Direktor podjetja EuroBasket 2013 Aleš Križnar se še ni odzval na zaplet. Foto: Aleš Fevžer
Direktor podjetja EuroBasket 2013 Aleš Križnar se še ni odzval na zaplet. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Janković
Po besedah Zorana Jankovića so (bili) s podjetjem EuroBasket 2013 že vse dogovorjeni. Foto: BoBo

Zakaj je podjetje EuroBasket 2013 tik pred zdajci odpovedalo novinarsko konferenco in predstavitev Ljubljane kot mesta gostitelja, ni znal pojasniti niti župan Janković, saj se odgovorni v podjetju EuroBasket 2013, direktor je Aleš Križnar, na klice ne odzivajo. Telefon Križnarja je tudi ob klicu MMC-ja zvonil v prazno.

Janković šokiran nad odpovedjo
Kot je povedal Janković, so se z lokalnim organizacijskim odborom podjetja EuroBasket 2013 konec junija dogovorili vse podrobnosti, jih zapisali, še prejšnji teden v razgovorih oboji potrdili, da se z vsem strinjajo, nato pa je prišla odpoved. "Šokirani smo bili, ko smo danes dopoldne dobili kratko sporočilo, da KZS oziroma EuroBasket 2013 odpovedujeta predstavitev," je pojasnil Janković.

Poseben prometni režim v času prvenstva
Sicer pa bo Ljubljana v dvorani Tivoli gostila tekme predtekmovanja, nato pa v Stožicah še zaključne boje. Kot je v čustvenem nagovoru dejal Janković, bo mesto dihalo za prvenstvo. V času prvenstva, torej od 4. do 22. septembra, bo v Ljubljani veljal poseben prometni režim. Močno bodo obremenjene ceste v okolici dvorane Stožice, poskrbljeno bo za brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi za obiskovalce tekem, spremenjene in dodane pa bodo nove vozne linije mestnih avtobusov.

3.706 brezplačnih parkirnih mest za obiskovalce tekem
Mestna občina Ljubljana bo tudi poskrbela za parkiranje vozil. Parkirnih mest bo skupno 3.706, obiskovalci tekem pa bodo lahko na njih parkirali brezplačno dve uri pred tekmo in dve uri po koncu prireditve.

Veslanje po Ljubljanici, izleti s helikopterjem, tek po Iškem vintgarju ...
V času prvenstva bo v Ljubljani tudi bogat spremljevalni program. Strategija mesta je bila usmerjena v dva cilj - navdušiti obiskovalce, da se še kdaj vrnejo v Ljubljano, tiste, ki bodo na prvenstvu, pa pritegniti, da v mestu ostanejo še kak dan več. Hkrati bodo imeli obiskovalci prvenstva na voljo številne turistične programe, kot so veslanje po Ljubljanici, izlete s helikopterjem, obisk adrenalinskega parka, treking po soteski Iški vintgar ter še vrsto izletov v okolico glavnega mesta.

Na Kongresnem trgu velik zaslon
Stičišče navijačev bo na Kongresnem trgu, kjer bo velik zaslon za spremljanje tekem. Na Bregu ob Ljubljanici bodo potekale številne prireditve, navijači iz številnih držav pa bodo zagotovo zadovoljni tudi s podaljšanjem obratovalnega časa lokalov v starem mestnem jedru.

Predstavitev so že opravila preostala tri mesta, ki bodo gostila prvenstvo, Koper, Jesenice in Celje.