Sava Lešić, ki je bil s 16 točkami znova prvi strelec Olimpije, in oba mlada ljubljanska upa Blaž Mesiček ter Vlatko Čančar. Foto: www.alesfevzer.com
Sava Lešić, ki je bil s 16 točkami znova prvi strelec Olimpije, in oba mlada ljubljanska upa Blaž Mesiček ter Vlatko Čančar. Foto: www.alesfevzer.com
Zack Wright
Zack Wright je dobro vodil igro Olimpije in narekoval ritem, obenem pa se je dobro kosal s kakovostno zunanjo linijo Maccabija. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Mesiček
Zagotovo je ime Blaža Mesička romalo v kakšno beležko oglednikov iz Lige NBA. Foto: www.alesfevzer.com
Dawan Robinson
Gašper Potočnik je po tekmi dejal, da je zelo zadovoljen z zadnjo okrepitvijo Dawanom Robinsom, ki daje ravno to, kar od njega pričakuje, in veliko komunicira s soigralci ter mlajšim deli nasvete. Foto: www.alesfevzer.com
Maccabi na kolenih v Stožicah

za sabo najslabšo sezono v več kot 20 letih, je zmaga (73:66) nad tako slovitim in premožnim klubom dokaz, da so košarkarji Olimpije sposobni več, kot pa so doslej pokazali v sezoni.

Maccabi je – glede na pretekle sezone – letos kar v nekakšni krizi, ki se je začela že lani, a še pred dvema letoma je klub iz Tel Aviva v Milanu osvojil Evroligo. Motiv je bil izjemen in tokrat so Ljubljančani skozi vseh 40 minut igrali kakovostno košarko na visoki ravni ter pametno nadzorovali potek srečanja tudi v končnici, ko so se od domačega občinstva, ki je prvič letos z aplavzom in stoječimi ovacijami s parketa pospremila košarkarje, na evropskih tekmah poslovili z zmago.

Po dolgem času je v Ljubljano prišel spet eden izmed najslovitejših evropskih klubov. Tretje leto Olimpija igra v Evropskem pokalu, in čeprav je lani v Stožicah gostoval nesramno bogati Himki, ki je pozneje tudi osvojil tekmovanje, letos pa se poteguje tudi za najvišja mesta v Evroligi, je to vendarle Maccabi. Z gostovanjem izraelskega velikana, ki je bil še pred dvema letoma evropski prvak in je v zadnji 15 letih kar štirikrat osvojil Evroligo ter zaigral na devetih zaključnih turnirjih, se je vendarle malce obudil spomin na tiste čase, ko sta Ljubljana in tudi Slovenija živeli s košarko.

Z Maccabijem prišel tudi duh Evrolige
Tedaj je bila vstopnica za tekmo Evrolige najbolj zaželen listič v prestolnici, četrtkovi večeri v hramu slovenske košarke pa ekspresno razprodani. In to ne le, ko so v goste prihajali z Maccabijem primerljivi Panathinaikos, Barcelona, Real in podobni, ampak tudi, ko je večkrat prišla na primer berlinska Alba ali pa ruska Samara oziroma klubi ne tako slovitega imena. Tivolska zgodba se je eno sezono ponovila tudi v Stožicah, ko je zmaje v premierni sezoni v novi dvorani vodil Jure Zdovc in je Olimpija imela na vsaki evroligaški tekmi praktično več kot 12.000 glasnih grl podpore iz vse Slovenije.

A zdaj so drugi časi. Zahtevno ljubljansko občinstvo je naveličano agonije slabih izidov, ko zmaji že šest let niso niti prvaki v Sloveniji, kaj šele, da bi igrali resno vlogo v Evropi. Trikrat so se prebili v drugi del Evropskega pokala, a so bili v nadaljevanju drugega ranga stare celine vedno brez konkretnih možnosti za napredovanje. Tokrat se je zbralo dobrih 4.000 gledalcev, kar je za letošnjo sezono zelo spodbudna številka, a če še Maccabi ne privabi še večjega števila, ni nenavadno, da je obisk tak, kakršen pač je in stožensko kuliso v večini predstavljajo svetlozeleni sedeži.

Zmaji verjeli v presenečenje
Maccabi ima tudi letos za slovenske razmere velikanski proračun, a s sestavo ekipe ni zadel in močno zaostaja za vedno visokimi pričakovanji. Čeprav ni v takšnem stanju, kot je bil na primer še predlansko sezono, pa je zmaga nad kar 51-kratnim izraelskim prvakom vedno velika. "Čestital bi fantom za prikazano, predvsem zato, ker so po teh tekmah, ko smo bili blizu, a nam ni uspelo dobiti dvoboja proti kakšni bolj zveneči ekipi, verjeli, da lahko presenetimo. Skratka ta zmaga poplača trud igralcev na treningih in je dokaz, da lahko igrajo z vsakim. Hkrati je obveza za naprej, da pokažemo podobno igro. Odigrali smo dokaj dobro. Bili smo enakovredni v skoku. Imeli smo malce preveč izgubljenih žog, a na srečo Maccabi ni zadel nekaj odprtih metov," je tekmo opisal Gašper Potočnik.

"Mislim, da ni bila naša najboljša tekma v sezoni. Je bila kakšna že boljša. Je pa bila dobra tekma. Predvsem smo delovali kot prava ekipa in kolektiv. Vsi so naredili vse, da nam uspe, in to je prineslo uspeh," je dodal ljubljanski trener, ki je s prikazanim v drugem delu, ko je Olimpija zaigrala v najtežji skupini Eurocupa proti trem zelo kakovostnim ekipam, kar zadovoljen: "Predvsem sem lahko zadovoljen, da je bilo precej manj nihanj kot v prvem delu. Postali smo konstantnejši in smo malce dozoreli. Bi si pa želel, da bi bile v trenutkih, ko smo bili blizu zmagi, kakšne odločitve pametnejše, a je, kot kaže, to šola, ki jo moramo prestati. Se pa nadejam, da se nam bodo te nepotrebne napake vse manj dogajale."

Po navadi težave v obrambi, tokrat v napadu
Kljub porazu za Maccabi ključna tekma prihaja naslednji teden, ko se bo za preboj v nadaljevanje pomeril z Nižnim Novgorodom, Olimpija pa bo evropsko sezono sklenila z gostovanjem v Kazanu. V težkem položaju je Maccabi novembra prevzel Žan Tabak. Nekdanji odlični center, ki je kot prvi Hrvat osvojil prstan v Ligi NBA, je pod velikim pritiskom, po srečanju v Stožicah pa je povedal: "Strelsko smo dobra ekipa in tekme izgubljamo, kadar ne igramo obrambe. Po navadi nimamo težav v napadu, ampak z ustavljanjem nasprotnika. Tokrat smo imeli kar nekaj prostih metov, ki pa jih nismo zadeli. Čestitke Olimpiji za odlično tekmo in zasluženo zmago."

Obenem je dodal, da Maccabi zaradi poškodb ni imel prave igre po globini, ko sta manjkala vsestranski Devin Smith in prvi skakalec Trevor Mbakwe, a tudi ljubljanska vrsta je pogrešala Mitjo Nikolića, ki ima znova težave z gležnjem, in kapetana Sašo Zagorca, ki mu probleme dela hrbet. Pri Maccabiju je manjkal tudi nov biser hrvaške košarke Dragan Bender, ki ima prav tako nekaj težav s poškodbo.

Ogledniki opazovali Mesička in Čančarja
Izjemno nadarjeni kar 215 centimetrov visoki in zelo gibljivi 18-letnik, ki bo po napovedih letos izbran med prvimi šestimi na naboru Lige NBA, je v Ljubljano privabil oglednike več kot desetih klubov iz Lige NBA, ki pa so prišli "skavtirat" tudi najbolj nadarjene ljubljanske košarkarje. Ob odsotnosti Benderja sta bila pod njihovim drobnogledom tako Blaž Mesiček in Vlatko Čančar, upa prihodnosti slovenske košarke. Nedvomno si je marsikateri izmed teh oglednikov zapisal njuni imeni.

Kot sta dejala, se z njimi nista obremenjevala in je bil to zanju le dodaten motiv. "Ne vem, kaj naj rečem po taki zmagi. Kot vsaka, nam je tudi ta dala dodatno samozavest. Vsi smo presenečeni, da nam je uspelo. Maccabi je ena najboljših ekip v Evropi in je že kar nekajkrat osvojil Evroligo. Vsako tako tekmo je lepo igrati, še posebej pred tako številčnim občinstvom, kot je bila tokrat," je povedal Mesiček, ki je v statistiko vpisal po sedem točk in skokov.

Maccabi na kolenih v Stožicah