičnem kot fizičnem nivoju smo na zelo visoki ravni. Smo manjši favoriti in od tega nikakor ne želimo bežati. Še več, dokazati moramo, da smo najboljša ekipa v državi in posledično osvojiti še deseti naslov državnih prvakinj. Vse igralke so zdrave in maksimalno motivirane. Vabim vse ljubitelje košarke, da nas v četrtek pridejo vzpodbujat. Borili se bomo kot vedno in še enkrat bomo poskusili dokazati, da se v Celju igra najboljša ženska košarka."

Tomo Orešnik, trener Triglava: "Čaka nas zahteven finalni niz, saj si tekme sledijo v zgoščenem ritmu. Athlete Celje ima kakovostno ekipo, vendar bi mi v tem finalu radi zmagali, zato motivirani in osredotočeni čakamo prvo tekmo. Verjamem, da nam s čvrsto igro v obrambi in pogumno v napadu lahko uspe."

Finale, prva tekma:
ATHLETE CELJE - TRIGLAV 1:0
84:77 (30:21, 19:24, 20:11, 15:21)
250; Abramovič 24 in 6 skokov, Boada 16, 7 podaj in 5 skokov, Lisec 14 in 9 skokov, Gajić 9, Hamrouni in Tyson Thomas po 8, Osterman 5; Zdolšek 29 in 8 skokov, Rupnik 12, Jelenc 9, Meden 8, Jakovina 7, Zalar 4, Greene in Jakobčič po 3, Piršič 2.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

Celjanke dobile prvo tekmo finala