Mestna občina Ljubljana in prireditelji iz Košarkarske zveze Slovenije se niso mogli niti usesti za isto mizo na
Mestna občina Ljubljana in prireditelji iz Košarkarske zveze Slovenije se niso mogli niti usesti za isto mizo na "nevtralnem" ministrstvu za šport. Foto: BoBo

Zaplet se vsaj v javnosti ni premaknil, saj so na MOL-u, tako Pertinač, vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Namesto na sestanek raje na dopust
Dvorana Stožice
Do začetka EuroBasketa 2013 v Sloveniji je še 49 dni, rešene pa niso nekatere osnovne zadeve. Foto: Aleš Fevžet
Borut Pahor in Gjorge Ivanov ter Lipko v Skopju
Maskota Lipko in slovenski predsednik Borut Pahor medtem vneto propagirata EuroBasket 2013 v Makedoniji. Ne bi bilo odveč, če bi po vrnitvi domov še posredovala na relaciji KZS - MOL. Foto: Twitter
Eurobasket: Znova se je zataknilo pri – denarju

"Košarkarska zveza in slovenske občine se v skladu z načrti pripravljajo na septembrsko evropsko prvenstvo," je po sestanku predstavnikov občin in prirediteljev EP-ja 2013 zagotovil državni sekretar Aljuš Pertinač. A na sestanku so manjkali predstavniki Ljubljane, pred kratkim pa so prav med MOL-om in KZS-jem nastala večja trenja.

Ljubljana ostaja osamljena
Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da je pogodbo s prireditelji septembrskega košarkarskega EP v Ljubljani podpisala tudi občina Koper. Med slovenskimi občinami, ki nimajo urejene pogodbe s prireditelji EP-ja, obenem pa podjetje Eurobasket od njih pričakuje finančno soudeležbo pri projektu, tako osamljena ostaja Ljubljana.


Ministrstvo: Vse poteka po načrtu

Sekretar Pertinač je pojasnil, da je pristojno športno ministrstvo sklicalo sestanek, da ugotovi, kako potekajo priprave na EP in ali morata ministrstvo ali vlada do septembra postoriti še kaj. "Vsi deležniki sestanka so se strinjali, da gre za dogodek nacionalnega pomena, in vsi so pripravljeni storiti prav vse, da bi bilo prvenstvo najboljše doslej ter da bi gledalci in obiskovalci imeli čim boljši vtis o prvenstvu," je bil uvod v srečanje z mediji, na katerem je Pertinač zagotovil, da organizacija poteka po načrtih in da bodo objekti za EP pravočasno pripravljeni, rezervacije pa kažejo, da bo obisk navijačev dosegel načrtovane okvire.

Pristojni na MOL-u na dopustu
Novinarska vprašanja pa so nasprotno razkrila, da mesec in pol pred prvenstvom ostaja nerešenih veliko zadev. Znan zaplet med Mestno občino Ljubljana in Košarkarsko zvezo Slovenije, kjer so očitki o neizpolnjenih obljubah leteli predvsem na MOL, se vsaj v javnosti ni razrešil, saj so na MOL-u, tako Pertinač, vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Pogodbe podpisane s Celjem, Koprom in Jesenicami
V nadaljevanju je Pertinač razkril, da prireditelji EP-ja nimajo podpisanih pogodb z nekaterimi občinami. Pogodbe so sicer podpisane s Celjem, Koprom in Jesenicami, a vseeno nakazal, da je za izjave pristojen KZS.

Pravnoformalno tudi mesec in pol pred prvenstvom niso urejeni odnosi v slovenski organizaciji EP-ja in Pertinač priznava, da bi lahko tik pred prvenstvom nastali zapleti, ne s samo izvedbo tekmovanja, a ob nadaljevanju nesporazuma bi bile katere izmed dejavnosti v izvedbi lahko ogrožene.

KZS pričakoval tri milijone od občin
Ni skrivnost, da je pri dogovarjanju med KZS-jem in občinami nerešeno vprašanje finančnega prispevka občin, ki bodo gostile evropsko prvenstvo. Prvotni načrti prirediteljev največjega športnega prvenstva v Sloveniji do zdaj so se precej spremenili: na začetku so od občin gostiteljic nameravali pobrati približno tri milijone evrov.

Najprej naj bi v projektu sodelovalo pet občin, tudi Ptuj in Novo mesto, ki naj bi plačale ta sredstva, pozneje se je v projekt vključilo Celje, ki je dobilo slovensko predtekmovalno skupino, a so tam že v uvodu jasno povedali, da tako imenovane kotizacije ne bodo plačali. Ko je Ljubljana dobila še predtekmovanje v Tivoliju, se je število občin plačnic s prvotnih pet zmanjšalo na tri.

Se bo dogovor uresničil v praksi?
Pertinač k temu dodaja, da je vendarle dosežen sporazum med KZS-jem in občinami. Vprašljiv je le še način, kako naj se dogovor uresniči v praksi, a na ministrstvu pričakujejo, da bodo ustrezni dogovori uresničeni v kratkem. Ustrezna zagotovila so, tako Pertinač, dobili tudi z MOL-a.

Zaplet se vsaj v javnosti ni premaknil, saj so na MOL-u, tako Pertinač, vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Namesto na sestanek raje na dopust
Eurobasket: Znova se je zataknilo pri – denarju