Podjetje EuroBasket 2013, katerega direktor je Aleš Križnar (desno), pojasnjuje zaplet z Mestno občino Ljubljana. Foto: MMC RTVSLO/KZS
Podjetje EuroBasket 2013, katerega direktor je Aleš Križnar (desno), pojasnjuje zaplet z Mestno občino Ljubljana. Foto: MMC RTVSLO/KZS
Dvorana Stožice
Dvorana Stožice bo gostila zaključne boje, Tivoli pa eno skupino predtekmovanja. Foto: Aleš Fevžer
Volčič pojasnil zaplet z MOL-om

KZS pojasnjuje, da kljub večmesečnemu in celo večletnemu trudu ključne zadeve pri organizaciji prvenstva z Mestno občino Ljubljana (MOL) niso dogovorjene.

Ključni sta predvsem dve točki dvostranskega sporazuma med KZS-jem in MOL-om: vprašanje višine ljubljanskega sofinanciranja EuroBasketa in obveznost priprave dvoran za prvenstvo glede na zahteve FIBA Europe.

Pojasnilo KZS-ja spodaj objavljamo v celoti.


Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci, oziroma predstavitvi Ljubljane, ene izmed štirih mest gostiteljic EP, dejal, da ne zna pojasniti, zakaj je Košarkarska zveza Slovenije oziroma podjetje EuroBasket 2013 danes zjutraj odpovedalo sodelovanje na sprva predvideni skupni novinarski konferenci, posvečeni temu izjemnemu dogodku, in dodal, da "so se z lokalnim organizacijskim odborom konec junija dogovorili vse podrobnosti, jih zapisali, še prejšnji teden v razgovorih oboji potrdili, da se z vsem strinjajo, nato pa je prišla odpoved".

Žal njegova izjava ne drži. Dejstvo, da ključne zadeve po več mesecih (celo več letih) truda, kompromisov in popuščanj s strani KZS in EP 2013, d.o.o., do Mestne občine Ljubljane, ter zgolj 57 dni pred začetkom tega pomembnega dogodka, niso dogovorjene, je edini razlog za odpoved udeležbe predstavnikov KZS ter EP 2013, d.o.o. Neusklajeni, nerešeni in še vedno nedogovorjeni tako ostajata – poleg vseh drugih – tudi denimo obe ključni točki dvostranskega sporazuma, in sicer vprašanje višine ljubljanskega sofinanciranja EuroBasketa kot tudi obveznosti priprave dvoran za prvenstvo glede na zahteve FIBA Europe. KZS je po vnovičnem sestanku konec junija poskušala še enkrat ustne dogovore zapisati v zavezujoči pisni obliki, vendar se je po usklajevanju tega dokumenta izkazalo, da si MOL posamezne odprte postavke – zlasti vse ključne – razlaga povsem nasprotno in v izrazito škodo KZS. Takšno ravnanje pa je v časovni stiski, manj kot dva meseca pred začetkom EuroBasketa in po dolgem obdobju neuspešnih dogovarjanj, najmanj neodgovorno.

Na Košarkarski zvezi Slovenije nikakor ne želimo prepirov v javnosti; vse, kar si želimo je le profesionalen in pravičen odnos od partnerja, s katerim so bile zadeve že dogovorjene, a nikoli podpisane. Upamo, da se bomo kmalu dokončno dogovorili in s tem zaključili mučno obdobje brezplodnega dogovarjanja, pri katerem se zahteve MOL velikokrat spreminjajo, tudi po tem, ko smo se o njih na več sestankih že dogovorili.

Volčič pojasnil zaplet z MOL-om