Zaključni del EP-ja bi bil odigran v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zaključni del EP-ja bi bil odigran v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Primož Brezec, Goran Dragič
Prvenstvo v Sloveniji bi zagotovo zbralo vse najboljše slovenske košarkarje. Foto: KZS

Košarkarska zveza Slovenije je konec julija pripravila študijo o organizaciji in financiranju evropskega prvenstva za člane leta 2013 v Sloveniji. Skupni predlagani stroški organizacije prvenstva, ki jih je ocenila zveza, so 5.801.000 evrov. Vlada bo, če bo soglasje izdano, prispevala 1.160.200 evrov v letu 2013.

Prvenstvo bo trajalo 19 dni
Zveza ima namen turnir najboljših evropskih reprezentanc organizirati konec avgusta in v začetku septembra. Trajal naj bi 19 dni, organizator pa bi gostil sodelujoče reprezentance in uradne osebe 21 dni.

Sklepni del v Stožicah
KZS ocenjuje, da bi za organizacijo prvenstva potreboval pet športnih dvoran. Kriterijem Fibe za zdaj ustrezajo dvorana Tivoli, Stožice in Zlatorog v Celju. Za skupinski del predtekmovanja pridejo v ožji izbor še naslednja mesta: Maribor (Tabor), Koper (Bonifika), Novo mesto in Ptuj. Sklepni del tekmovanja naj bi bil izpeljan v Stožicah.

O izboru novembra
Italija bo edina tekmica za organizacijo, medtem ko BiH, Češka, Hrvaška ter Nemčija, ki so prej prijavile namero kandidature, te uradno niso oddale.
Fibin odbor bo o kandidatu in organizaciji razpravljal novembra.

"Uradni priročnik" o zahtevah za organizacijo prvenstva vsebuje kar 112 strani, o finančnih zahtevah in pogojih bomo pisali prihodnjič, tukaj je še nekaj drugih pogojev:
- v skupinskem delu tekmovanja morajo imeti dvorane 5.000 sedežev, v zaključnem pa 12.000 s 300 sedeži za častno oz. VIP-tribuno,
- plačilo 10.000 evrov ob vlogi, 500.000 evrov garancije v primeru izbora,
- zahteve pri infrastrukuri: slačilnice/garderobe morajo biti velike vsaj 50 kvadratnih metrov, strop mora biti visok vsaj tri metre, vrata 2,1 metra, v slačilnici mora biti 30 litrov utekočinjene vode, dva kilograma ledu, 1 masažna miza, 20 belih brisač, "lahko dostopen" hladilnik, 50 plastičnih lončkov, štiri ogledala.