EP v košarki 2013

Poudarki

  • V Pionirju izjemno, v Areni nekoliko slabše
  • Končno v četrtfinalu
Rašo Nesterović
Kapetan reprezentance je bil leta 2005 prvič Rašo Nesterović. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca:
 4 Goran Jurak (200 cm, 1977)
5 Jaka Lakovič (186 cm, 1978)
6 Aleksandar Ćapin (185 cm, 1982)
7 Sani Bečirović (196 cm, 1981)
8 Rašo Nesterović (213 cm, 1976)
9 Nebojša Joksimović (193 cm, 1981)
10 Boštjan Nachbar (206 cm, 1980)
11 Erazem Lorbek (210 cm, 1984)
12 Marko Milić (199 cm, 1977)
13 Marko Maravić (201 cm, 1979)
14 Uroš Slokar (210 cm, 1983)
15 Primož Brezec (216 cm, 1979)
Selektor: Aleš Pipan (1959)
Aleš Pipan
Aleš Pipan je že na svojem prvem velikem tekmovanju Slovenijo popeljal do prvega četrtfinala. Foto: EPA
       Mislim, da mi je najbolj ostalo v spominu tisto evropsko prvenstvo v Beogradu, kjer smo se prvič uvrstili med osem najboljših v Evropi, kjer je Pionir res bil slovenski, kjer je vsa Slovenija, vsi navijači, živela s tisto reprezentanco. To je res bilo pravo prvenstvo, pravi dogodek.       
 Aleš Pipan, slovenski selektor leta 2005
Jaka Lakovič
Po poškodbi Bena Udriha je veliko breme padlo na Jako Lakoviča, ki pa je v Beogradu igral odlično. Bil je prvi slovenski strelec in deveti turnirja. Foto: EPA

Dodaj v

EP 2005 - prvenstvo, ko je Sloveniji uspel preboj med najboljše

Spomin Raša Nesterovića na Eurobasket 2005
21. avgust 2013 ob 09:51,
zadnji poseg: 21. avgust 2013 ob 11:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Eurobasket leta 2005 je eden tistih, ki je slovenskim reprezentantom in navijačem ostal v najlepšem spominu. Prva beseda Raša Nesterovića ob omembi prvenstva v Srbiji in Črni gori je bila enostavno: "Super!"

Legendarni center je bil tedaj tudi kapetan izbrane vrste. "Prvič se je zgodilo, da smo bili rezultatsko nekoliko uspešnejši, pa tudi navijači so nas v res velikem številu podprli. Naredili smo dober rezultat ter se uvrstili na svetovno prvenstvo," je korak naprej, ki ga je Sloveniji uspelo narediti v Beogradu, opisal Ljubljančan. Slovenija je predvsem v skupinskem delu imela sijajno spodbudo s tribun in trend množičnega odhoda navijačev na velika tekmovanja se prav od tega Eurobasketa naprej nadaljuje praktično na vseh turnirjih.

Končno v četrtfinalu
Slovenijo je takrat prvič kot selektor vodil Aleš Pipan, ki je bil pred tem tudi pomočnik selektorja. Celjan, ki bo v novi sezoni vodil Union Olimpijo, je sestavil močno reprezentanco, temu dodal nekaj obetavnih mladeničev, se zahvalil nekaterim starejšim, kapetanski trak dal Nesteroviću in končno je uspelo. Prvič so se Slovenci uvrstili v četrtfinale in s končnim šestim mestom tudi prvič prišli na svetovno prvenstvo, toda po uvodnih tekmah je kazalo še celo bolje.

Sezona se je končala z izjemnim uspehom slovenske košarke, saj sta s San Antonio Spursi Nesterović in Beno Udrih, ki se je sicer pozneje med pripravami poškodoval na turnirju v Podgorici, kot prva Slovenca osvojila šampionski prstan Lige NBA. Pipan je sestavil izjemno močno ekipo. Manjkali so le poškodovani Udrih, Matjaž Smodiš, ki se je tedaj poleti iz Bologne ravno preselil k moskovskemu CSKA-ju, in Saša Vujačić, takrat star komaj 21 let.

V Pionirju izjemno, v Areni nekoliko slabše
Po besedah Raša so se slovenski reprezentanti zavedali svojih zmožnosti, a jim na roko ni šel premor, ki so ga imeli med prvim in drugim delom prvenstva kot neporaženo moštvo: "Ekipa je definitivno verjela vase. Ta ekipa je bila zelo talentirana in res dobra. So nas pa verjetno tudi ti štirje dnevi, ki smo jih imeli proste, nekoliko vrgli iz tekmovalnega ritma."

V predtekmovanju, ko so igrali v Pionirju, so Slovenci blesteli. Najprej so ugnali Bosno in Hercegovino, sledila je nepozabna zmaga nad Grčijo, ko je bil praktično ves Pionir v zeleno-belem, nato pa še Francijo. Grki so na koncu celo postali prvaki, Francozi pa so zasedli tretje mesto: "Vzdušje v Pionirju je bilo res neverjetno. Verjamem, da bi se, če bi za četrtfinale ostali v Pionirju, veliko bolje odrezali. Smo se že povsem navadili na tisto dvorano. Je pa definitivno to prvenstvo ostalo v enem najlepših spominov."

Treba je iti postopoma
Slovenija se je neposredno prebila v četrtfinale kot zmagovalka skupine, kjer se je nato pomerila z Nemčijo. Dirk Nowitzki in soigralci so bili premočni in Pipanovi varovanci so se pomerili za razvrstitev od petega do osmega mesta. Najprej je sledil še en nepozaben dvoboj. Ugnali so Hrvaško in na koncu v boju za peto mesto morali premoč priznati Litvi: "To je splet okoliščin in se gradi. Ko prideš v četrtfinale, ne moreš takoj pričakovati polfinala in kar medalje. To je tako kot v življenju. Obstaja neki proces, ki traja. Če bi bil recimo štiri leta prej narejen ta preskok v četrtfinale, pa bi se lahko že tedaj prebili v polfinale. Ne bi bilo tak šok in takšno veselje, ker smo se uvrstili v četrtfinale."

Nesterović je ob spominu na velik uspeh izpostavil prav selektorja Pipana, ki so ga mnogi kritizirali: "Nedvomno gre ogromno zaslug tudi Pipanu. On je bil tisti, ki je naredil ta preskok, ko je zamenjal staro generacijo in dal priložnost novi. Bil je uspešen, kar pričajo tudi rezultati, čeprav ste ga novinarji predvsem v tistem času precej kritizirali. Če se zdaj pogleda nazaj, vidimo, da je bil zelo uspešen. Tudi Jaka Lakovič je v Litvi to zelo dobro povedal, ko je spregovoril o rezultatu v Litvi in da sprva sedmo mesto ni videti dobro, pa bo morda pozneje videti bolje, kar se je tudi izkazalo."

Rašo kljub uspehu ni našel prave forme
Kljub dvema velikima uspehoma v tisti sezoni, še posebej izjemen je osvojitev šampionskega prstana s Spursi, pa Rašo s svojimi igrami tisto leto ni bil zadovoljen in sezone ni štel za najboljšo v svoji bogati karieri: "Ne, osebno ne. Bil sem nekoliko iz ritma. Nisem bil na vrhuncu. Iskal sem pravo pot za pravo formo, so pa to nedvomno lepi spomini. Nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v karieri."

Prvaki so postali Grki, ki so po zaslugi izjemnih zunanjih igralcev Thea Papaloukasa, Vassilisa Spanoulisa, Dimitrisa Diamantidisa in Nikosa Zisisa igrali res odlično košarko. V finalu so ugnali Nemčijo na čelu z MVP-jem turnirja Nowitzkim, tretji so bili Francozi, največje razočaranje pa so predstavljali nedvomno gostitelji prvenstva, ki so pod taktirko Željka Obradovića, ki mu ni uspelo vzpostaviti prave avtoritete v reprezentanci, zasedli skromno 9. do 12. mesto.

Tilen Jamnik, <a href="https://twitter.com/#!/Tilen_Jamnik">@Tilen_Jamnik</a>
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 21.08.2013 ob 09:55
tistega leta je bil Beograd naš!!!
smo se vračali totalno izmučeni od navijanja, pleskavic in jelen piva ter neprespanih noči.....
SikFak
# 21.08.2013 ob 10:41
Pascal Roller. To ime me še zdaj straši.
softdream
# 21.08.2013 ob 09:58
Živo se še spominjam vzdušja v Pionirju. V tisti dvorani in takšnem navijanju bi premagali vsako reprezentanco.
noprou
# 21.08.2013 ob 10:12
imeli smo krasno ekipo. Pipan je prvi polčas igral z eno peterko, drugega pa z drugo, obe pa sta bili super. Grki in Francozi - mala malica. Potem pa tisti neznani nemški branilci s trojkami ...
levak
# 21.08.2013 ob 10:37
To prvenstvo je pokazalo, da naši letijo na krilih navijačev. Tekme Slovenije so bile "domače" in vzdušje enkratno. Žal sem gledal le po TV-ju.
kucheysh
# 21.08.2013 ob 11:45
Takrat se je začela širit teorija, da se bolje znajdejo v manjših dvoranah, polnih svojih navijačev, kot pa v velikih arenah. Da ne bomo tega poslušali tudi letos? Če imaš kvaliteto, zmaguješ pred 20k nasprotnikovih navijačev, ali pa v prazni osnovnošolski telovadnici.

Kako se je pred četrtfinalom podcenjevalo Nemce. V Ekipi je bil pred tekmo članek o nemški reprezentanci z naslovom Nowitzki in enajst palčkov.. Kao limitiramo Dirka in bodo razpadli. Potem seveda niso ustavili niti Nowitzkega, pa še ostali "palčki" so jih napolnili.
Cublen3000
# 21.08.2013 ob 10:42
To ekipo je razganjalo od talenta. Žal pa lahko rečemo le neizkoriščen potencial naše zlate nezlate generacije. Če bi na zvezi in v glavah nekaterih igralcev vse štimalo, bi morala ta ekipa biti 2005-2010 stroj za osvajanje medalj in "Team to Beat" poleg Španije na vseh prvenstvih v tem obdobju: Nesterović, Brezec, Smodiš, E. Lorbek, Milič, Nachbar, Jagodnik, Vujačić, Bečirović, Lakovič, Udrih, od 2007 še G. Dragić... Vprašanje, če bo tako majhna država, kot je Slovenija, še kdaj premogla takšno (žal samo po igralskih sposobnostih in imenih) veliko generacijo.
komunjara
# 21.08.2013 ob 10:31
Čudno da ni bilo Jagode zraven. V tistem obdobju je igral najboljši basket a bil tudi najbolj podcenjen.
Zbornaya Komanda
# 21.08.2013 ob 17:11
@kucheysh, večkrat se strinjam s tabo.

Zanimivo je tudi to, da ob naštevanju odsotnih zvezdnikov drugih reprezentanc vsi tu gor poudarjajo, da bo Slovenija igrala brez treh nosilcev igre (Lorbka, Udriha in Vujačića), pa čeprav dva od njih dejansko nikoli nista "nosila" igre Slovenije.
Chopin
# 21.08.2013 ob 14:18
Mislim, da nismo podcenjevali Nemce na tisti tekmi, ampak obratno. Malce smo se jih ustrašili. Predvsem pa potrebno priznati, da so imeli takrat Nemci res dobro ekipo in bili enostavno boljši od nas, kakorkoli obrneš. Tista tekma ni bila niti blizu in so jo Nemci kontrolirali praktično od začetka do konca. Malce mi je žal, da niso postali Evropski prvaki, predvsem zaradi Nowitzega, enega izmed najboljših evropskih igralcev vseh časov, če ne kar najboljšega, Slovenija žal nikoli ni imela takega igralca in vprašanje, če ga bo kdaj imela. Tudi Grki so zasluženo osvojili naslov Evropskega prvaka. Diamantidis, Papaloukas, Spanoulis, Zizis, vsi v top formi. To je verjetno ena izmed najboljših zunanjih linij na Eurobasketih vseh časov. Slovenija nikoli ni imela igralca na nivoju DD, Papaloukas, Spanoulis...
Največje razočaranje prvenstva so bili domačini z vsemi zvezdami. Po imenih so bili precej pred našimi recimo, pa smo mi končali na odličnem 6. mestu, njim pa ni uspelo priti niti v četrtfinale...
Od tega prvenstva mi je najbolj ostalo v spominu navijanje v Pionirju. Tribune so se tresle, najboljše navijanje vseh časov, eden izmed redkih trenutkov, ko sem dobil kurjo polt ob navijanju...
jasej1
# 21.08.2013 ob 12:51
To so bili časi... Takrat nam je manjkal samo nek izjemen atlet, če bi tisti ekipi dodali današnjega G. Dragića ali Blažiča, bi bili še precej višje.
kok
# 21.08.2013 ob 12:35
Klinc ni se šlo na medaljo. Naši so bli vsi happy, da so prišli v četrtfinale, namesto da bi bili killerji do konca
Fleaa
# 21.08.2013 ob 11:54
Pionir se je dobesedno tresel....
katastrofa
# 21.08.2013 ob 10:51
zlo hitr rabmo še enga rašota, najbolši center
cime_14
# 21.08.2013 ob 10:42
pascal roller, da mu je*** vse :D mislim, da je zadel 5 ali 6 trojk... takrat smo imeli verjetno poimensko najmočnejšo ekipo, a letos mislim, da je naše leto :)
cartekmedo
# 22.08.2013 ob 18:09
Ja,bilo je fajn.
cartekmedo
# 22.08.2013 ob 18:04
Dobro prvenstvo. Takrat se je začel naš košarkaški vzpon.

Takrat so naši za vstop v polfinale se skoncetrirali na Nowitzkija,pozabili pa na njegove soigralce.
iMe
# 21.08.2013 ob 23:05
Prav nerad se spomnim patnje v tisti tekmi za polfinale z Nemci, kaj nam je delal Dirk, zadeval vse, ama vse, mi pa nismo našli igralca, ki bi ga ustavil (nalomil). To je bilo po moje eno zadnjih prvenstev, kjer je lahko en igralec tako močno izstopal, da je privlekel celo ekipo do finala. Na tem prvenstvu tega ne boš videl. To pa veseli.
mikedean
# 21.08.2013 ob 22:28
http://www.youtube.com/watch?v=3aoS7uCc3
24

En video iz tekme, kjer so naši ugnali kasnejše evropske prvake Grke.
james bond
# 21.08.2013 ob 19:54
če ni bilo beograjskih splavov bi tudi rezultat bil drugačen

reprezentanti opiti in zmatrani so težko igrali
mikedean
# 21.08.2013 ob 18:44
ZK naj se raje s "svojimi" Rusi ukvarja. Danes so jih Čehi stresli (74:72) :)
Black Knight
# 21.08.2013 ob 17:16
Nikoli ne bom pozabil Beograda 2005!
Tisto je bila umetnost,sploh skupino se spomnete?
Treslo se je,sej so usi padli...grki,usi.(pa še tisti srbi k so bli so navijali za nas,poleg njih seveda...sploh pa srbkinje so nas mele rade,hihi)
pol pa je blo mal težko,ker večina navijačev je bla na višjem delu dvorane,ne pa spodaj...tako,da ni blo toliko slišat!
Lakovič,kako je prebijal 1 linijo...sploh ga ni mogu noben ustavit.
Pa zadnja zmaga proti Hrvaški!!
Zakon je blo...škoda,da Nemčija ni padla takrat.(tok smo ih podcenjevali,da me je glava bolela
Sej pol na Poljskem smo im vrnli ene plus 40.
slovannn
# 21.08.2013 ob 15:51
Na tem prvenstvu je bil premalo izkoriščen Brezec, ki je bil tedaj v življenski formi. Za seboj je imel sanjsko sezono pri ekipi Charlotte Bobcats. Ekipa je bila v prvenstvu sicer slabša, je pa celo sezono mnogo igral, uspešno skakal in zadeval. Pipan se je ustrašil Rašota, ki je že tedaj bil avtoriteta, ni bil pa v pravi formi, kar sedaj tudi sam navaja in je munutažo med obema centroma matematično razdelil. Če bi tedaj forsiral Brezca, ki je bil v mnogo boljši formi, bi osvojili medaljo.
Chopin
# 21.08.2013 ob 14:51
ja faking nemci, zdele mal gledam to bizarno statistiko, roler trojke 3/5, demirel trojke 3/3, cela ekipa je metala trojke skor 50%... evo, če je še kdo mal mazohista

To je bila posledica naše igre. Preveč smo se ustrašili Nowitzega in ga podvajali/potrajali. Ostali so pa ostajali sami na trojki. Logično da so zadeli Vprašanje je, kaj bi bilo, če bi imeli drugalno taktiko in bi pustili Nowitzkega, da igra 1na1, pri n as ga nihče ne bi mogel ustaviti, nasul bi nam 35+ točk. Kaj bi to pomenilo za končni rezultat je pa težko rečt. Ampak brezveze se je ukvarjat s če-ji, tisto tekmo so bili Nemci za razred boljši od nas (za razliko od recimo 2007 in tekme proti Grkom v četrtfinalu). Enostavno nam je zmanjkalo kvalitete in Nemci so zasluženo bili drugi v Beogradu.
caput
# 21.08.2013 ob 12:09
Vedno se bom spominjal kako je naša reprezentanca kar letela od našega navijanja v Beogradu , ter njihovo borbenost, upam, da se letos ponovi oziroma preseže, ter pustijo srce na igrišču kot ga vedno RISI!!!
17theone
# 21.08.2013 ob 11:53
Če ima kdo link navijanja v Beogradu naj prosim prilepi tukaj :)
mui
# 21.08.2013 ob 11:31
ja faking nemci, zdele mal gledam to bizarno statistiko, roler trojke 3/5, demirel trojke 3/3, cela ekipa je metala trojke skor 50%... evo, če je še kdo mal mazohista
Black Knight
# 21.08.2013 ob 17:23
Zbornaya....Lorbek bi mogu bit MVP na zadnjem ok!
Glede Udriha...on je enkrat bil v reprezentanci in igral z kolektivom.
Še na svetovnemu je bil.Mal poglej zgodovino,pa ne samo zadnih 5 let,ampak tm od 90-ih naprej...če hočeš kej o mladem Udrihu vedet.K zgleda,da ga vidiš sam leta od kar je v nba.)
Itak pa ti tvoji komentarji(6 mesto)...ti dobro veš,kam smo sposobni pridt.
Pa žalosten si k smo vas premagal zadnič,še vedno.jokica...ne jokat.
kucheysh
# 21.08.2013 ob 16:57
Ja, v ČE-jih so evropski prvaki. Če bi vsi igrali, na čelu s trofejnim evropskim trenerjem Pipanom, bi se Gasol, Navarro, Parker, Diamantidis in Nowitzki od strahu usrali. Zanimivo, da se kurca po Udrihu in Vujačiću, ampak v fantazijskem Dream team Slovenia pa vedno dobita svoje mesto :)
mikedean
# 21.08.2013 ob 16:42
Takrat so bili ful veseli uvrstitve na SP, sposobni pa so bili osvojiti (zlato) medaljo, tudi brez prve Smodiša (klub mu ni dovolil iti!), Tuška, Vujačića (zamera od leta 2003) ter Bena Udriha (poškodba). Da bi bili še oni prisotni, ne bi imeli konkurence. Takrat so res zapravili izjemno priložnost.
kucheysh
# 21.08.2013 ob 16:29
Ma kakšen strah. Vladala je vsesplošna evforija v javnosti in medijih. Nemci so bureki, ki jih bomo na krilih 10 tisoč navijačev razbili. Debatiralo se je, koga bi bilo bolje dobiti v polfinalu. Bauermann je lukavo sprejel vlogo avtsajderja in hvalil Slovenijo. Vse to razpoloženje se je preneslo na igralce, ki so bili prvič v takem položaju. Pipan ni znal tega umirit in pripravit mentalno ekipe.
čarli23
# 21.08.2013 ob 12:16
Podcenjevalo se je Nemce tako kot se je naslednjo leto Italijane(Brezec pred tekmo: Italijani so naše redne stranke). Se mi zdi, da se letos podcenjuje Hrvate. Kao če smo jih zmagali petkrat zapored jih bomo pa še šestič. Kot da je to važno. Iizjava Dragića za hrvaške medije: Uvijek vas deremo jer mi imamo kemiju. Dobro za motivacijo Hrvatov.
rimljan10
# 21.08.2013 ob 11:21
Se mi kar mal kolca po tej ekipci. Če samo pogledamo rašo, erazem konecckoncev tudi breza. Taka centrsko zasedbo lahko le sanjamo. Spomnim se, ko smo igrali proti francozom, pa je Turiaf neki začel prcat nesteroviča, ta ga je sam s komolcem enkat pa grdo pogledu in je bil red pod košem. Verjetno to danes pogrešam on naših. Drugače pa če bi tej ekipi dodal še oba dragiča, blažiča in pa smodiša v najboljših letih, bi španci lahko le sanjali o zmagi nad nami :)
RazorBack
# 21.08.2013 ob 10:55
@Cublen: Ekipa je bila dobra, se strinjam, a to ni realna ocena. Enostavno naši igralci niso bili nosilci v svojih klubih, ampak le igralci. Še vedno so bili Francozi, Grki, Španci, Litvanci, Srbi in tudi Nemci z Nowitzkijem boljše ekipe, z večjimi igralci. Naš najboljši je bil takrat verjetno Rašo, pa je bil v NBAju maksimalno dober (zelo dober če grem malo iz objektivnih okvirjev) role player. Bila je dobra ekipa, ne pa poimensko za vrh, prej bi lahko računali na borbenost in povezanost znotraj ekipe in na ta način računati na polfinale in medalje.
Fleaa
# 21.08.2013 ob 13:34
To so bili časi... Takrat nam je manjkal samo nek izjemen atlet, če bi tisti ekipi dodali današnjega G. Dragića ali Blažiča, bi bili še precej višje.

manjkal nam je sposoben selektor tipa "golf II"
Zbornaya Komanda
# 21.08.2013 ob 12:03
Izrazim pozitivne želje glede vaše uvrstitve na EP in prejmem same minuse.
Zbornaya Komanda
# 21.08.2013 ob 10:45
EP 2005 - prvenstvo, ko je Sloveniji uspel preboj med najboljše

Dragi Slovenci, jaz verjamem, da se lahko letos spet uvrstite med najboljše. Šesto mesto je povsem dosegljivo.
Videonovice
Kaj smo iztržili od EuroBasketa? 00:02:24, 23.09.2013
Organizacija EP-ja v številkah 00:01:59, 23.09.2013
Analiza po tekmi Francija - Litva 00:04:34, 23.09.2013
Lakovič in Nachbar zadnjič? 00:03:09, 23.09.2013
Zvezdniki prvenstva: Boris Diaw 00:02:29, 23.09.2013
Špancem bronasta medalja 00:00:58, 22.09.2013
Slovenci so se poslovili z zmago 00:01:20, 22.09.2013
Pau Gasol: Pogrešam igro 00:01:59, 22.09.2013
Anekdote slovenskih košarkarjev 00:03:34, 22.09.2013
Navijači zvesto sledijo junakom 00:02:05, 22.09.2013
Lipko in njegova zgodba 00:03:23, 22.09.2013
Z Goranom Dragićem na štiri oči 00:03:33, 22.09.2013