Alen Omić je bil z 20 točkami najboljši strelec dvoboja z Litvo. Foto: Vladimir Nikolič
Alen Omić je bil z 20 točkami najboljši strelec dvoboja z Litvo. Foto: Vladimir Nikolič
Litva je dobila skok, v preostalih prvinah košarkarske igre pa je bila boljša Slovenija. Foto: Vladimir Nikolič
Kapetan članske izbrane vrste Jaka Lakovič, ki slovenski podmladek spremlja na tribunah, na Twitterju.
Zmago Sagadin
Dopoldne na poroki, zvečer na parketu - za Zmagom Sagadinom je pestra, vendar uspešna sobota. Foto: Vladimir Nikolič
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič o naslednjih treh tekmecih (Latvija, Turčija in Španija) pravi, da so zelo težki, a vsi premagljivi. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Rupnik
Luka Rupnik je imel spet težave z osebnimi napakami. Foto: Vladimir Nikolič
Slovenija si v prvem delu evropskega prvenstva ni privoščila poraza in uresničuje svoje napovedi, da jo zanima le medalja. Foto: Vladimir Nikolič

Selektor Zmago Sagadin je bil po sobotni zmagi nad Litvo (86:81) v zadnji tekmi predtekmovanja EP-ja U-20, ki poteka v Sloveniji, z igro svojih varovancev zelo zadovoljen, prav tako pa je pohvalil svoj strokovni štab. Slovenija gre v nadaljevanje, ki se bo v Domžalah začelo v ponedeljek, s polnim izkupičkom štirih točk. Nasprotniki bodo v drugem delu Latvijci, ki jih vodi nekdanji organizator igre Olimpije Roberts Štelmahers, Španci, ki branijo naslov, in Turki.

"Sem zadovoljen. Litovci so zelo nevaren nasprotnik. So izjemno moštvo. So zelo čvrsti, dobri atleti, pravi borci in odlični strelci. Z njimi ni lahko igrati in ni jih lahko gladko premagati. Mislim, da so jih moji fantje gladko premagali in da končni izid niti ni realen. Bili smo bistveno boljši, a smo po nekaj lastnih neumnostih Litovce vračali v igro. Za razliko od petka smo bili tokrat zelo precizni, in to v ključnih trenutkih. Bili smo solidni v skoku, sicer so bili tu nekoliko boljši Litovci, v ostalih elementih pa smo bili mi," je po uspehu nad Litvo povedal selektor.

Litovci že na evropskem in svetovnem vrhu
Litva je s to generacijo osvojila prav vse, a tokrat v reprezentanci ni Jonasa Valančiunasa, ki se s člansko izbrano vrsto pripravlja na olimpijske igre. Fantastični supertalentirani center, ki je na vseh tekmovanjih mlajših selekcij, na katerih je nastopil, osvojil zlato in naziv MVP, je bil najkoristnejši posameznik na lanskem svetovnem prvenstvu, ko je to moštvo postalo prvak. Drugi strelec Litve je bil lani Vytenis Čižauskas, ki je bil najboljši podajalec turnirja. Organizator igre je tudi proti Sloveniji dobro igral in dosegel 16 točk. 14 jih je dodal Edgaras Ulanovas, izpostaviti velja tudi Dovydasa Redikasa, ki je bil prav tako lani med nosilci igre. V izbrani vrsti je tudi sin legendarnega Arvydasa Sabonisa Tautvidas, a je mladenič čisto povprečen košarkar.

Slovenci so pokazali verjetno najboljšo predstavo na prvenstvu. V napadu je steklo, v igri je bilo prisotnih manj nihanj, a v obrambi Sagadinovi varovanci še niso pravi. Znova so bili odlični Alen Omić, Marko Pajić in Klemen Prepelič. Četrti iz četverice glavnih nosilcev igre, Luka Rupnik, je imel nekaj smole z osebnimi napakami in je moral precej časa presedeti na klopi.

Vsi nasprotniki so premagljivi
Omić je zbral 20 točk, Pajić jih je pristavil 16, Prepeliču pa je v statistiko ob 20 točkah uspelo vpisati še 11 podaj. Kapetan reprezentance verjame, da so Slovenci sposobni premagati vse nasprotnike v drugem delu: "Te tri zmage nam bodo še kako prav prišle zdaj v drugem delu, saj imamo tako štiri točke. Zdaj nas čakajo Latvijci, Španci in Turki, ki so vsi premagljivi, a zelo težki nasprotniki. Proti Litvi smo bili vso tekmo boljši nasprotnik. Imeli smo približno dobrih 30 minut, a smo ponovno padli v igro in Litovci so se razigrali. Na koncu smo pokazali, da imamo karakter in tekmo pripeljali do konca."

Tudi Sagadin je prepričan, da so vsi prihajajoči nasprotniki premagljivi: "Latvijci pod vodstvom mojega nekdanjega igralca Štelmahersa so izjemno čvrsta in neugodna ekipa. Igrajo trdo in bodo za nas zelo neugodni. So nizki, hitri in skočni. Gre za ekipo, ki bo nekoga, sem prepričan, premagala. Upam, da ne nas. Sposobni so premagati vsakega. Turke nisem veliko gledal. So fizično močni, a so premagljivi. S Španci se pa že mesec dni gledamo kot pes in mačka. Začelo se je na turnirju v Španiji, ko so bili sila nekorektni do nas. So nas pretepli, goljufali, na dveh trening tekmah smo se dvakrat skoraj stepli … Tako da bo pokalo. S fanti že komaj čakamo, da jim še enkrat vrnemo. Španci so vsaj na papirju najtežji nasprotnik v drugem krogu. Bo zelo težek nasprotnik, a še zdaleč ne nepremagljiv."

Sagadina navdušili Švedi
V nedeljo čaka slovenske košarkarje dan počitka. V prvi vrsti bo namenjen regeneraciji, popoldne pa se bodo počasi že začele priprave na Latvijo. Sagadin poudarja, da se na prvenstvu ne sme nobene izbrane vrste podcenjevati in da tu slabih moštev ni. Slovenci so to izkusili proti Švedski, ki je skorajda presenetila. Prav Švedi so najtrofejnejšega slovenskega klubskega trenerja navdušili, saj imajo odlične posameznike, igrajo neobremenjeno in Sagadin je prepričan, da bi ob boljši taktični pripravi lahko celo posegli po samem vrhu.

Po treh zmagah so želje in apetiti Slovenije narasli. Ob tem raste tudi pritisk in zato Sagadin poziva občinstvo, naj pride fante spodbujat. Celjan je prepričan, da se skupaj lahko ustvari dober izid. Temelji za to so nedvomno postavljeni, kot pravi Sagadin, pa je ob tem zbrana tudi prava ekipa: "Smo dobra ekipa. Zbrali smo na terenu dobro moštvo in tudi okoli terena imamo pravo ekipo. Sodelavci vsi poznajo svoj posel. Na primer, danes sem bil celo na sinovi poroki, pa so ekipo moji sodelavci pripravili. Uspelo je oboje, oženil sem sina, pa še moja ekipa je zmagala. A tisto sploh ni bilo težko, ta tekma pa je bila nekoliko težja (smeh)." Selektor je obenem tudi zanikal nekatere namige, da naj bi bil v igri, da znova prevzame krmilo Uniona Olimpije.

2. del prvenstva
Skupina F, Domžale, tekme Slovenije

Ponedeljek ob 20.45:
LATVIJA - SLOVENIJA (prenos: TVS in MMC)

Torek ob 20.45:
TURČIJA - SLOVENIJA (prenos: TVS in MMC)

Sreda ob 20.45:
SLOVENIJA - ŠPANIJA (prenos: TVS in MMC)

Lestvica:                      *  
ŠPANIJA             -  - -  4 (4) 
SLOVENIJA           -  - -  4 (4) 
ITALIJA             -  - -  3 (3) 
TURČIJA             -  - -  3 (3) 
LITVA               -  - -  2 (2) 
LATVIJA             -  - -  2 (2) 
* - točke iz prvega dela prvenstva


V četrtfinale napredujejo štiri ekipe

Tilen Jamnik, Foto: Vladimir Nikolič

Kapetan članske izbrane vrste Jaka Lakovič, ki slovenski podmladek spremlja na tribunah, na Twitterju.