Selektor Božidar Maljković je objavil seznam 16   igralcev, ki bodo pred domačimi navijači poskušali napasti medaljo. Foto: Aleš Fevžer
Selektor Božidar Maljković je objavil seznam 16 igralcev, ki bodo pred domačimi navijači poskušali napasti medaljo. Foto: Aleš Fevžer
Božidar Maljković
Novinarska konferenca z vodstvoma Košarkarske zveze Slovenije in reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Edino manjše presenečenje je, da na seznamu ni Mihe Zupana. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maljković objavil seznam igralcev za Eurobasket

Na njem je 16 imen. 12 košarkarjev, ki bodo branili slovenske barve na EuroBasketu, bo znanih konec avgusta.
Edino manjše presenečenje je, da na seznamu ni Mihe Zupana. Priložnost na pripravah bodo dobili tudi Klemen Prepelič, Luka Lapornik, Jaka Brodnik in Gezim Morina.

Maljković: Vsaka minuta priprav je programirana
"To je ekipa, ki je strateško dobro sestavljena. V vsakem trenutku je treba misliti na jutri. Težko smo se odločili, a smo raje izbirali mlajše igralce. Za mojim izborom stoji strategija zmagovanja," je seznam komentiral slovenski selektor. "Zelo dobro se počutim v Sloveniji ob igralcih in s strokovno ekipo, komaj čakam, da se začnejo priprave. Naše vezi so že skoraj družinske, pred letom dni smo to zgodbo začeli. Nečesa nam septembra nihče ne more vzeti, to sta borbenost, entuziazem ... Vsaka minuta je programirana," je ob predstavitvi seznama še dejal Maljković.

Maljković je prvi seznam s 34 imeni objavil 10. februarja in od takrat vanj ni posegal. Delo so mu olajšali nekateri košarkarji, ki so sami odpovedali sodelovanje. Tako na evropskem prvenstvu ne bo Sanija Bečirovića, Erazma Lorbka, Matjaža Smodiša in Primoža Brezca. Že na prvem seznamu ni bilo Saše Vujačića.
Slovenci bodo priprave začeli 19. julija. Mirza Begić in Boštjan Nachbar bosta zaradi daljših sezon imela dodatne štiri dni počitka. Jaka Blažič je zaradi manjše poškodbe odpovedal poletno ligo v ZDA, tako da bo Maljkoviću na razpolago od prvega dne.
Maljković: Kritizirajte mene, ne igralcev
"Beno Udrih bo zagotovo igral, samo treba je počakati, da najde nov klub," je povedal Maljković. Zaprosil je medije, naj bodo z reprezentanco potrpežljivi. "Kritizirajte mene, ne igralcev," je dejal Maljković.
26. julija prvi test s Poljaki
Opravili bodo od 50 do 60 treningov in odigrali 12 pripravljalnih tekem, prvo 26. julija proti Poljski. Prostih dni bo šest. Le tri dni bo ekipa preživela zunaj Slovenije. "Priprave so organizirane tako, da bodo kar najbolj ustrezale igralcem," je povedal Rašo Nesterović.

Seznam kandidatov za EP v Sloveniji
Organizatorji igre:
Beno Udrih, Goran Dragić, Jaka Lakovič

Branilci: Jaka Blažič, Zoran Dragić, Klemen Prepelič.

Krila: Domen Lorbek, Boštjan Nachbar, Edo Murić, Luka Lapornik.

Krilni centri: Jure Balažič, Jaka Brodnik, Gezim Morina.

Centri: Mirza Begić, Uroš Slokar, Gašper Vidmar.

Maljković objavil seznam igralcev za Eurobasket