Goran Dragić, ki je že med statistično najboljšimi posamezniki na prvenstvu, je podaljšana roka Jureta Zdovca na parketu. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić, ki je že med statistično najboljšimi posamezniki na prvenstvu, je podaljšana roka Jureta Zdovca na parketu. Foto: Aleš Fevžer

Goran in Zoran igrata odlično. Številni so to tudi od njiju pričakovali. Zame je še posebej pomembno, da sta izjemna tudi v obrambi.

Jure Zdovc
Zoran Dragić
Predstava brez napak - Zoran Dragić je proti Mehiki zadel vseh osem metov iz igre in prispeval 22 točk. Foto: Aleš Fevžer

ijajne igre pa nadaljujeta tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Starejši izmed bratov je z 19,5 točke na tekmo sedmi strelec prvenstva, tri leta mlajši Zok pa je s 16. Gogi, ki je letos prvič kapetan reprezentance in ima za seboj fantastično sezono v dresu Phoenixa v NBA-ju, je bil odličen na obeh tekmah, ko je izvrstno vodil izbrano vrsto na parketu ter se izkazal z 21 točkami in sedmimi skoki proti Avstraliji ter 18 točkami in šestimi podajami proti Mehiki. Zoran je bil na prvem obračunu še nekoliko zadržan (10 točk), a je zablestel na drugem, ko je zadel prav vse mete, od tega tudi štiri trojke, nasul 22 točk, ob tem pa ukradel še tri žoge.

Ko Zoran pride v ritem, ga je težko ustaviti
Po sijajni predstavi ga je pohvalil tudi Jure Zdovc, ki je dejal, da se ne spomni, kdaj bi videl kaj takega, pohvalil pa je tudi izvrstno obrambo. Zoran je imel celo težave z osebnimi napakami, zato je v prvem polčasu igral le dobrih šest minut, a je izjemno serijo nadaljeval še v drugem delu. Brata je pohvalil tudi Goran: "Takšen je Zoran. Ko pride v ritem, ga je težko ustaviti. Bil je nekoliko jezen, ker je moral zaradi dveh osebnih napak na klop, sicer bi bilo Mehičanom še veliko težje. Igrali smo zelo lepo. Razlika bi bila lahko še višja. Pametno je, da smo šli na klopi in da smo se še nekoliko spočili."

Slovenski kapetan se je dotaknil že četrtkove tekme z Litvo, kjer na drugi strani ne bo izvrstnega organizatorja igre Mantasa Kalnietisa, ki se je poškodoval le nekaj dni pred prvenstvom: "Kot kaže, bo ključna tekma z Litvo. To je dobro, da je zadnja tekma. Zadnji igramo od vseh tekem in vedeli bomo, kaj in kako. Manjkal bo Kalnietis, ki je bil eden izmed glavnih igralcev. Imajo zelo močno centrsko linijo. Tudi Mačiulis je zelo močan. Moramo pa razmišljati o sebi, igrati svojo igro in se držati načrta, ki ga bo postavil Jure. Mora biti taka energija, kot bi rekel Zoran, vreči ven parket in igrati (smeh)."

V protinapadih proti Slovencem ni obrambe
"Prva tekma nam je dvignila samozavest. Pred njo smo bili morda nekoliko nervozni, a na parketu smo se kar razleteli. Vsi smo zelo pozitivni in verjamemo, da smo boljši od teh ekip. Ko imaš dovolj samozavesti, ti potem enostavno gre. Glavna pa je obramba. Potem prideš tudi do protinapadov. Mislim, da jih je proti Mehiki imel Zoran štiri. Šele takrat nas je potem težko ustaviti. Potem imamo vse, "kontro ", trojke in lahke koše," se je igre reprezentance dotaknil 28-letni Ljubljančan, ki je bil pred prvenstvom nekoliko skeptičen, a je po dobrih igrah tudi zvezdnik Sunsov zdaj bolj optimističen.

Po izvrstni igri Mehiki je Zoran pokomentiral svojo igro: "Vsako tekmo si želim tako odigrati. Na vsaki tekmi dam vse od sebe. Prioriteta je zame obramba, zelo pa sem vesel, da se je izšlo tudi v napadu. Premagali smo dobro ekipo in se osredotočili na naslednje tekme. Bilo je malo težko začeti drugi polčas, ko sem dolgo počival, saj sem bil nekoliko trd. Potreboval sem, recimo, minuto in pol, da sem se utekel. Na ogrevanju sem poskušal to izbiti. Mislil sem, da bom že v drugi četrtini prišel noter, a se je potem dobro izšlo."

Zoran je veliko vadil mete
Košarkar Unicaje iz Malage je razkril, da je v zadnjih sezonah posebno pozornost namenil tudi izboljšanju meta in rezultati so že vidni: "Želim si biti vsestranski igralec. Morda sem imel pred leti slabši met, a sem se veliko ukvarjal z metom. Leto in pol sem jih veliko vadil. S Pacom Alonsom sva veliko delala. Vidi se rezultat. Tudi v klubu v Evroligi sem imel soliden odstotek meta. Enostavno moraš biti vsestranski in imeti več orožij."

"Zdaj nas čakata pomembni dve tekmi. Na papirju sta Koreja in Angola slabši, a nobenega ne podcenjujemo. Energija mora biti enaka. Z Litvo bo najpomembnejša tekma. Če smo začeli zmagovati, želimo tako tudi končati," je pristavil mlajši Dragić, ki ne skriva želje, da se pridruži bratu v Ligi NBA, a za vsako silo v najmočnejšo ligo ne želi hiteti: "Odhod v ZDA je bila možnost že ob podpisu z Malago. Če se pojavi dobra možnost, bom šel, če ne, bom ostal. Se pa s tem ne obremenjujem. Sem popolnoma osredotočen samo na svetovno prvenstvo."

Iz Las Palmasa

Goran in Zoran igrata odlično. Številni so to tudi od njiju pričakovali. Zame je še posebej pomembno, da sta izjemna tudi v obrambi.

Jure Zdovc