Gradnja Barclays Centra se je zelo zavlekla, zdaj pa je dvorana končno odprta. Delavci so morali sicer tudi v petek, na dan odprtja, še postoriti številna manjša dela. Foto: Reuters
Gradnja Barclays Centra se je zelo zavlekla, zdaj pa je dvorana končno odprta. Delavci so morali sicer tudi v petek, na dan odprtja, še postoriti številna manjša dela. Foto: Reuters

Milijardo dolarjev vredni Barclays Center je končno odprl vrata, dogodek pa so spremljali protesti aktivistov, saj so oblasti obljubljale, da bo ob novi dvorani v okviru projekta Atlantic Yards zrasel še več stanovanjsko-poslovnih objektov, ki bodo ponudili ugodna stanovanja in na tisoče delovnih mest, vendar se to (še) ni zgodilo, poroča NY Times. Le nekaj več kot sto ljudi je dobilo zaposlitev, namesto obljubljenih 10 tisoč!

1. novembra mestni derbi
Kakor koli, dvorana je odprta, znani glasbenik Jay-Z, ki je odraščal v Brooklynu in je solastnik Netsov, je imel prvega v nizu osmih koncertov. Prva košarkarska tekma v novi dvorani bo 15. oktobra, ko se bosta na pripravljalni tekmi srečali moštvi Brooklyn Nets in Washington Wizards. Že 1. novembra bo zanimiv mestni derbi Lige NBA med Netsi in Knicksi.

Naslednji cilj Prohorova: šampionski prstan
Netsi so v preteklih sezonah domovali v New Jerseyju in se imenovali New Jersey Nets. Novi lastnik, bogati Rus Mihajil Prohorov, je prišel z drznimi načrti; enega izmed teh je zdaj uresničil (selitev v novo dvorano), na veliki cilj, osvojitev šampionskega prstana, pa bo treba še počakati. Lani so bili Netsi šele dvanajsti v Vzhodni konferenci.

Islandersi naj bi se preselili čez tri leta
Dvorana bo lahko na košarkarskih tekmah sprejela 18.100 gledalcev, na hokejskih pa 14.500. Vanjo se bo najbrž preselilo tudi NHL-moštvo New York Islanders, potem ko se mu bo leta 2015 iztekla najemna pogodba z zdajšnjo dvorano (Nassau Veterans Memorial Coliseum).

Na prvem koncertu tudi košarkarji Netsov
V dvorani je 11 luksuznih lož, katerih najem stane 550 tisoč dolarjev na leto, najemnik pa mora podpisati vsaj triletno pogodbo. Na koncertu Jay Z-ja je bila tudi večina košarkarjev Netsov na čelu z zvezdnikom Deronom Williamsom, s katerim je klub julija podpisal pogodbo, ki bo Williamsu v petih letih prinesla 98 milijonov dolarjev.

Jay-Z navdušen
Reper Jay-Z je solastnik košarkarskega moštva Brooklyn Nets in je med drugim izdelal tudi nov logotip kluba. "Bil sem že na številnih odrih po vsem svetu, toda nikoli ni bil občutek takšen, kot je nocoj. Ne morem verjeti, da je le prišel ta dan," je povedal več kot 18 tisoč oboževalcem. Še letos bodo v dvorani nastopili nekateri svetovno znani glasbeniki, med drugim Bob Dylan in Barbra Streisand.