Allan Ray je že na prvi tekmi dokazal, da je prava okrepitva za novomeško vrsto, ki letos ne najde prave forme. Foto: Danilo Kesić/kosarka.si
Allan Ray je že na prvi tekmi dokazal, da je prava okrepitva za novomeško vrsto, ki letos ne najde prave forme. Foto: Danilo Kesić/kosarka.si
Carlos Delfino, Rajon Rondo, Allan Ray
V Ligi NBA je oblekel dres Bostona. Na sliki Ray (v ozadju) skupaj s soigralcem Rajonom Rondom poskuša ustaviti Carlosa Delfina. Foto: EPA
Allan Ray
V Evroligi je zaigral za rimski Virtus, ki je tedaj nastopal pod sponzorskim imenom Lottomatica. Foto: EPA

Proti litovski podprvakom je ameriški branilec dokazal, da je prava okrepitev Krke. Izkazal se je z nekaterimi potezami, tudi z atraktivnim zabijanjem v protinapadu, na koncu pa je v statistiko vpisal 14 točk in štiri podaje. Državne prvake je Ray okrepil le dan pred obračunom z moštvom iz Vilne: "Težko je bilo. Bil sem malo utrujen, poleg vsega pa sem poznal le nekaj soigralcev, vendar so mi pomagali in za dobro igro se moram zahvaliti le njim."

Zapolnil vrzel po prijateljevi poškodbi
Znova je k porazu prispevala slaba igra v zadnjih desetih minutah. Tako je bilo že konec tedna proti Olimpiji, zgodba pa se je ponovila tudi proti Rytasu. Kljub vsemu nova okrepitev dolenjske zasedbe verjame, da ima Krka ekipo, ki je sposobna dobrih rezultatov: "Mislim, da smo kot ekipa proti Lietuvos Rytasu igrali dobro. Sam sem željan košarke, saj dolgo nisem igral. Verjamem, da imamo dobro ekipo, le v končnicah tekem moramo biti bolj zbrani. Proti Rytasu smo imeli priložnost za zmago, a smo jo zapravili. Če želimo priti na višji nivo, moramo znati zaključevati tekme v svojo korist."

Pri Novomeščanih se je poškodoval prvi organizator igre Stinson in nemudoma so v Novem mestu segli po zamenjavi. 27-letni Newyorčan je s Stinsonom velik prijatelj in tako je zapolnil vrzel, ki je nastala po njegovi poškodbi: "Stinson je eden mojih najboljših prijateljev in ko se je poškodoval, sem z veseljem vskočil. Želja je, da na najboljši mogoč način pomagam ekipi. To je moja naloga, saj sem nisem prišel polniti svoje statistike. Želim si le igrati košarko, saj to imam najraje. Podpisal sem pogodbo do konca Curtisovega okrevanja po poškodbi, torej to je le za nekaj tednov. Bomo videli, koliko časa bom ostal."

S Trajkovićem že sodelovala
Pred prihodom v Slovenijo pa je poleg svojega someščana, s katerim sta velika prijatelja, poznal tudi Krkinega trenerja Nenada Trajkovića: "S trenerjem Trajkovićem sva sodelovala v Kaliforniji. Je dober znanec mojega agenta, tako da sem ga poznal pred prihodom v Novo mesto." Z učinkom Raya na prvi tekmi je bil srbski strokovnjak zelo zadovoljen.

Na kolidžu neprijetna poškodba očesa
Pred prihodom h Krki je Američan v Evropi že igral v Italiji, kjer se je preizkusil v Ferrari, Montegranaru in Rimu. Z Virtusom iz večnega mesta je nastopil tudi v Evroligi. Pred tem se je uspešno igral na philadelphijski univerzi Villanova. Med kariero na kolidžu se mu je na parketu pripetila neprijetna nezgoda. Košarkar z univerze Pittsburgh ga je sunil v oko in na prvi pogled je kazalo, da mu je celo oko iztaknil.

"Videti je bilo huje, kot je bilo v resnici. Oko ni padlo ven ali kaj podobnega. Res je pa bilo grdo videti," je o nesreči spregovoril Ray, ki je dodal: "Tega igralca sicer dobro poznam, saj sva skupaj odraščala. Sem se pa zelo ustrašil, saj nisem videl na to oko in sem se bal, da bom morda oslepel. Vendar smo imeli na univerzi Villanova dobro zdravniško službo in zdaj je z očesom vse v redu."

Allan Ray vs. Ray Allen
Po šolanju na Villanovi sicer ni bil izbran na naboru Lige NBA, a so ga kot prostega igralca v svoje vrste zvabili bostonski Kelti. Raya zaradi podobnega imena večkrat zamenjajo z zvezdnikom Rayom Allnom, ki trenutno nosi dres najuspešnejše ekipe Lige NBA vseh časov. Proti Allnu je Ray odigral eno tekmo: "Večkrat so me že zamenjali in tudi kličejo me večkrat tako. Ko sem bil sam član Boston Celticsov, smo igrali proti Seattle Supersonicsom, kjer je tedaj igral Allen. Celo pokrival sem ga. Tako je bil dvoboj Raya Allna in Allana Raya. Smo na koncu tudi zmagali to tekmo."